maanantai 18. tammikuuta 2010

Pirkanmaa ja Keski-Suomi tiivistävät yhteistyötä maahanmuutto- ja kotouttamistyössä

Sisäasiainministeriö: Pirkanmaa ja Keski-Suomi tiivistävät yhteistyötä maahanmuutto- ja kotouttamistyössä 18.1.2010

Aluehallintoa on uudistettu ja maahanmuuttoon ja kotouttamiseen liittyvien tehtävien koordinointi on koottu eri puolille Suomea seitsemään elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukseen. Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueiden maahanmuuttoyksikkö sijaitsee Tampereella.

Sisäasiainministeriö vastaa ELYjen maahanmuuttoyksiköiden toiminnallisesta ohjauksesta. Vuoden 2010 kehittämisen painopisteet liittyvät uusien maahanmuuttoyksiköiden organisoitumiseen, maahanmuuttajien kotoutumisen ja työllistymisen edistämiseen, pakolaisten kuntiin osoittamisen varmistamiseen sekä työvoiman maahanmuuton kehittämiseen.

Pirkanmaalla panostettu maahanmuuttajanuorten koulutukseen

Pirkanmaalla oli vuoden 2008 lopussa ulkomaalaisia yhteensä 10 027, mikä oli 2,09 prosenttia alueen väestöstä. Tampereella ulkomaalaisia oli yhteensä 6 938 henkilöä, mikä oli 3,3 prosenttia alueen väestöstä. Työvoimaan heistä kuului noin 5 000. Tammi-elokuussa vuonna 2009 kotoutumissuunnitelmia tehtiin Pirkanmaan TE-toimistoissa yhteensä 657.

Pirkanmaalla suurimmat maahanmuuttajaryhmät ovat venäläiset, virolaiset, afgaanit, kiinalaiset ja intialaiset.

Vuonna 2009 Pirkanmaalla pakolaisia vastaanottaneet kunnat olivat Tampere, Pirkkala, Nokia, Ylöjärvi ja Punkalaidun. Nämä kunnat sijoittivat alueilleen yhteensä 269 pakolaistaustaista maahanmuuttajaa. Paluumuuttajia (inkeriläisiä) muutti Pirkanmaalle yhteensä 70.

Maahanmuuttajanuorten määrä on ollut kasvussa erityisesti Tampereella ja seutukunnissa vuonna 2009. Heidän koulutustarpeeseen on pyritty vastaamaan mahdollisimman nopeasti. Tampereen ammattiopisto on panostanut erityisesti maahanmuuttajanuorten suomen kielen koulutukseen, jatko-opintoihin ja tutkintoon johtaviin koulutuksiin koko Pirkanmaan alueella. Maahanmuuttajanuoria opiskeli noin 600 Tampereen ammattiopistossa vuonna 2009.

Vuonna 2009 SPR perusti Pirkanmaalle aikuisille turvapaikanhakijoille vastaanottokeskuksen Ruovedelle. Alaikäisten turvapaikanhakijalasten yksiköitä perustettiin Mänttä-Vilppulaan ja Tampereelle, Härmälän ryhmä- ja perheryhmäkoti. Punkalaitumelle perustettiin vuonna 2008 vastaanottokeskus.

Pirkanmaan maahanmuuttopoliittinen puiteohjelma valmisteltiin yhdessä Pirkanmaan liiton kanssa vuonna 2008. Pirkanmaan Liitto on mukana myös marraskuussa 2009 aloittaneessa Euroopan sosiaalirahaston tukemassa ALMA-alueellisen maahanmuuton kehittämishankkeessa. ALMAn keskeisenä tavoitteena on kehittää maahanmuuttajien omakielistä, matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa sekä heidän kanssaan toimivien työntekijöiden valmiuksia ja osaamista.

Työvoiman maahanmuutto kääntyi Pirkanmaalla laskuun vuoden 2009 aikana. Ammattien kärjessä olivat siivoojan, kokin, keittiöapulaisen ja maataloustyöntekijän tehtävät. Alueella käynnissä olevista työvoiman maahanmuuton hankkeista on saatu kuitenkin hyviä tuloksia erityisesti rekrytointiyhteistyöstä työnantajien kanssa, omakielisistä palveluista ja maahanmuuttokoordinaattoreiden toiminnasta.

Lisää Keski-Suomen kuntia pakolaisten vastaanottoon

Keski-Suomessa asui vuoden 2008 lopussa 3 958 ulkomaalaista, mikä on 1,46 prosenttia alueen väestöstä. Jyväskylässä ulkomaalaisten osuus oli 2 876, mikä on 2,25 prosenttia alueen väestöstä. Viime vuosina pakolaisia on ottanut vastaan vain Jyväskylän kaupunki, jonka pakolaiskiintiö on 50 pakolaista vuosittain ja heidän perheenyhdistämisohjelmien kautta tulevat perheenjäsenensä.

Tulevina vuosina pakolaisten vastaanottoon toivotaan lisää Keski-Suomen kuntia. Keski-Suomessa maahanmuuttajien kotoutumista, alkuvaiheen ohjausta ja koulutusta on kehitetty Jyväskylän TE- toimiston hallinnoiman ESRprojektin tukemana. Projekti ohjaa maahanmuuttajia jatko-opintoihin ja työelämään.

Keski-Suomessa työperusteinen maahanmuutto on pysynyt ennallaan. Useimmiten työperusteiset muuttajat olivat venäläisiä, turkkilaisia tai kiinalaisia. Ammattien kärjessä vuonna 2009 olivat hitsaajan, putkityöntekijän, kokin, koneinsinöörin, siivoojan, maataloustyöntekijän ja yrittäjän työt.

Pirkanmaan ja Keski-Suomen ELY- keskusten tarkoituksena on vuoden 2010 aikana perustaa Maahanmuuttoasiain toimikunta yhdessä eri alueiden keskeisten toimijoiden kanssa. Tavoitteena on linjata maahanmuuttotyötä alueiden kunnissa ja seurata myös maahanmuuttohankkeiden kokonaisvaikutusta maahanmuuttajien kotoutumisessa ja työllistymisessä Pirkanmaalla ja Keski- Suomessa.

_____________________________________________

YLE Keski-Suomi: Kuntia patistetaan vastaanottamaan pakolaisia

Entistä useamman Keski-Suomen kunnan toivotaan ottavan lähivuosina vastaan pakolaisia. Tänä vuonna tavoittena on saada maakuntaan noin sata uutta sijoitusta. Viime vuosina pakolaisia on ottanut vastaan vain Jyväskylä.

Keski-Suomessa asui toissavuoden lopussa lähes 4 000 ulkomaalaista, mikä on 1,46 prosenttia alueen väestöstä.

Viime vuosina pakolaisia on ottanut vastaan vain Jyväskylä, jonka kiintiö on 50 pakolaista vuosittain. Lisäksi tulevat heidän perheenyhdistämisohjelmien kautta tulevat sukulaisensa.

Keski-Suomen maahanmuuttovastuualueen päällikkö Lauri Hiltunen sanoo, että kuntia ei voi kuitenkaan pakottaa pakolaisten vastaanottoon.

-Toivotaan, että saamme kuntien kanssa sopimuksia aikaan niin, että myös muihin kuntiin voidaan sijoittaa pakolaisia. Ymmärrettävästi kunnilla on paljon tekemistä oman taloustilanteensa kanssa, mutta itseasiassa tämä pakolaisten kuntaan sijoittaminen on kunnille kustannusneutraalia. Valtio korvaa kuntien kustannukset, toteaa Hiltunen.

Keski-Suomi ja Pirkanmaa ovat muodostaneet vuoden alusta yhteisen maahanmuutto- ja kotouttamistyöalueen. Tavoitteena on linjata maahanmuuttotyötä alueiden kunnissa. Lisäksi tarkoitus on seurata myös maahanmuuttajien kotoutusta ja työllistymistä. Alueiden maahanmuuttoyksikkö sijaitsee Tampereella.

_____________________________________________

YLE Tampere: Yksiköt suurenevat maahanmuuttajatyössä


Pirkanmaa ja Keski-Suomi lisäävät yhteistyötä maahanmuuttaja-asioissa. Uuden elinkeinokeskuksen yhteinen maahanmuuttoyksikkö sijaitsee Tampereella.

Lama on vähentänyt töihin tulijoiden määrää, mutta se jäänee tilapäiseksi. Jatkossa on tarkoitus lisätä yhteistyötä kuntien, oppilaitosten ja työnantajien kanssa.

Huomattava osa maahanmuuttajista on hyvin koulutettuja. Se on voimavara, muistuttaa Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen asiantuntija Pirjo Pajunen.

- Tässä strategiassa on tarkoitus ottaa vahvasti mukaan myös työnantajat ja kuulla heidän äänensä. Jo tähän mennessä meille on tullut paljon sellaisia maahanmuuttajia, joilla on korkea koulutus. Nyt toivotaan, että sieltä tulee uusia innovaatioita.

- Jos tänne tulevalla aikuisella on taustalla pitkä koulutus, niin eihän sitä sovi hukata. Vaikka hän ei osaisi heti suomen kieltä, niin hän saattaa osata vaikka viittä muuta kieltä, Pajunen muistuttaa.

Pirkanmaalla oli vuoden 2008 lopussa ulkomaalaisia yhteensä 10 027, mikä oli 2,09 prosenttia alueen väestöstä. Tampereella ulkomaalaisia oli yhteensä 6 938 henkilöä, eli 3,3 prosenttia väestöstä. Työvoimaan heistä kuului noin 5 000.

Suurimmat maahanmuuttajaryhmät ovat venäläiset, virolaiset, afgaanit, kiinalaiset ja intialaiset.