perjantai 15. tammikuuta 2010

YLE: Maahanmuuttajien työinto tyssää kieleen ja byrokratiaan

YLE: Maahanmuuttajien työinto tyssää kieleen ja byrokratiaan 15.1.2010

Maahanmuuttajien työllistämiseen panostetaan taloustaantumasta huolimatta. Uudellemaalle on saatu vuodenvaihteessa neljäkymmentä uutta työntekijää auttamaan maahanmuuttajien työllistämisessä. Ongelmat ovat kuitenkin edelleen monenlaisia, kieliongelmista aina suomalaiseen byrokratiaan

Irlantilainen Philip Breen muutti Suomeen yli neljä vuotta sitten. Lyhyissä työsuhteissa ja työttömänä olemaan joutunut Breen sai idean perustaa liikkuvan fish&chips- kioskin Helsinkiin. Näin hän työllistäisi itsensä ja ehkä pari muutakin. Ensiksi Helsingin kaupunki oli myöntyväinen idealle. Kun Breen oli hankkinut pelit ja vehkeet, niin kaupunki sanoi ei.

- Helsingin kaupungilta kerrottiin, että ne eivät halua fish&chips- rekkaani kaupunkiin, koska kaupunki ei halua lisää nakkikioskeja kaduille, naurahtaa Philip Breen.

Maahanmuuttaja törmää lähes aina kielimuuriin

Maahanmuuttajien työllistymisen suurin este on vivahteikas suomen kieli. Nyt alkuvuonna TE-keskuksista Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksiksi muuttuneet hallintouutukaiset satsaavat rahaa entistä enemmän maahanmuuttajien houkuttelemiseksi työelämään ja yrittäjyyteen.

- Me ollaan oltu kauhean iloisia, kun me ollaan saatu 40 uutta työntekijää, jotka auttavat asiakaspalveluissa maahanmuuttajia, toteaa Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen yksikönjohtaja Merja Ekqvist.

Taloustaantuma iskee kovaa maahanmuuttajien työllisyyteen

Maahanmuuttajien työttömyysaste huitelee tällä hetkellä 24 prosentissa, ja se on noussut lyhyessä ajassa lähes viisi prosenttiyksikköä. Taloustaantuma ei ole hedelmällistä aikaa työllisyyden parantamiseen.

- Uskon, että tästä ei ainakaan pahempaan mennä, vaan mennään eteenpäin niin, että vahvistetaan nyt maahanmuuttajien osaamista, ammatillisista osaamista ja kieliosaamista. He ovat sitten valmiita, kun päästään tästä parempaan taloudelliseen tilanteeseen, arvioi sisäasiainministeriön maahanmuuttojohtaja Mervi Virtanen.

Kioski aukeaa väännön jälkeen

Byrokratiaan kyllästynyt Philip Breen sai lopulta myyntiluvan yritykselleen. Kala ja peruna-kärry on esillä Kampissa kahtena iltana viikossa, näin aluksi viiden kuukauden ajan.

- Aloitan myynnin tammikuun lopulla kymmeneltä illalla ja jatkan aamuneljään saakka. Se on laki. Minun pitää olla poissa maisemista ennen aamuneljää. Siis juuri silloin, kun nälkäiset illanviettäjät purkautuvat ravintoloista, sanoo Breen hymyillen, mutta turhautuneena.