perjantai 22. tammikuuta 2010

Aamulehti: Yhdistyksen johto tuomittiin: Kehitysyhteistyörahojen väärinkäytöstä ehdollista vankeutta

Aamulehti/STT: Yhdistyksen johto tuomittiin: Kehitysyhteistyörahojen väärinkäytöstä ehdollista vankeutta 22.1.2010

Maahanmuuttajien tuki -yhdistyksen entinen johto on saanut Helsingin käräjäoikeudessa ehdollista vankeutta. Entinen hallituksen puheenjohtaja ja toiminnanjohtaja käyttivät ulkoministeriöstä saatuja avustuksia väärin vuosina 2001-2004.

Oikeuden mukaan väärinkäytössä on kyse noin 21 000 eurosta, joilla on maksettu verovelkoja, palkkoja ja taksimatkoja. Summa vastaa vajaata kuudesosaa koko potista.

Kehitysyhteistyörahat oli myönnetty perhe- ja yhteisökuntoutushankkeeseen Filippiineille. Varoilla oli tarkoitus poistaa lapsiprostituutiota, edistää tasa-arvoa ja vähentää köyhyyttä.

Entinen hallituksen puheenjohtaja sai käräjillä viisi kuukautta ehdollista vankeutta ja ex-toiminnanjohtaja kuukauden vähemmän. Avustusten väärinkäytön ohella miehet saivat tuomion muun muassa kirjanpitorikoksesta.

Ministeriö vaati oikeudessa takaisin noin 140 000:ta euroa, jotka koskivat avustuksia Filippiineille ja Somaliaan. Somalia-hankkeen syyteoikeus oli vanhentunut ja Filippiinien osalta ei löytynyt kaikilta osin näyttöä.

---------
(päivitetty versio)

Tuomio: Lapsiprostituution kitkemiseen myönnetyt rahat menivät verovelkoihin

Maahanmuuttajien tuki -yhdistyksen entinen johto sai perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa ehdollista vankeutta. Entinen hallituksen puheenjohtaja ja toiminnanjohtaja käyttivät ulkoministeriöstä saatuja avustuksia väärin vuosina 2001-2004.

Oikeuden mukaan väärinkäytössä on kyse noin 21 000 eurosta, joilla on maksettu verovelkoja, palkkoja ja taksimatkoja. Summa vastaa vajaata kuudesosaa koko potista, joka oli myönnetty perhe- ja yhteisökuntoutushankkeeseen Filippiineille. Varoilla oli tarkoitus poistaa lapsiprostituutiota, edistää tasa-arvoa ja vähentää köyhyyttä.

Kihlakunnansyyttäjä Jaakko Tapalan ja ulkoministeriön mielestä väärinkäytössä oli kyse paljon suuremmasta summasta kuin mitä oikeus lopulta arvioi. Ministeriö esitti oikeudenkäynnissä pitkän listan väitettyjä epäselvyyksiä, jotka koskivat Filippiinien ohella Somaliaa. Somalian rahat oli myönnetty orpojen ja pakolaisten koulutukseen.

Kaikkiaan ministeriö vaati Maahanmuuttajien tuen entisiltä johtajilta takaisin noin 140 000:ta euroa. Oikeus kuitenkin katsoi, että Somalia-hanketta koskeva syyteoikeus oli jo vanhentunut eikä Filippiinien osalta löytynyt kaikilta osin näyttöä rahojen väärinkäytöstä. Syytetyt itse kiistivät syyllisyytensä.

Kavalsi yhdistyksen rahoja

Maahanmuuttajien tuen entinen hallituksen puheenjohtaja sai käräjillä viisi kuukautta ehdollista vankeutta, joka tuli avustuksen väärinkäytöstä ja kahdesta kirjanpitorikoksesta. Toinen näistä koski liiketapahtumien kirjaamista toisessa yhdistyksessä, Sosiaalisen yrittäjyyden tuessa. Hän oli myös siellä hallituksen puheenjohtajana.

Maahanmuuttajien tuki -yhdistyksen entisen toiminnanjohtajan tuomio oli neljä kuukautta ehdollista vankeutta. Tuomio tuli avustuksen väärinkäytön ohella kirjapitorikoksesta sekä reilun 8 000 euron kavaltamisesta yhdistyksen tililtä.

Jutussa tuomittiin myös kaksi muuta miestä. Se saivat sakkoja Sosiaalisen yrittäjyyden tuki -yhdistykseen liittyvästä kirjanpitorikoksesta. Miehet toimivat yhdistyksen varapuheenjohtajana ja toiminnanjohtajana.

Maahanmuuttajien tuki -yhdistys lopetti toimintansa vuonna 2005, ja Sosiaalisen yrittäjyyden tuki meni syyttäjän mukaan konkurssiin vuonna 2007.