tiistai 26. tammikuuta 2010

YLE: Maahanmuuttajat jumissa vastaanottokeskuksissa

YLE Oulu: Maahanmuuttajat jumissa vastaanottokeskuksissa 26.1.2010

Esimerkiksi Ruukin vastaanottokeskuksesta pakolaiset eivät ole päässeet sijoittumaan kuntiin aiotulla tavalla. Vuoden lopussa ilman kuntapaikkaa oli 40 ihmistä.

Uusien ELY-keskusten toivotaan tehostavan maahanmuuttajien kotouttamista. Keskuksilta on otettu pois vastuu vastaanottokeskusten ylläpidosta, jolloin ne saavat keskittyä entistä paremmin kotouttamiseen. Muun muassa pula maahanmuuttajien sijoituspaikoista on kuitenkin suuri haaste kotouttamiselle

ELYissä kääritään nyt hihat ylös ja ryhdytään tositoimiin maahanmuuttajien kotouttamisessa, arvioi sisäasiainministeriön maahanmuuttojohtaja Mervi Virtanen.

- Jonkinlainen maahanmuuttoyksikkö tulee kaikkiin ELYihin. Ja näihin tulee maahanmuuttopäällikkö, joka saa tehtäväkseen tähän astista tehokkaammin koordinoida maahanmuutto ELYn sisällä, mutta myöskin sieltä ulospäin kuntiin, maakuntiin ja kansalaisjärjestöihin.

Kotouttamisen rukkaaminen onkin paikallaan. Kotouttaminen on muun muassa liian hidasta, kertoo pitkään maahanmuuttajien parissa toiminut, 20 vuotta Suomessa asunut Saeed Warsame.

- Ihmiset ovat passivisena kaksi vuotta, kun turvapaikkaprosessi pyörii ja sen jälkeen vasta muuttavat kuntiin. Tänä aikana he ehkä menettävät haluaan integroitua yhteiskuntaan. Minusta olisi järkevämpi, että ihmiset tietäisivät että heillä on mahdollisuuksia. Eli heti alkuuun kiinni yhteiskuntaan ja enemmän suomen kielen opiskelua ja sitten mahdollisesti työntekoakin.

Pula kotouttamispaikoista

Yksi kotouttamisen haasteista on se, että sijoituspaikkoja ei löydy kunnista tarpeeksi. Vastaanottokeskuksissa odottaa sijoituspaikkaa tällä hetkellä viisisataa henkilöä, jotka ovat jo saaneet oleskeluluvat. Taloudellista rasitetta maahanmuuttajista ei kunnille juurikaan tule, koska valtio maksaa sijoittajakunnille korvauksia.

Kysymys ei kuitenkaan ole pelkästään rahasta, uskoo maahanmuuttojohtaja.

- Toivotaan myöskin kuntien yhteistyötä, seutukunnallista työtä ja solidaarisuuttakin, että lähdetään yhdessä hoitamaan asia, että ne ihmiset, jotka oleskeluluvan saavat ja Suomeen jäävät, saadaan myöskin mukaan yhteiskuntaan, Mervi Virtanen sanoo.

Saeed Warsamen neuvo on yksinkertainen.

- Että kunnat ottaisivat rohkeasti ainakin kokeiltavaksi muutamia ihmisiä. Silloin nähtäisiin, että eihän nämä ihmiset ole sen kummempia kuin muut suomalaiset.

Valtakunnan tasolla sisäministeriön tavoite on löytää kunnista 2200 uutta sijoituspaikkaa. Niistä esimerkiksi Oulun lääniin sijoittuisi 265.