torstai 28. tammikuuta 2010

YLE: Maahanmuuttovirasto tukki kiinalaisvirran Kouvolaan

YLE Kymenlaakso: Maahanmuuttovirasto tukki kiinalaisvirran Kouvolaan 28.1.2010

Kiinalaisten tulo Kouvolan Kiina-keskukseen on käynyt vaivalloisemmaksi. Maahanmuuttovirasto tutkii tulijoiden todelliset aikeet aiempaa tarkemmin. Viime keväästä lähtien kiinalaisten kaikki ensimmäisen oleskeluluvan hakemukset on hylätty.

Viime keväästä lähtien noin 100 henkilöä olisi halunnut tulla Kouvolaan töihin, vaikka Kiina-keskuksen toiminta on ollut takkuista. Vuoden 2009 keväästä lähtien 80 henkilöä on saanut maahanmuuttovirastolta kielteisen päätöksen työntekijän oleskeluluvasta. 20 henkilöä odottaa edelleen päätöstä.

Maahanmuuttovirasto katsoo useimmissa tapauksissa, että Kouvolaan pyrkivillä kiinalaisilla ei ole mahdollisuuksia tulla yritystoiminnallaan toimeen Suomessa. Osalla ei ole ollut todellista aikomusta jäädä Suomeen.

Viraston mukaan Kouvolaan ovat hakeneet jatkolupia myös sellaiset kiinalaiset, jotka ovat luvan saatuaan poistuneet saman tien muualle Eurooppaan ja palanneet vain hakemaan Suomesta uutta lupaa. Heille virasto ei ole myöntänyt uusia lupia.

Noin 130 henkilöä on saanut virastolta luvan tehdä töitä ja oleskella Kouvolassa. Kouvolaan kiinalaisyhteisössä on noin 180 henkilöä. Monien oleskelulupaa ei ole haettu Suomeen vaan muihin Schengen-maihin.

---

Kouvolan kiinalaiset ajautuivat toimeentulovaikeuksiin

Kouvolan kiinalaisyhteisö elää lainaamalla rahaa Kiinasta. Kiina-keskuksen laskut ovat maksamatta, tilojen lämpöä on laskettu ja nettiyhteydet katki. Silti he eivät halua pois Suomesta.

Shang Fang myy huppareita ja kenkiä.Tai möisi, jos joku ostaisi.

- Suomessa bisnes ei suju hyvin, Shang toteaa.

Rajavartiolaitoksen suurratsia viime vuoden lopulla karkotti kiinalaisyrittäjiltä loputkin asiakkaat. Tutkinta on kesken.

Yrittäjät ovat töissä toppatakit päällä. Lämpöä on alennettu maksamattoman laskun takia. Maksamatta on myös siivous ja sähkö. Nettilaskua varten keskuksen yrittäjät keräsivät rahansa yhteen, ja saivat maksettua puolet 7000 euron laskusta.

Rajan tutkijat veivät tietokoneet, ne ovat yhä takavarikossa.

- Me toivomme, että joku auttaisi meitä - Kouvolan kaupunki tai Helsinki. Voisitteko te auttaa meitä jotenkin, Hu Li Li pyytää toimittajalta.

Kouvolan kiinalaiset ovat ajautuneet samantyyppiseen asemaan kuin moni siirtolainen eri puolilla maailmaa: Toimeentulo on epävarmaa, oleskelupien jatko on epävarmaa. Olot ovat köyhät. Kotimaa ei kuitenkaan houkuttele.

Velka kasvaa, mutta uskoa riittää

Nordic China Centerin johtaja Siqi Wang on tutkintavankeudessa, samoin neljä muuta Kouvolan Kiina-liiketoimintojen johtohahmoa. Wangin vaimo on yhä keskuksessa töissä. Keskus on organisoinut tilapäisen hallinnon siksi aikaa, kun johtajat ovat vangittuina.

- Kyllä me maksamme laskumme, mutta nyt tilanne on erikoinen. Tämä vaatii aikaa, Yan Feng sanoo.

Suomen-retki on tullut kalliiksi. Yrittäjät joutuvat elämään velaksi, koska bisnes ei kannata.

- Tällä ei tule toimeen. Siksi monet joutuvat lainaamaan rahaa Kiinasta, Shang Fang sanoo.

- Raha tulee nyt Kiinasta, myös Hu Li Li toteaa.

Toimeentulotukea kiinalaiset eivät hae. Se voisi olla este uuden oleskeluluvan saamiselle. He sinnittelevät. Silti monilla pistää vihaksi. Keskuksen autioilla käytävillä pyörivät kauppiaat korostavat olevansa ahkeria ja työhaluisia, mutta nyt he ovat alistetussa asemassa.

Kuitenkin he haluavat pysyä Kouvolassa. Kiinassa odottaisi ehkä parempi bisnes, mutta myös iso Suomen-liiketoiminnasta kertynyt velka. Yrittäjät uskovat onnen kääntyvän.

- Aiemmin maailma ei tiennyt, että Kouvolassa on Kiina-keskus.Näiden tapahtumien jälkeen kaikki tietävät, Hu Li Li uskoo