YLE Keski-Pohjanmaa: Maatiloille etsitään työntekijöitä ulkomailta 26.1.2010
Ulkomaisen työvoiman käyttö maatiloilla yleistyy. Syynä ovat lomittajapula ja tilakoon kasvu, jolloin omistajaperhe keskittyy aiempaa enemmän johtamiseen. Myös maaseudun muille aloille tarvitaan työntekijöitä.
Suomessa ulkomaisen työvoiman käyttö maatiloilla on suhteellisen uusi ilmiö. Keski-Pohjanmaalle ensimmäiset virolaiset lomittajat tulivat parikymmentä vuotta sitten. Viime vuosina ulkomaisia työntekijöitä on tullut myös Venäjältä, Ukrainasta ja Bulgariasta. Kokemukset ovat olleet hyviä.
- Hyviä työntekijöitä on saatu. Esimerkiksi tästä vuonna 1990 tulleesta ryhmästä yksi henkilö työskentelee meillä vieläkin maatalouslomittajana, kertoo Toholammin lomituspalvelujohtaja Sanna Niemi.
Ulkomaisten työntekijöiden palkkaamisessa suurin ongelma on kielitaito.
- Virolaiset oppivat nopeasti suomen kielen ja meillä yksi ulkomaalainen työntekijä puhuu englantia. Olemme pärjänneet, koska hän pystyy työskentelemään yhdellä maatilalla. Venäläiset eivät useinkaan puhu englantia, siellä englannin osaaminen ei ole niin yleistä kuin Suomessa. Nuoriso osaa, mutta vanhempi väestö ei. Suomessa taas vanhempi väki ei välttämättä puhu englantia, Sanna Niemi selvittää.
Useita eroja on
Myös lupa-asiat, vuokra-asuntopula, ajokortin puute, koulutuksen erilaisuus ja Suomen maatilojen kehittyneempi teknologia ovat jarruttaneet ulkomaalaisten työntekijöiden palkkaamista.
- Koulutus ja työkokemus, mitä he ovat ulkomailla saaneet, miten sitä verrataan suomalaiseen koulutukseen. Pitää myös ymmärtää, että maatiloillamme teknologia on ehkä kehittyneempää kuin maissa, mistä työvoimaa hankitaan, joten työhön perehdyttämiseen ja opastamiseen pitää varata enemmän aikaa, Sanna Niemi kertoo.
Määrä kasvaa jatkossa
Tulevaisuudessa työpaikkojen määrän odotetaan kasvavan maaseudulla nopeasti. MTK Keski-Pohjanmaan alueella uusia työpaikkoja tulee vuosittain 50 - 100. Ulkomaista työvoimaa tarvitaan turkistarhoilla, puutarhoilla, vihannestiloilla ja entistä enemmän myös karjatiloilla.
- Maataloudessa on ehdottomasti tarvetta ulkomaiselle työvoimalle. Uskon, että viiden vuoden kuluttua ulkomaisten työntekijöiden määrä maaseudulla, maataloudessa on hyvinkin tuplaantunut nykyiseen verrattuna, arvioi järjestöagrologi Jouni Ingalsuo MTK Keski-Pohjanmaasta.