keskiviikko 27. tammikuuta 2010

MTV3: Turvapaikanhakijat hakevat oleskelulupaa jopa 20 perheenjäsenelleen

MTV3: Turvapaikanhakijat hakevat oleskelulupaa jopa 20 perheenjäsenelleen 27.1.2010
MTV3/Seitsemän uutiset: Hakemuksissa jopa 20 perheenjäsentä (video)
Taustaa:
MTV3: Suomi avokätinen perhettään yhdistäville 26.1.2010

(lopussa Seitsemän uutisten juttu tekstimuodossa)

Turvapaikanhakijat haluavat yhä enemmän omaisiaan Suomeen. Perheenyhdistämisen perusteella tehtyjen oleskelulupahakemuksien määrä on kasvanut viime vuosina. Yksi trendi on kasvatti-lapsi -luokituksen hyödyntäminen, sillä kasvattilapsien lähisuhdetta on vaikea varmentaa. Suomi maksaakin useammin lähiomaisten matkakustannukset kuin muut EU-maat, mikä voi Maahanmuuttoviraston mukaan olla yksi houkutin hakemuksien lisääntyvälle määrälle.

Eniten perheenyhdistämishakemuksia tekevät Somaliasta ja Irakista tulleet turvapaikan saaneet. Maahanmuuttovirastossa on tällä hetkellä vireillä reilu kuusituhatta perheenyhdistämishakemusta. Tarkkoja tilastoja tulijoiden taustoista ei ole, mutta tulijoita riittää.

Perheenjäsenten saaminen uuteen kotimaahan helpottaa kotiutumista, mutta ns.huijaus-hakemukset ruuhkauttavat Maahanmuuttovirastoa. Yksi selitys hakemuksien kasvavalle määrälle voi olla se, että Suomi kattaa myös omaisten matkat helpommin kuin muut EU-maat.

Turvapaikanhakijoiden omaisten matkoihin on budjetoitu tälle vuodelle vajaa miljoona euroa. Budjetti ylitetään kuitenkin jo muutaman kuukauden sisällä.

________________________________________________

MTV/Seitsemän uutiset: Hakemuksissa jopa 20 perheenjäsentä

Studiotoimittaja #1
Perheenyhdistämisen perusteella tehtyjen oleskelulupahakemusten määrä on kasvanut viime vuosina. Aivan erityisen paljon ovat kasvaneet kasvattilapsia koskevat hakemukset.

Studiotoimittaja #2
Maahanmuuttoviraston mukaan yksi selitys hakemusruuhkalle voi olla raha. Suomi maksaa hakijan lähiomaisten matkakustannukset hövelimmin kuin muut EU-maat.

Toimittaja Mari Karppinen
Suomessa asuva somalialainen turvapaikanhakija haki tänään oleskelulupaa 21 perheenjäsenelleen.

Heikki Taskinen, maahanmuuttoyksikön johtaja, Maahanmuuttovirasto
Keskimäärin jokaista luvan saanutta somalialaista kohti hakee keskimäärin viisi omaista. Suurimmat perheet ovat jopa 10-20-henkisiä.

Toimittaja
Eniten perheenyhdistämishakemuksia tekevät Somaliasta ja Irakista tulleet turvapaikan saaneet. Tänään tulleessa hakemuksessa oleskelulupaa haettiin puolisolle, 11 lapselle, 5 kasvattilapselle ja neljälle sisar- ja velipuolelle.

Heikki Taskinen
Jos puhutaan vaikka viime vuodesta, niin kasvattilasten määrä on lisääntynyt huomattavasti, ja niissä on sitten se vaikeus selvittää, että onko kyse aidosta kasvattilapsisuhteesta vai pyritäänkö tuomaan muita henkilöitä tällä varjolla maahan.

Toimittaja
Maahanmuuttovirastossa on tällä hetkellä vireillä reilu 6 000 perheenyhdistämishakemusta. Tarkkoja tilastoja tulijoiden taustoista ei ole, mutta tulijoita riittää.

Heikki Taskinen
Käytännössä jokainen turvapaikanhakija, joka on saanut Suomesta oleskeluluvan, hakee myöhemmin perheenyhdistämisen nojalla omaisiaan tänne.

Toimittaja
Perheenjäsenten saaminen uuteen kotimaahan helpottaa kotiutumista, mutta niin sanotut huijaushakemukset ruuhkauttavat maahanmuuttovirastoa. Yksi selitys hakemuksien kasvavalle määrälle voi olla se, että Suomi kattaa myös omaisten matkat helpommin kuin muut EU-maat.

Heikki Taskinen
Tuohon on vaikea ottaa kantaa, mutta varmaan sillä saattaa joku merkitys asialle olla.

Toimittaja
Turvapaikanhakijoiden omaisten matkoihin on budjetoitu tälle vuodelle vajaa miljoona euroa. Budjetti ylitetään kuitenkin jo muutaman kuukauden sisällä.