lauantai 23. tammikuuta 2010

Turkulainen: Kaikki kodit ovat nykyään murtouhan alla

Turkulainen: Kaikki kodit ovat nykyään murtouhan alla 23.1.2010

Länsi-Turun alueella, ainakin Iso-Heikkilässä, Jyrkkälässä, Länsikeskuksessa ja Patterihaassa, tapahtui viime viikolla lukuisia asuntomurtoja. Vastaavia murtoryppäitä on ollut viimeisen vuoden aikana muitakin. Viimeksi vastaava vyyhti oli keskikesällä.

Suomalaisten varkaiden tekemät murrot ovat pysyneet suurin piirtein samoissa määrissä ja he ovat yhä enemmistönä asuntomurtautujissa, mutta uutena ilmiönä markkinoille ovat Turussakin astuneet ulkomaalaiset.

– Ulkomaalaisten tekemät asuntomurrot lisääntyivät viime kesänä. Ulkomaalaiset tekevät asuntomurroista viidenneksen ja se on iso määrä, rikoskomisario Vesa Aaltonen Varsinais-Suomen poliisilaitokselta kertoo.

Liettualaisia ja romanialaisia

Aaltonen sanoo ulkomaalaisten tekemien murtojen selvittämiseen kuluvan 20-kertainen aika suomalaisten tekemiin verrattuna. Suomalaiselta epäillyltä voi kysyä hänen tarinaansa, mutta suurin osa ulkomaalaisista asuntomurtautujista ei puhu poliisin kanssa mitään yhteistä kieltä.

Liettualaiset ovat tehneet Turussa murtoja ennenkin. Nyt asialla ovat sekä he että romanialaiset. Aaltonen sanoo suoraan, että ulkomaalaisporukat tekevät työtään, kun he murtautuvat asuntoihin ja anastavat omaisuutta.

– He ovat puhtaasti ammattilaisvarkaita. He eivät tee täällä mitään muuta, Aaltonen toteaa.

Työnjohtajatkin mukana

Toiminta on jostakin johdettua. Turussa liikkuu muutamia porukoita, joilla saattaa olla yhteinen päämies. Poliisi jäljitti jo aiemmin Ruotsista johtohahmon, joka antaa porukoilleen tarkat ohjeet. Suomeen tulevat sitten työryhmät, joilla on jopa työnjohtajat valvomassa toimintaa.

– Jengien löytäminen ja kiinniottaminen on hyvin vaikeaa. Porukka voi poistua maasta pikaisesti ja tilalle tulee uusi porukka. Jotkut saattavat olla kolmatta kertaa maassa. Varkaat liikkuvat myös eri puolilla Suomea.

– Lisäksi porukoita hajotetaan ja työntekijöitä siirretään ryhmästä toiseen, jotta porukkaa ei tunnistettaisi porukkana, rikoskomisario Aaltonen kuvailee ammattimaisen touhun piirteitä.

Aaltosen mukaan murtautumisten röyhkeä ajankohta eli valoisa keskipäivä ei ole uusi keksintö. Asuntomurtomiehet soittavat usein ovikelloa ja jos kukaan ei tule avaamaan, he tunkeutuvat sisään. Jos asukkaat ovatkin kotona, vorot kertovat sepittämänsä tarinan hyväntekeväisyyskeräyksestä tai vastaavasta.

Muutama minuutti riittää keikkaan

Varkaat myös tutkivat otollisia kohteita pitempään ja seuraavat, milloin koti tyhjenee. Ammatti-ihmiset eivät tarvitse kuin muutaman minuutin kerätäkseen pussukkaansa kaiken vaivattomasti kannettavan arvotavaran.

Rosvot ovat Turussakin käyneet sekö kerros-, omakoti- että rivitaloissa. Aaltonen arvioi, että yksi ryhmä kerrallaan saattaa olla keskittynyt vain yhden talotyypin keikkoihin. Kohteilla ei ole mitään selvää yhteistä nimittäjää.

Murtoporukat ovat joutuneet kohtaamisiin asukkaiden kanssa. Aaltonen kertoo, että lähiaikojen tapauksissa ei ole ollut suoria kohtaamisia eikä niin ikään väkivaltaa, mutta käsirysyihin on ajauduttu.

– Kerran murtautujat tulivat yöllä sisään ja isäntä yllätti heidät. Isäntä joutui painimaan vieraiden kanssa. En kehota vastustamaan varkaita vaikka heillä ei varsinaisia aseita yleensä mukana olekaan.

Oven takalukko paras varmistus

Jos rikollinen on taitava ammattilainen, hän on usein askeleen poliisia edellä. Kun poliisi nappaa yhden, tulee toinen. Tämän hetken murtoaalto on niin ammattimaisesti johdettua ja toteutettua toimintaa, että poliisi ei voi luvata saavansa anastelut totaalisesti loppumaan.

– Teoriassa se voi tapahtua, käytäntö on eri asia. Mahdottomia ei voi ihmisille luvata, Vesa Aaltonen myöntää.

Jokaisen on syytä tehdä omassa kodissaan asian hyväksi jotain. Tärkeintä on vaikeuttaa murtovarkaan työtä.

– Ovi pitää laittaa takalukkoon. Viime viikollakin jokaiseen asuntoon päästiin sisään vain siksi, että ovi ei ollut takalukossa. Myös kaikki mahdolliset kahvojen tai nuppien suojat, joilla voi estää tai hidastaa murtautujan työtä, ovat hyödyllisiä. Varas ei pitkään murtautumista yritä, jos se tuntuu hankalalta.