torstai 28. tammikuuta 2010

Aamulehti: Sitkeät Bulgarian romanit hakevat turvapaikkaa viidettä kertaa

Aamulehti: Sitkeät Bulgarian romanit hakevat turvapaikkaa viidettä kertaa 28.1.2010

Turvapaikkajärjestelmän väärinkäytöstä huolestunut sisäministeriö valmistelee lakimuutosta, jolla saataisiin EU-maiden turvapaikanhakijat nopeammin pois vastaanottokeskuksista.

Vastaanottokeskuksissa on tällä hetkellä satoja Bulgarian romaneja, joiden turvapaikkahakemuksia Suomi pitää perusteettomina. Bulgarialaishakijoiden määrä on liki 10-kertaistunut vuodessa. Viime vuonna heitä tuli Suomeen 722.

Lakimuutosehdotuksen mukaan turvapaikkaa hakeva EU-maan kansalainen voisi olla vastaanottokeskuksessa vain siihen asti, kun hän saa tiedoksi Maahanmuuttoviraston kielteisen päätöksen. Hänet voitaisiin häätää näin vastaanottokeskuksesta viikossa nykyisen kuukauden sijasta.

- Meillä on mahdollista tehdä kielteinen päätös ja poistaa heidät turvapaikkajärjestelmästä. Mutta henkilöt voi käännyttää maasta aikaisintaan 30 vuorokauden päästä. Muuten rikottaisiin EU-säädöksiä ja ulkomaalaislakia, sisäministeriön ylitarkastaja Sanna Sutter sanoo.

EU-säädösten mukaan eurooppalaiset turvapaikanhakijat voivat oleskella EU-maassa 30 vuorokauden ajan. Bulgarian romanit viettävät vastaanottokeskuksessa useimmiten koko kuukauden.

Euroopan ulkopuolisten, turvallisten maiden kansalaiset joutuvat lähtemään vastaanottokeskuksesta viikon päästä siitä, kun he saavat kielteisen päätöksen.

Suomen maksama toimeentulotuki ja vastaanottokeskuksen palvelut ovat houkuttaneet Bulgariasta hakijoita, jotka ovat palanneet pohjoiseen jopa viiteen eri kertaan. "EU-pakolaisia" on kerääntynyt Suomen lisäksi Belgiaan. Muilla EU-mailla tätä ongelmaa ei ole havaittu.

- Se on ihan selvä, että tämä on turvapaikkajärjestelmän väärinkäyttöä. Hallitus on katsonut, että jollakin tavalla sitä pitää pystyä vähentämään, Sutter sanoo.

Fakta: Pyrkijät
Vastaanottokeskusten palveluita rajaavan lakimuutoksen taustalla ovat lisääntyneet turvapaikkahakemukset.

Vuonna 2009 Suomesta haki turvapaikkaa 780 EU-maiden kansalaista.

Heistä 722 tuli Bulgariasta ja 54 Romaniasta.

Vuonna 2008 bulgarialaisia oli 82 ja romanialaisia 18. Romanian romanit ovat usein täällä kerjäämässä ja pysyvät pois viranomaisten luota.

Toni Viljanmaa