perjantai 29. tammikuuta 2010

YLE: Romaniperheet lähtivät Suomesta

YLE Helsinki: Romaniperheet lähtivät Suomesta 29.1.2010

Helsingin Munkkisaaressa Diakonissalaitoksen väliaikaismajoituksessa majailleet romanialaisperheet ovat poistuneet Suomesta. Kaksi perheistä poistui maasta lentäen ja kolme autoilla laivalla Tallinnaan.

Kuusi perheetöntä Romanian romania asuu tiettävästi edelleen leirissä Kalasatamassa. Helsingin kaupungin ja diakonissalaitoksen tavoitteena on ollut saada romaniperheet takaisin kotimaahansa.

Diakonissalaitoksen palvelualajohtaja Pekka Tuomola sanoo, että kaikkien perheiden lähtö tuli yllätyksenä.

- Eilen lähti viimeiset perheet meiltä kohti Romaniaa. Oli pari perhettä, jotka halusivat ehdottomasti jäädä Suomeen, mutta nyt oli meillekin yllätys, että kaikki perheet lähtivät, Tuomola sanoo.

Joulun alla romaniperheitä varten perustettiin hätämajoitus. Syynä häämajoitukseen oli kylmä ilma. Hätämajoituksen aikana perheiden tilanne selvitettiin.

Hätämajoitus oli suosittu

Parhaimmillaan Helsingin kaupungin ja Diakonissalaitoksen hätämajoituksessa oli yhteensä 32 romania. Perheitä hätämajoituksessa on viisi ja alaikäisiä lapsia yhteensä 13.

Romaniperheiden hätämajoituksesta poistuminen tuli yllätyksenä hätämajoituksen järjestäjille. Hätämajoituksen virallinen takaraja oli tämän kuun loppu, mutta majoituksen järjestäjät eivät olisi kuitenkaan heittäneet perheitä pakkaseen.

________________________________________________

Helsingin Sanomat/STT: Tilapäismajoitetut romaniperheet lähtivät kotimaahansa

Helsingin diakonissalaitoksen tiloihin majoitetut romaniperheet ovat lähteneet kohti kotimaataan. Viidelle romaniperheelle annettiin tilapäismajoitus viime joulukuussa kovien pakkasten vuoksi. Kaikki ovat nyt poistuneet Suomesta.

"Se oli sillä tavalla yllätys, että vaikka periaatteessa takaraja (tilapäismajoitukselle) oli tämän kuun loppu, Helsingin kaupunginvaltuusto oli linjannut ettei ketään heitetä ulos", sanoi Helsingin diakonissalaitoksen palvelualajohtaja Pekka Tuomola.

"Kävimme perheiden kanssa keskusteluja Romaniaan paluusta, ja perheistä kolme on ollut hyvinkin myötämielisiä palaamisen suhteen. Mutta että kaikki lähtevät, se oli yllätys."

Tuomolan mukaan lähtemiseen saattoi vaikuttaa se, että sosiaalivirasto myönsi kahdelle perheelle matka-avustusta lentolippuja varten.

Kolme muuta perhettä aikoo ajaa Romaniaan Tallinnan kautta autolla.

Romanien lähdöstä kertoi perjantaina ensimmäisenä Yle.