tiistai 19. tammikuuta 2010

YLE: Rasismin vastustajat osoittivat mieltään Helsingissä

YLE Uutiset: Rasismin vastustajat osoittivat mieltään Helsingissä 19.1.2010
Voima: Uusnatsit iskivät viharikosten vastaiseen kulkueeseen 20.1.2010

Helsingissä järjestettiin tiistaina rasismin ja viharikosten vastainen mielenosoitus. Poliisin mukaan taidemuseo Kiasman luona kokoontuneeseen mielenosoitukseen osallistui noin 140 ihmistä.

Mielenosoituksen järjestäjät valitsivat päivän siksi, että tiistaina tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun ihmisoikeusasianajaja Stanislav Markelov ja toimittaja Anastasia Baburova murhattiin Moskovassa.

Järjestäjien mukaan myöskään Suomessa viharikostilastoissa ei ole ylpeilyn aiheitta. Mielenosoittajat vastustivat rasistista ajattelua ja ennakkoluuloista johtuvaa vihamielisyyttä maahanmuuttajia vastaan.

__________________________________________________


Uusnatsit hyökkäsivät tiistaina rasismin ja viharikosten vastaiseen mielenosoitukseen Helsingissä. Muutaman uusnatsin ryhmä onnistui nappaamaan banderollin ja pahoinpitelemään yhtä mielenosoittajaa. Tekijät pakenivat paikalta pienen käsirysyn jälkeen.

"Tämmöinen tapaus, jossa rasisminvastaiseen mielenosoitukseen osallistujaa pahoinpidellään, kuvastaa väkivallan ja pelottelun ilmapiiriä", yksi järjestäjistä kommentoi Fifille. "Sitä emme halua. Juuri tämän vuoksi meidän pitää jatkaa rasismin ja pelottelun vastaista toimintaa."

150 osanottajan mielenosoituksessa kiinnitettiin huomiota rasististen rikosten räjähdysmäiseen lisääntymiseen ja siihen, miten rasistista puhetta peitellään maahanmuuttokriittisyyden kaltaisilla eufemismeilla.