keskiviikko 27. tammikuuta 2010

Sisäasiainministeriö: Thainaisten kotouttaminen edellyttää tehokkaita toimia jo maahantulovaiheessa

Sisäasiainministeriön tiedote: Thainaisten kotouttaminen edellyttää tehokkaita toimia jo maahantulovaiheessa 27.1.2010

Sisäasiainministeriön johtama thainaisten asemaa ja kotouttamista pohtinut ohjausryhmä on saanut loppuraporttinsa valmiiksi ja laatinut suositukset haavoittuvassa asemassa olevien maahanmuuttajanaisten kotouttamisen parantamiseksi. Suunnitelma perustuu kartoitukseen, jonka mukaan thainaiset kokevat usein parisuhdeväkivaltaa ja ovat eristyneitä suomalaisesta yhteiskunnasta.

Loppuraportissa korostetaan järjestöjen ja viranomaisten välistä yhteistyötä. Oleellista on marginaaliin jäävien maahanmuuttajaryhmien tavoittaminen ja ohjaaminen julkisen peruspalvelujärjestelmän piiriin ja työmarkkinoille.

Matalan kynnyksen toimintamuodot, kuten avoimet monikulttuuriset kohtaamispaikat, ovat tärkeitä thainaisten luottamuksen herättämiseksi viranomaisia kohtaan sekä sosiaalisen verkoston tuen saamiseksi. Matalan kynnyksen toimipaikoissa maahanmuuttaneet saavat tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta, koulutuksesta ja työelämästä sekä arjen läheistä kielikoulutusta.

Kohtaamispaikkojen lisäksi thainaisten tavoittamiseksi tarvitaan etsivän työn menetelmää. Ohjausryhmän suosituksissa menetelmä nähdään erityisesti järjestöille soveltuvaksi keinoksi tavoittaa haavoittuvassa asemassa olevia. Loppuraporttiin liittyvässä kartoituksessa ilmeni, että thainaiset muuttavat maahan usein suomalaisten puolisoina, mutta he saattavat elää Suomessa vuosikausia kielitaidottomina ja tietämättöminä yhteiskunnan pelisäännöistä.

Raportissa suositellaan, että kaikille maahanmuuttajaryhmille tarjotaan omakielinen alkuinfo Suomessa elämisestä, asumisesta, työnteosta sekä perusoikeuksista jo heidän saapuessaan maahan. Myös maahanmuuttajanaisen puolisolle tulee järjestää opastusta ja koulutusta kulttuurista, tavoista ja tottumuksista jo avioliittoa harkittaessa.

Maahanmuuttajanaisten kotouttamista ja työllistämistä edistävää toimintaa on kehitetty EU:n rahastohankkeilla. Haasteena hankerahoituksessa on määräaikaisuus sekä miten turvata hankkeissa kehitettyjen käytäntöjen jatkuvuus.

Valmisteilla olevan kotouttamislain uudistuksessa kiinnitetään huomiota yleisesti maahanmuuttajanaisten kokemaan väkivaltaan ja sen ennaltaehkäisyyn. Tavoitteena on, että puolisoina Suomeen muuttaneet naiset ja yksinhuoltajat saadaan kotouttamistoimenpiteiden piiriin.

Thainaisten asemaa ja kotouttamista selvittänyt ohjausryhmä toimi vuosina 2008-2009. Loppuraportti sisältää tietoa eri organisaatioiden ja järjestöjen toiminnasta sekä tuloksia hankkeista, joilla on edistetty haavoittuvassa asemassa olevien maahanmuuttajanaisten kotoutumista. Raportti löytyy sisäasiainministeriön sivuilta www.intermin.fi/maahanmuutto