maanantai 25. tammikuuta 2010

YLE/Pressiklubi: Ei puhuta maahanmuuttajista

YLE/Pressiklubi: Ei puhuta maahanmuuttajista 22.1.2010

Taustaa:
Uusi Suomi: Tulta munille! -ohjelmasta tutkintapyyntö poliisille 1.4.2009
Moilasen manifesti 16: Pakolaisnaisten puolesta (kolumni) 24.4.2009

Ruben Stiller
Shhh! Ei puhuta mitään positiivista maahanmuuttajista. Kutsutaan jokaista rasistia vain maahanmuuttokriittiseksi, eikö totta? Tänään olemme oikein varovaisia. Puhumme voiko poliitikolla olla perhettä. Ei sanaakaan maahanmuuttopolitiikasta. Vieraana on opetusministeri Henna Virkkunen. Shhh! Ollaan varovaisia!

[tunnusmusiikki]

Ruben Stiller
Jos Suomessa onkin kireä ilmapiiri, niin varovaisuus loppui nyt. Vieraana on kommentaattorit feministisen Tulva-lehden päätoimittaja Anne Moilanen, tervetuloa, ja Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksen esimies Saska Saarikoski, tervehdys!

[keskustelua Kaarina Hazardin Halme-kolumnista]

[Otsikko: "Tiivistyykö viha nettikeskusteluissa"]
[Banneri: "Vai uutisoiko media pienen piirin nettivouhkauksen? Nettirasismiin yritetään kuitenkin puuttua lainmuutoksella."]

[Lehtiotsikko: "Nettirasistit kuriin uusilla säännöksillä - Viharikosten tuomioita aiotaan koventaa."]
[Lehtiotsikko: "Viharikoksiin halutaan puuttua tiukemmin"]

Anne Moilanen
(...) On mahdollista joutua jotenkin niinkun nettinatsien hampaisiin, että tavallaan kaikki kaivellaan, kaikki yksityiselämät ja muut, että se on pelottava mahdollisuus.

Ruben Stiller
Onko Suomen ilmapiirissä jotain tällä hetkellä? Ensin Sofi Oksanen herätti valtavan kohun, kun hän kritisoi perheväkivallan yleisyyttä Suomessa ja teki sen ulkomailla. Ja nyt Kaarina Hazard on ikäänkuin syntipukkina. Että tää ilmapiiri on hyvin kireä tällä hetkellä.

Saska Saarikoski
Se on varmaan totta ja se mikä mua tässä huolestuttaa tavallaan niinkun molemmin puolin, että kun puhutaan näistä maahanmuuttokriitikoista tai rasisteista, ja sit joskus alkaa tulemaan toiselta puolelta... Et tää keskustelu menee semmoseksi ohihuutamiseksi, että tavallaan sun täytyy huutaa kovempaa, herjata lujempaa, että sut kuullaan. Ja sitten ei enää oikein synny mitään keskustelua. Ja tää niinkun nettimaailma jotenkin johtaa siihen, että kaikki huutaa toistensa ohi. Ja tavallaan mä toivosin kuitenkin, ettei meidän ns. fiksujenkin ihmisten tarvitse vaan nostaa volyymia, vaan vielä niinku perustelut, järkevä keskustelu olis jotenkin mahdollista.

Anne Moilanen
Niin, kyllähän se tuntuu siltä, että ikäänkuin se aktiivinen nettiporukka ja nimenomaan just nää maahanmuuttokriittiset tai rasistit tai niinku on tää musta hirveen hyvä termi netsi, nettinatsi. Niin nehän on tosi aktiivisia verkossa ja sitten ne heidän keskustelupalstat ja se heidän raivoisa tavallaan vastahyökkäys, niin siitä tulee...ikäänkuin se olisi muka yleinen käsitys asioiden tilasta. Että siitä tulee semmonen outo vääristymä.

Ruben Stiller
Mutta eikö lehdistö nimenomaan... Nyt on tällanen ihmeellinen kierre, että kun joku aloittaa vihakampanjan sosiaalisessa mediassa tai keskustelupalstoilla, niin valtamedia reagoi siihen niin, että pieni joukko voi terrorisoida suurta joukkoa pelolla.

Saska Saarikoski
Niin, paitsi että on tää kärjistyminen ja karkeistuminen, niin toinen ongelmahan on tää tietyllä tavalla keskustelun automatisoituminen. Eli nettikeskustelussa on tällaisia tulenjohtajia, jotka ilmoittaa, että nyt kaikki Kaarina Hazardin kimppuun, nyt kaikki tämän toisen kimppuun. Joka johtaa siihen, että sieltä tulee hyvin massiivisia hyökkäyksiä, joissa ei itseasiassa ole päätä eikä häntää. Ne on täysin masinoituja ja ne mielipiteet tulee sellasena laumana.

Anne Moilanen
Niin, ja kyllähän se näkyy tämä mistä sinä puhut, niin siinä, että Julkisen sanan neuvostolle tuli 150...[Saska: 120] Niin, jotain tällaista. Ja mitä muuta se on kuin että joukolla lähdetään kantelemaan ja että yritetään vaikeuttaa ihmisen elämää.

Saska Saarikoski
Se ei oo keskustelua!

Anne Moilanen
Niin, ja toinen juttu on sitten nämä tutkintapyynnöt. Elikä mediahan uutisoi, myös me toimittajat voidaan kattoa peiliin, että tutkintapyynnön pystyy tekemään kuka tahansa mistä tahansa asiasta. Minä voin tehdä tutkintapyynnön siitä, että minua loukkaa Ruben sinun istumistyylisi nyt. [Ruben: Olen pahoillani!] Ja poliisi ottaa sen vastaan ja heidän on lain nimessä pakko se jotenkin tutkia. Ja sitten vaikka he tulisivatkin siihen tulokseen, että ei ollut aihetta, niin kuitenkin se tutkintapyyntö on tehty ja sitten media uutisoi tämän. Mitä muuta se on kuin koulukiusaamista, että tehtaillaan tämmösiä tutkintapyyntöjä ja sitten siitä tulee mielikuva, että ihminen on joutunut poliisin kanssa tekemisiin ja kyllä se varmaan jotain epäilyttävää on tehnyt!

Saska Saarikoski
Niin, mutta mä haluan sitten kuitenkin tuoda tän, että...puhut näistä nettinatseista ja netseistä, niin sitten kun me ajatellaan, että onhan esimerkiksi Halla-ahoakin vastaan tehty tutkintapyyntöjä ja rikosilmoituksia. Eli kyllähän tää keskustelu toimii niinkin päin.

Anne Moilanen
Niin, suomalaisethan haluu...meidäthän tunnetaan tämmösenä valittajakansana, et me valitetaan, niin sitten on tullut tämmönen, että vedotaan ikäänkuin virallisiin tahoihin ja...

Saska Saarikoski
Joojoo! Ja tämä on musta ikävää. Sekä tämä huutaminen, että juuri tämä vetoaminen. Mun mielestä pitäs käydä keskustelua, jossa argumenttien ja perustelujen pitäis päästä esiin. Ja pitäisi olla rohkeutta kohdata toinen, niin, eikä huutaa ohi. Päästä silmätyksen niinkun tämmösessä tilanteessa.

Anne Moilanen
Ja omalla nimellä!

Saska Saarikoski
Omalla nimellä suoraan kasvoista kasvoihin.

Ruben Stiller
Ei ammuta puskista! Kysynpä tässä vielä lyhyesti, että onks teitä vastaan tehty tutkintapyyntöjä?

Anne Moilanen
Kyllä.

Saska Saarikoski
On.

Ruben Stiller
Miltä tuntui toimittajan mennä poliisin kuulusteluun?

Anne Moilanen
Eihän siinä poliisi ainakaan minua kuulustellut. Siinä oli henkilö kuunnellut tämän samaisen Yleisradion radio-ohjelmaa ja tullut siihen tulokseen, että tässä on jotain epäilyttävää ja teki tutkintapyynnön ja tutk...siellä...kyllä se ihan oikea poliisimies, tai poliisihenkilö, joka tutki sen ja sitten tuli vaan kirjallinen päätös, että tämä pyyntö ei johtanut toimenpiteisiin.
[...]
Ruben Stiller
Miltä tuntuu olla epäiltynä?

Saska Saarikoski
Mä pelkään, että siitä tulee yhä useammin osa tätä ammattia, mikä ei oo mukavaa.

Anne Moilanen
Musta kanssa ei oo mukavaa ja se oli ensimmäinen, musta on siis yksi tehty, ja kyllä se sillä tavalla järkytti, koska mä koen olevani ihan aidosti sananvapauden asialla, että mulla on jokseenkin...että mä voin...teen myös kutsumuksesta työtä, niin sitten ikäänkuin että mua edes tutkinnan verran epäillään jostain, niin ei se kiva tunne ole!

Saska Saarikoski
Kaikki ei oo samaa mieltä siitä, mikä on olla hyvän asialla.

Ruben Stiller
Hyvät katsojat, älkää nyt tämän ohjelman aikana lähettäkö mitään tutkintapyyntöjä, jos saan pyytää!

_____________________________________________

Uusi Suomi: Tulta munille! -ohjelmasta tutkintapyyntö poliisille

Ylen Radio 1 -kanavan ohjelmasta Tulta munille! on jätetty tutkintapyyntö Helsingin poliisille. Tutkintapyynnössä pyydetään poliisia selvittämään, syyllistyvätkö Yle ja ohjelman toimittaja Anne Moilanen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan sekä sukupuolisyrjintään miehiä kohtaan.

Vuoden alusta lauantaisin pyörivää ohjelmaa juontaa feministi Anne Moilanen. Yle on markkinoinut ohjelmaa Suoraa puhetta -sarjan ensimmäisenä ohjelmakokonaisuutena, joka on vahvasti juontajan ajatusmaailmaan rakennettu. Tulta munille! on omistettu feminismille.

______________________________________________


Moilasen manifesti 16: Pakolaisnaisten puolesta

Hyvä sisko!

Montako pakolaista tunnet? Nii-in. Et monta – ellet sitten itse ole Suomessa asuva pakolainen. Näin tilanne on useimmilla suomalaisilla valtaväestöön kuuluvilla.

Suomessa kuitenkin asuu lähes 50 000 venäläistä, lähes 25 000 virolaista ja iso joukko englantilaisia, somalialaisia, arabiamaista tulleita ja kiinalaisia. Myös kurdeja, albanialaisia, saksalaisia ja vietnamilaisia on Suomessa yli 5000 henkeä kutakin. Sinun, ja myös minun, kaikkien meidän feministien, on parannettava myös näihin ryhmiin kuuluvien naisten asemaa!

Tyypillistä pakolaisnaista ei ole olemassa, kuten ei ole olemassa tyypillistä suomalaisnaistakaan. Kaikki ihmiset ovat yksilöitä. Silti on olemassa kansalliseen kulttuuriin tai uskontoon liittyviä perinteitä, joiden takia tietyistä maista Suomeen tulevilla naisilla on miehiä huomattavasti heikompi asema.

Suomessa kaikkien ihmisten, myös naisten ja tyttöjen, ihmisoikeudet ovat voimassa. Olipa kyseessä mitä tahansa kansallisuutta edustava nainen, hänelle kuuluu oikeus fyysiseen koskemattomuuteen, henkilökohtaiseen vapauteen ja ylipäätään päätösvaltaan itseään koskevissa asioissa – kuten, että millä tavalla haluaa kouluttautua, mitä harrastaa, miten käyttää aikansa, kenen kanssa seurustella ja avioitua. Niin sanottua kunniaväkivaltaa tai mitään siihen viittaavaa toimintaa tai uhkaa ei tule hyväksyä missään olosuhteissa. Myös muun muassa joissakin Afrikan maissa harjoitettava tyttöjen sukuelinten silpominen on tulkittava yksiselitteisesti rikolliseksi toiminnaksi, käytännössä törkeäksi pahoinpitelyksi, josta on oltava raakuuksien tekijöille ja avunantajille ankarat seuraukset.

Vaikka Suomessa on eurooppalaisittain edelleen vain vähän pakolaisia, ja täältä myös haetaan edelleen suhteellisesti vähän turvapaikkoja, suomalaisten asenteet pakolaisia kohtaan ovat kiristyneet. Tätä ei voi kuin ihmetellä – mistä tällainen kehitys johtuu? Halla-ahojen ja muiden perussuomalaisia arvoja kannattavien jurpojen ansiosta suomen kieleen on myös pesiytynyt harhaanjohtava kummajaistermi, maahanmuuttokriittisyys, jolla ei tarkoiteta mitään muuta kuin vanhaa kunnon rasistia. Rasisti on rasisti, vaikka voissa paistaisi.

Hyvät siskot! Pakolaisnaiset ovat suomalaisia naisia. He ovat osa yhteiskuntaa, ja osa suurta sisaruskuntaa. Avatkaamme heille kotiemme, työpaikkojemme, yhdistystemme ja urheiluseurojemme ovet. Tervetuloa, myös te pakolaisnaiset, feministien yhteiseen rintamaan! Tänne mahtuu kyllä – tulkaa kaikki!