keskiviikko 20. tammikuuta 2010

HS: Ulkomaisten marjanpoimijoiden matkakulut kutsujan maksettaviksi

Helsingin Sanomat: Ulkomaisten marjanpoimijoiden matkakulut kutsujan maksettaviksi 20.1.2010

Marjanpoimijoita Suomeen kutsuvien yritysten täytyy tänä vuonna ensi kertaa maksaa myös poimijoiden kulut kuten matkaliput. Vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää on tehnyt asiasta suosituksen, ja ulkoministeriö on ottanut sen osaksi marjanpoimintayrityksille ja edustustoille lähetettävää viisumiohjeistusta.

"Vakavaraisen kutsujayrityksen on pystyttävä kattamaan poimijan matkasta, majoituksesta ja työvälineistä koituvat kustannukset siten, että poimija ei jää Suomessa työskentelyn jälkeen tappiolle", sanotaan juuri julkaistussa ohjeessa.

Esimerkiksi Thaimaassa matkoja järjestävät kiskurifirmat, joille poimijat velkaantuvat kohtuuttomasti.

Viime kesänä noin joka kolmannen, erityisesti Thaimaasta saapuneen marjanpoimijan, arvioidaan velkaantuneen juuri matkakulujen vuoksi.

Thaimaalainen Bangkok Post -lehti kertoi ongelmista verkkosivuillaan tammikuun alussa. Lehden mukaan Pohjois-Suomen Thai Seura -niminen yhdistys auttoi viime vuonna noin 60:tä pulaan joutunutta thaimaalaista marjanpoimijaa kotiinpaluussa.

Itse satokausi oli hyvä, ja poimijat saivat kohtuulliset tulot.

Ensi kesänä Suomeen ei saa kutsua myöskään marjanpoimijoita, jotka työskentelevät vuokratyövoimaa välittävän yrityksen palveluksessa. Syynä ovat kielitaidottoman vuokratyövoiman käyttöön liittyvät ihmiskauppaepäilyt.

"Vuokratyössä ei ole enää selvää, kuka on kutsuja ja mitkä ovat näiden työntekijöiden tulot ja työskentelyn ehdot", sanoo lähetystöneuvos Vesa Häkkinen ulkoministeriön passi- ja viisumiyksiköstä.

Ulkoministeriö kerää nyt ennakkoselvityksiä yrityksiltä, jotka aikovat kutsua poimijoita Suomeen ensi kesänä. Viisumeita voidaan myöntää uusilla ehdoilla edellisvuosien tapaan pari kolme tuhatta.