sunnuntai 17. tammikuuta 2010

Salon Seudun Sanomat: Bulgaria on turvallinen maa

Salon Seudun Sanomat, pääkirjoitus: Bulgaria on turvallinen maa 16.1.2010

Turvapaikanhakijat herättävät jatkuvaa, ajoittain kärjekästä keskustelua, joka kukoistaa etenkin internetin keskustelupalstoilla. Nimettömänä esiintyminen rohkaisee keskustelijoita toisinaan rasistisiin sävyihin.

Äkkinäiset johtopäätökset ovat debatissa yleisiä. Hyvä esimerkki saatiin Espoon Sellon murhien yhteydessä, kun ampuja oli ulkomaalaistaustainen. Keskustelu pyöri laajasti tämän ominaisuuden ympärillä.

Rötöstely tai mustasukkaisuus eivät kuitenkaan ole etnisiä ominaisuuksia, vaan niitä esiintyy kotimaasta riippumatta.

Maahanmuutto on laaja kokonaisuus, turvapaikanhaku taas sen pieni osakokonaisuus. Keskustelussa käsitteet menevät usein sekaisin: puhutaan maahanmuuttajista, kun tarkoitetaan turvapaikanhakijoita.

TURVAPAIKANHAKIJAT ovat maahanmuuttokriitikkojen erityishuomion kohteena, koska he saavat täällä toimeentulotukea ja asunnon vastaanottokeskuksesta.

Viime vuoden lopulla havaittiin turvapaikanhaun yhteydessä esiin putkahtanut ilmiö, joka todella ansaitsee erityishuomiota. Ilmiöön on nopeasti puututtu, ja syytä onkin.

Suomeen tuli loppuvuonna ryöpsähtäen turvapaikanhakijoita EU-maista, etenkin Bulgariasta. Yhteensä EU-maista tulleita hakijoita on 780 eli yli kymmenen prosenttia kaikista turvapaikanhakijoista.

Ilmiö näkyy myös Paimion vastaanottokeskuksessa, jonka asukeista nyt yli puolet on bulgaareja (SSS 15.1.).

Suomi pitää kaikkia EU-maita turvallisina. Siksi EU-kansalaisten hakemuksia pidetään lähtökohtaisesti perusteettomina. Samasta syystä nämä hakemukset käsitellään nopeutetusti.

BULGARIASTA tulevien hakijoiden vyöry johtunee siitä, että joku tekee bisnestä käyttämällä väärin turvapaikanhaun järjestelmää. Turvapaikkabisnes ei ehkä täytä kaikkia ihmiskaupan tunnusmerkkejä, mutta samansukuista se on.

Sisäministeriön äskettäinen selvitys osoitti, että Suomi tukee turvapaikanhakijoita EU-maista avokätisimmin. Todennäköisesti Bulgariassa joku käyttää tätä faktaa hyväkseen markkinoimalla ”turvapaikanhakijoille” matkoja Suomeen. Matkoista arvatenkin peritään hyvä hinta.

Sisäministeriö lähetti torstaina pikaiselle lausuntokierrokselle hyvin tarpeellisen lainmuutosesityksen, joka koskee turvapaikanhakijoiden vastaanottoa.

Esityksellä pyritään muun muassa karsimaan EU-kansalaiset turvapaikanhakijoiden joukosta. Tämä on johdonmukaista ja perusteltua. Hämäräbisneksen teko on saatava loppumaan.