perjantai 15. tammikuuta 2010

Kauppalehti: Stubbin puoliso: Suomen kieltä vaaditaan turhaan

Kauppalehti: Stubbin puoliso: Suomen kieltä vaaditaan turhaan 15.1.2010

Kansainvälisen lakitoimiston palveluksessa Suomessa työskentelevä Suzanne Innes-Stubb kertoo, että osaavien ulkomaalaisten on vaikea löytää Suomesta töitä.

Tämä johtuu usein siitä, että työnantajat edellyttävät suomen kielen osaamista - vaikka sitä ei varsinaisesti työssä tarvitsisikaan.

– Minusta se on yritysten kannalta valtavaa resurssien hukkaamista, hän pohti.

Innes-Stubb pitää yleisesti ongelmallisena sitä, että kansainvälisissäkin yrityksissä ammatilliseen kehitykseen liittyvät tapahtumat, koulutus ja seminaarit, järjestetään usein vain suomen kielellä.

Innes-Stubb puhui Elinkeinoelämän valtuuskunnan Expat-foorumissa eilen. Tapahtumassa pohdittiin, kuinka Suomesta saataisiin houkuttelevampi paikka kansainvälisille työntekijöille ja heidän perheilleen.

Innes-Stubb kertoi tilaisuudessa omista Suomi-kokemuksistaan. Hän kertoi, että muutto oli hänelle sekä ammatillinen että henkilökohtainen haaste.

Innes-Stubb työskenteli aiemmin 10 vuotta Brysselissä. Helsingissä hän jatkoi saman kansainvälisen lakitoimiston palveluksessa, mikä kuitenkin helpotti muutosta.

– Viimeinen vuosi on ollut mielenkiintoinen seikkailu, varsinkin lapsiperheen näkökulmasta. Talvet ovat olleet hienoja, joten en ihan ymmärrä, miksi niistä niin usein valitellaan täällä, hän naurahti.

Ollila: Te teette Suomesta mielenkiintoisemman

Tilaisuuden avasi Nokian ja Shellin hallitusten puheenjohtaja Jorma Ollila seuraavin sanoin.

– Muutama vuosikymmen sitten täällä oli vain kourallinen ulkomaisia ammattilaisia. Nyt teitä on tuhansia. Te teette Suomesta kilpailukykyisemmän, mutta ennen kaikkea mielenkiintoisemman maan.

Ollila muistutti, että ajatusta on vaikea toteuttaa vain ylhäältä alaspäin. Hän toivoikin, että kansainväliset työntekijämme jaksaisivat aktiivisesti edistää ajatusta eri tavoin omissa työyhteisöissään.

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok) vetosi niin ikään, että ulkomaalaiset olisivat erityisen aktiivisia sosiaalisten kontaktien aikaansaamiseksi. Suomalaiset kun ovat ujonpuoleisia.

– Suomalainen introvertti katsoo puhuessaan omia jalkojaan, ekstrovertti keskustelukumppanin jalkoja, hän nauratti tapahtuman kansainvälistä yleisöä.

– Tarvitsemme apuanne. Älkää siis jääkö vain ulkomaalaisten yhteisöihin täällä.

Stubb sanoi haluavansa Suomeen lisää englanninkielisiä kouluja ja toisaalta parempia työmahdollisuuksia maahan muuttavien ammattilaisten puolisoille.

Paneelikeskusteluun osallistunut työministeri Anni Sinnemäki (vihr) puolestaan kertoi kuulleensa paljon huonoja kokemuksia maahanmuuttovirastosta.

– Se virasto ei ole vahvimmillaan houkuttelemaan ihmisiä tänne, hän muotoili.