YleX: Rasismi roihuaa netissä 21.1.2010
Miksi nettikeskustelu rasismista ja maahanmuutosta ei pysy asiallisena? Maahanmuutosta vastaavan ministeri Astrid Thorsin verkkosivujen vieraskirja on jouduttu sulkemaan jatkuvan häirinnän ja törkeiden viestien vuoksi. Julkisuuteen kommentteja antanut rasismitutkija taas saa tappouhkauksia ja herjausviestejä. Voiko verkkoa valvoa ja pitäisikö niin edes tehdä?
[sikaniskajuntin äänellä]
"Suomessa asuminen ei ole, eikä sen edes pidä olla mikään universaali oikeus. Jos ei kykene asumaan maassa ilman rikosten tekemistä, silloin on syytä kyseinen ihminen karkottaa. Yleensä maat ovat perustettu omia kansalaisiaan varten, joten suomalaisen karkottaminen rikoksen tähden on suorastaan idioottimainen vaatimus."
Tässä esimerkki maahanmuuttoa koskevan uutisen kommentista. Uutisten kommentointia joudutaan rajoittamaan jatkuvan rasistisen palautteen vuoksi. Esimerkiksi YLEn nettiuutisten käytössä on kaikkien uutiskommenttien etukäteisvalvonta eli moderointi. Syykin tähän on selvä, kertoo paljon uutiskommentteja valvova toimittaja Maria Blomberg.
Haastattelija
Niin minkälaista se on se keskustelu, mitä niistä maahanmuuttouutisista käydään?
Maria Blomberg
No, tällä hetkellä se on aika lailla vielä rasistista. Et me ei valitettavasti voida hyväksyä kovinkaan suurta osaa niistä lähetetyistä kommenteista, mutta luetaan tietysti jokainen kommentti ja mietitään aika tarkastikin jokaisen kommentin kohdalla, että voitaisko julkaista.
Haastattelija
Missä se raja oikein menee?
Maria Blomberg
No, tietysti me ei kirosanoja hyväksytä näissä kommenteissa, eikä muitakaan ihan asiattomuuksia. Mutta edelleenkin se on aika lailla sellaista, että ne ulkomaalaiset tulee ja vie meiltä nyt ensinnäkin ne rahat ja sitten vielä kaiken muunkin hyvän täältä pois. Että se on niinkun vielä hyvin niinkun sellasta...asenteellista. Kyllä siellä samat nimimerkit toistuu, että ne on meille niinkun ystäviä, jokapäiväsiä ystäviä, jotka siellä lähettää kommentteja. Mutta tietysti toivotaan, että sinne tulis monenlaisia kommentoijia, erilaisia näkökulmia. Että meidän rima kuitenkin hyväksymisen suhteen on niinkun mahdollisimman alhaalla, että ei yhtään turhaa hylkyä tulis.
Viestintävälineiden vastuu omista verkkosivuistaan on selvä, mutta niin sanotuilla vapailla sivustoilla käydään paljon keskusteluja, joista kukaan ei ole vastuussa. Rasistisia väitteitä esitetään netissä paljon erityisesti keskustelupalstoilla, joissa keskustelijat voivat revitellä nimimerkkien suojissa. Esimerkiksi Sellon ampumistapaus sai aikaan rasististen viestien vyöryn.
[sikaniskajuntin äänellä]
"Mahot lehmät ja kansakuntamme petturit halunnevat adoptioneekerilleen oikeuden raiskata tyttäremme ja poikamme, sekä muodostaa kansakunnastamme Afrikan vuohenpaskaa varpaanvälistään tihkuavien tapainen pohjoinen mulattikylä, missä kukaan ei ole turvassa. Katsokaa esim. miten kävi Etelä-Afrikalle ja Rhodesialle kun valkoinen valta väistyi. Olisiko sittenkin parempi ollut ylläpitää hallittua apartheidia?"
Nimimerkin takaa heitettävä loka on tuttua myös rasismintutkijoille. Oheinen ote oli erästä tutkijaa haukkuvalta sivustolta. Sama tutkija ei halunnut kommentoida häirintäkysymystä omalla nimellään, sillä pelkää häirinnän lisääntyvän. Hän haluaa kuitenkin muistuttaa, että moni maahanmuuttoon ja rasismiin perehtynyt asiantuntija olisi valmis käymään vaikeistakin asioista asiallista keskustelua, mikäli kumpikin osapuoli on valmis toimimaan omilla nimillään. Mutta niin kauan kuin keskustelua käydään nimimerkkien suojissa räiskimällä, oikea dialogi ei ole mahdollista.
***
Keskustelupalstojen rasismi ulottuu myös nuoriin. Tässä ongelmana on se, että harva nuori uskaltaa kertoa verkossa kohtaamastaan rasismista, kertoo No Racism -projektin projektivastaava Satu Kanninen.
Satu Kanninen
Rasismia kokeneet ei ehkä halua tuoda sitä niin esiin. Kukaan ei halua leimaantua. Että ne on aika kuoren alla. Et se on meille aika haaste enemmän kartottaa sitä minkälaista tukea ne haluaa ja mitä ne haluaa tonne nettiin. Koska eniten mua jotenkin aina pelottaa se, että kun käydään keskusteluja, oli se keskustelupalsta chatti tai mikä vaan, et jos siel tulee häirintää tai rasistisia ilmauksia. Jos niihin ei puututa, niin kuinka moni siellä näkee sen keskustelun ja se loukkaa sitä? Koska mehän ei voida tietää, kuinka moni on siellä netissä lukemassa niitä kuitenkin.
Haastattelija
No, onks sulla antaa joku esimerkki, että minkälaista se nuorten kohtaama rasismi siellä verkossa on?
Satu Kanninen
Se on enemmänkin...sanotaan että se rasismi... niin tota...se miten se ilmenee verkossa, on enemmän niinkun...no niitä yhteisöjä. Tai sitten käydään kommentoimassa profiilia, kuvia ja sit ihan arkipäivän vitsejä, heittoja, omia kokemuksia tuodaan esille. Niin se on sitä, mitä ne näkee sieltä ja kohtaa ihan varmasti.
Mutta onko netissä riehuvaa rasismia mitenkään mahdollista kitkeä? Oikeusministeriössä aihetta pohtinut työryhmä on tällä viikolla ehdottanut lakiin muutoksia, jotka helpottaisivat nettirasismiin puuttumista. Laissa tehtäisiin selväksi, että pelkkä nettilinkin tarjoaminen rasistisille sivuille voi olla kiihottamista kansanryhmää vastaan. Satu Kanninen Pelastakaa Lapset -järjestöstä tarjoaa ensiavuksi myös nopeaa tarttumista rasistisiin viesteihin.
Satu Kanninen
Se oiski siis niinkun semmonen ohje kaikille, jotka yhtään miettii sitä ja haluaa tehdä asian eteen jotain. Että se nopea reagointi ja ilmoittaminen edes siitä, niin sit pystytään ottaan niinku huomioon, mitä siellä tapahtuu. Koska se on kuitenkin niin laaja kenttä, että ei mekään pystytä niinkun kaikkea ottaan, tai ylläpitäjät ei itsekään pysty, vaikka yrittävät moderoida siellä niinku mahdollisuuksien mukaan.