perjantai 22. tammikuuta 2010

YLE/OBS: Pietarsaaressa ulkomaalaiset ovat hyvin mukana työelämässä

OBS: Pietarsaaressa ulkomaalaiset ovat hyvin mukana työelämässä 21.1.2010
YLE Keski-Pohjanmaa: Maahanmuuttajille kohtaamispaikkoja 22.1.2010

Studiotoimittaja:
Suomalaisten olojen kiristyessä työmarkkinoilla ulkomaalaisia tulisi kotouttaa enemmän työelämään. Heitä tarvitaan jos ja kun me emme enää riitä. Kävimme Pietarsaaressa, jossa kotouttaminen on onnistunut hyvin. Jotkut ongelmat ovat yleismaailmallisia, miten hyviä tarkoitusperät ja yritykset sitten ovatkaan.

Toimittaja:
Mats, Lena, Aikut ja Hersh haluavat eri tavoin auttaa ulkomaalaisten sopeutumista Suomen aika kovaan työilmapiiriin. Pietarsaari on yhä kansainvälisempi pikkukaupunki. Katukuvasta saa vaikutelman, että ulkomaalaiset ovat kokkeja ja yrittäjiä. Seudun yrityksetkin ovat toivottaneet tervetulleiksi myös ne, jotka eivät ole synnynnäisiä kokkeja, vaikka paremminkin voisi mennä.

---

Mats Löfberg, Pietarsaaren työvoimatoimiston johtaja
Ulkomaalaistaustaisten työttömyysluvut ovat noin kolminkertaiset kantasuomalaisiin verrattuna. Nämä luvut ovat paremmat kuin muualla Suomessa yleensä. Aika hyvin on mennyt.

Toimittaja:
Miksi täällä on onnistuttu keskimääräistä paremmin?

Löfberg:
Monestakin syystä. Työmarkkinoilla on mennyt hyvin tähän lamaan asti.

---

Toimittaja:
Kasvava Snellmanin perheyritys on palkannut väkeä läheltä ja kaukaa. Ulkomaalaisen palkkaamisen liittyvä paperisota yllättää tosin työnantajan.

Lena Homberg, henkilöstöpäällikkö, Snellman:
Kun ensimmäisen kerran palkkaa jonkun, jolla ei ole pysyvää oleskelulupaa, paperisota on hankalaa. Työnantajan on tunnettava säännöt, koska maahanmuuttaja tai pakolainen ei niitä tunne. Passissa voi lukea, että hakijalla on oikeus töihin tietyllä alalla, muttei kuitenkaan tällä alalla.

Toimittaja:
Snellmanilla on väkeä kaikkialta maailmasta, myös EU-maista. Ulkomaalaisille tarjotaan kielikursseja työajalla, ja paikallisista sekä ulkopaikkakuntalaisista kotouttaminen sujuu. Valtion työllistämisohjelmista ja omasta motivaatiosta huolimatta ei nouseva ura kuitenkaan ole taattu. Aikut Saka on pärjännyt, mutta moni muu turkkilainen kamppailee.

Aikut Saka, koneenkäyttäjä, Snellman:
Ei ole järkeä laittaa ihmisiä kursseille, kun he sitten ovat työttömiä viisi vuotta. Tulisi tarjota enemmän käytännön töitä. Moni tuttuni haluaisi töihin, mutta töitä ei vain löydy.

---

Toimittaja:
Missä olisi eniten parantamisen varaa?

Mats Löfberg, Pietarsaaren työvoimatoimiston johtaja:
Sekä pätevyydessä että kielitaidossa. Kielikurssejamme on tehostettava, niitä on oltava kaikille. Tarvitaan käytännöllisiä kursseja ja mahdollisuuksia käydä rinnakkain kielikursseilla ja töissä. Työn ja opiskelun yhdistäminen on avain. Pätevyys on suurempi ongelma. Maahanmuuttajan on vaikea saada suomalainen pätevyys.

Toimittaja:
Yhä useampi suomalainen ei toivo enempää työperäistä maahanmuuttoa. Enemmistö vastustaa työperäisen maahanmuuton lisäämistä. Lähes kolmasosa oleskeluluvan hakijoista on tullut juuri työn perässä. Maassamme oli marraskuussa 270 000 työtöntä, joista runsaat 15 000 oli ulkomaalaisia, eli joka viides uussuomalainen oli työtön.

Toimittaja:
Uussuomalaisille tarjotaan usein lähinnä siivoustöitä. Työmarkkinoiden kilpailun kiristyessä juuri uussuomalaiset jäävät useimmiten ilman töitä. Nykytilanne on jo sangen hälyttävä.

---

Toimittaja:
Viulisti Hersch tuli Irakista turvapaikanhakijana yli vuosi sitten. Muusikontyöt ovat kaikkialla kiven alla, mutta Pietarsaaressa tilanne on monia muita kaupunkeja parempi.

Hersch Osman Abdulrahman:
Haluan jäädä Pietarsaareen, koska täällä on töitä muusikolle. Soitan välillä orkesterissa täällä.

Toimittaja:
Mitä tekisit, jos et soittaisi työksesi?

Hersch:
En ajattele sitä vielä, mutta mikä tahansa työ kelpaa, koska jotain työtä on tehtävä. Meillä on monia vaikeuksia. Ulkomaalaisilla on kieliongelma ja ongelmia passin suhteen. Täällä saa töitä vain jos on passi. Se on ongelma. Sitten kysytään osaako ruotsia tai suomea. Emme me osaa, koska olemme uusia täällä.

---

Toimittaja:
Epävarmuus siitä saako maahan jäädä haittaa työhaluja ja työnsaantia. Työnantajilla on kuva ulkomaalaisten pahimmista ongelmista työrintamalla.

Lena Homberg, henkilöstöpäällikkö, Snellman:
Kieli on pahin ongelma. Jos kielitaito on puutteellinen, ei työntekijä voi kehittyä ammatissaan ja edetä urallaan.

---

Toimittaja:
Kansat liikkuvat yhä enemmän, mikä muuttaa työn kysyntää ja tarjontaa, mutta tuleeko työvoimasta jatkossa pula?

Mats Löfberg, Pietarsaaren työvoimatoimiston johtaja:
Työmarkkinoilla on aina tilaa maahanmuuttajille. Maahanmuuttajia tarvitaan työmarkkinoilla. Emme voi tietää, miten teollisuuden tai palvelualojen käy, eli mikä ala menestyy ja mikä kuolee. Sitä ei tiedä kukaan, mutta mihinkään valtavaan työvoimapulaan parissa vuodessa en myöskään usko.

____________________________________________________

YLE Keski-Pohjanmaa: Maahanmuuttajille kohtaamispaikkoja

Pietarsaaren seudun kuntien maahanmuuttajien kotouttamishanke keskittyy tänä vuonna erilaisten aktiviteettien kehittämiseen. Viime vuoden aikana on kirjoitettu viiden kunnan yhteistä integraatio-ohjelmaa.

Ohjelma korvaa kuntien kymmenen vuoden takaiset omat ohjelmat. Kolmivuotinen maahanmuuttajaprojekti hakee kotouttamiseen uusia luovia menetelmiä ja malleja. Mukana on viisi Pietarsaaren seudun kuntaa.

Yhtenä tavoitteena on maahanmuuttajien ja paikallisten ihmisten kohtaamispaikkojen luominen eri kuntiin, kertoo Mia Gustafsson Musiikkikahvila After Eightistä:

- Esimerkkinä voisi sanoa, että meillä on täällä Cafe Social toiminut neljättä kautta. Siellä käy sekä maahanmuuttajia että paikallista väestöä.Tarkoituksena onkin ollut, että molemmat ryhmät käyvät ja tutustuvat. Samalla he näkevät, että alueellamme on ihmisiä monesta maasta.