lauantai 1. lokakuuta 2011

Helsingin Sanomat: Romanilasten oppivelvollisuutta selvitetään Helsingissä

Helsingin Sanomat: Romanilasten oppivelvollisuutta selvitetään Helsingissä 1.10.2011

Helsingin opetusvirasto selvittää parhaillaan, täyttyykö oppivelvollisuus Suomessa oleskelevien romanikerjäläisten lasten kohdalla.

Kunnalla on lain mukaan velvoite valvoa oppivelvollisuuden toteutumista kunnassa pysyvästi asuvien tai kirjoilla olevien lasten osalta.

"Oppivelvollisuus ei tarkoita sitä, että olisi pakko mennä kouluun. Mutta viranomaisella on velvollisuus valvoa, että lapsi saa tällöin opetusta muuten", opetusviraston opetuspäällikkö Marjo Kyllönen sanoo. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi kotiopetusta.

Kyllösen mukaan kaupungin lakimiehet ovat selvittäneet, täyttyykö viranomaisen valvontavelvollisuus romanisiirtolaisten kohdalla.

"Tässä ollaan aika harmaalla alueella. Ei ole selkeää tulkintaa, mikä katsotaan pysyväksi oleskeluksi. Ratkaisevaa on oleskelun pituus."

Kyllösen mielestä asia pitäisi linjata opetushallituksessa ja ministeriössä.

Opetusministeriön tiedossa on joitain tapauksia, joissa esimerkiksi turvapaikanhakijana tulleelta on evätty koulupaikka, kun on katsottu, ettei tämä ole ollut oppivelvollisuuden piirissä.

"Ne ovat olleet yksittäisiä tapauksia", ylitarkastaja Maria Biskop opetusministeriöstä kertoo. Hän muistuttaa, että lain mukaan oppivelvollisia ovat Suomessa vakinaisesti asuvat lapset.

"Tämän mukaan romanikerjäläisten lapset eivät olisi oppivelvollisia, jos he eivät ole kirjoilla kunnassa", Biskop sanoo.

Jos oppivelvollisuus täyttyy, kunnalla on osoitettava oppilaalle koulupaikka lähikoulusta. Kyllösen mukaan kyseeseen tulisivat huonon suomen kielen taidon takia todennäköisesti lähinnä valmistavat luokat.

"Tällä hetkellä valmistavilla luokilla on hyvin tilaa. Niihin voidaan ottaa jo nyt oppilaita, jos vain joku ilmoittautuu", Kyllönen sanoo.

Tällä haavaa Helsingissä ei kuitenkaan Kyllösen tietojen mukaan ole oppivelvollisuusiässä olevia romanilapsia.