YLE Turku: Läksykerho avaa suomen kielen lukkoja 29.1.2010
Maahanmuuttajalasten suomen kielen taitoa pyritään kohentamaan Turun Halisissa toimivassa läksykerhossa. Kotoa apua on hankala saada, sillä monen lapsen vanhemmat eivät ymmärrä suomea hyvin. Kerhossa lapsilla on kuitenkin mahdollisuus puhua suomea ja saada apua kotitehtävissä.
Aikaisemmin Halisissa järjestettiin iltakerhotoimintaa maahanmuuttajanaisille. Myöhemmin todettiin, että myös lapsille tulisi järjestää jonkinlaista iltapäiväkerhotoimintaa.
- Kerhon idea lähti lapsiperheiden tarpeista. Eri kouluaineissa voi olla niin hankalia suomenkielisiä käsitteitä, etteivät lasten vanhemmat osaa välttämättä auttaa lapsia kotitehtävien tekemisessä, läksykerhoa pyörittävä Turun YK-yhdistyksen monikulttuurisuusvastaava Pirkko Aalto toteaa.
Tehtäviä tehdään ajatuksella
Pirkko Aalto uskoo, että läksykerhosta on hyötyä lapsille. Kerhossa toimii monia vapaaehtoisohjaajia, joten jokainen paikalle saapuva lapsi saa varmasti tarvitsemaansa apua.
- Ohjaajat huolehtivat, että lapset saavat tehtävänsä tehtyä, mutta myös siitä, että lapset sisäistävät kunkin tehtävän sisällön. Ilman kerhosta saatavaa apua jotkin vaikeita käsitteitä sisältävät asiat voisivat jäädä kunnolla käsittelemättä, Pirkko Aalto huomauttaa.
Kerhossa vuoden ajan käyneen Rabar Soranin mukaan läksykerhosta on apua.
- Fysiikka on vaikea aine, koska en tiedä miten kaikki sanat kirjoitetaan. Biologiassa on vähän vaikea ajatella ja sisäistää kaikkia asioita itse, Sorani pohtii.
Myös vanhempia lapsia kaivataan mukaan
Kerhossa käy joka kerta noin kymmenen lasta. Lapset ovat pääosin eka-, toka- ja kolmasluokkalaisia. Kerhoaikoja on lisätty, jotta paikalle saataisiin myös vähän vanhempiakin lapsia. Vanhemmat lapset voisivat olla mukana auttamassa nuorempia lapsia.
- Olisi hyvä, jos tänne tulisi mahdollisimman monenikäisiä lapsia. Se auttaisi läksyjen tekemistä ja kehittäisi lasten suomen kieltä entistä enemmän, Pirkko Aalto kertoo.
Läksykerhossa kohtaa eri kulttuureista peräisin olevia lapsia. Kerhossa ei lasten erilaisilla taustoilla ole väliä.
- Tärkeintä on, että lapset käyvät täällä. Heidän taustoillaan ei ole väliä, sillä me keskitymme vain yksilöihin, Pirkko Aalto selvittää.
Kerhon toimintaa halutaan kehittää
Aalto uskoo, että monikulttuurisuuden merkitys tulee korostumaan tulevaisuudessa etenkin kouluissa. Hän näkeekin, että läksykerhon toiminnalla on jatkuvuutta.
- Mielestäni olisi tärkeää, että kerhotoimintaa kehitettäisiin vielä pidemmälle. Uskon, että tällainen toiminta auttaisi ihmisiä myös kotoutumaan yhteiskuntaan paremmin, Pirkko Aalto sanoo.
Alkuvuodesta vastuun läksykerhon organisoinnista ottanut Aalto toteaa, että ainakin ohjaajat ovat halukkaita kehittämään läksykerhon toimintaa entistä järjestelmällisemmäksi.
- Toivon, että se heijastaa myös lapsista, että toimintamme on kehittynyt ja kehittyy edelleen. On tärkeää, että lasten vanhemmat tietävät, että lapsille on olemassa paikka, jossa heistä huolehditaan ja heitä autetaan.