lauantai 1. lokakuuta 2011

Iltalehti: Vihreiden Ville Niinistö haluaa ratikkarasistit kuriin

Iltalehti/STT: Vihreiden Ville Niinistö haluaa ratikkarasistit kuriin 1.10.2011

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö muistutti vihreiden puoluehallituksessa lauantaina, että taloudellisen epävarmuuden ajat heijastuvat koko yhteiskuntaan.

- Maailman muuttuminen aiheuttaa paitsi epävarmuutta myös vihaa. Ja se näkyy Suomen tämän hetken asenneilmapiirissä. Pelko ja epävarmuus ovat ymmärrettäviä, mutta niiden purkautumiskeino on nyt väärä, Niinistö kommentoi.

Niinistön mielestä Suomi tarvitsee "nyt jo riittää -liikkeen". Esimerkiksi ulkomaalaisten solvaamista joukkoliikennevälineissä ei pidä jäädä katselemaan sivusta.

- Meidän ei tarvitse hiljaa sietää syrjintää, rasismia tai solvauksia. Hiljaisen enemmistön täytyy vain päättää lopettaa vaikeneminen ja uskaltaa avata suunsa äänekkään vähemmistön edessä.


_____________________________

Ville Niinistön puhe puoluehallituksen kokouksessa 1.10.2011

Taloudessa eletään tällä hetkellä epävarmuuden aikoja, mikä heijastuu koko yhteiskuntaan. Ei ole ihme, että moni tuntee maailman muuttuneen aiempaa vähemmän hallittavissa olevaksi. On tavallaan ymmärrettävää, että silloin haluaa käpertyä omaan lähipiiriinsä, tuttuun ja turvalliseen maailmaan. Maailman muuttuminen aiheuttaa paitsi epävarmuutta myös vihaa. Ja se näkyy Suomen tämän hetken asenneilmapiirissä. Pelko ja epävarmuus ovat ymmärrettäviä, mutta niiden purkautumiskeino on nyt väärä.



Eräs tuttavani kohtasi raitiovaunussa Helsingissä miehen, joka katsoi oikeudekseen julistaa koko raitiovanulle havaintojaan tuttavani henkilökohtaisesta olemuksesta. Muut matkustajat katselivat vaivaantuneina poispäin. Mies sai rauhassa jatkaa solvauksiaan. Tuttavallani ei ollut sitä onnea, että samassa ratikassa olisi ollut paikalla pekkasauri puuttumassa tilanteeseen ja osoittamassa, että meidän ei tarvitse vaieten hyväksyä mitä tahansa.

Me tarvitsemme nyt jo riittää –liikkeen. Jokainen voi omalta osaltaan päättää, että mitta on nyt tullut täyteen. Meidän ei tarvitse hiljaa hyväksyä syrjintää, rasismia tai solvauksia. Hiljaisen enemmistön täytyy vain päättää lopettaa vaikeneminen ja uskaltaa avata suunsa äänekkään vähemmistön edessä. 

Me tarvitsemme aitoja vaihtoehtoja vihan, pettymyksen ja aggression tilalle. Toistemme kyräilyn sijaan meidän pitäisi puhaltaa yhteen hiileen ja löytää ne yhdessä tekemisen keinot, joilla Suomi saadaan taas nousuun ja joilla Suomesta tehdään parempi paikka elää meille jokaiselle. Meillä on Suomessa pitkä yhdessä tekemisen ja naapurin auttamisen perinne, eikä meidän pitäisi unohtaa sitä.



Emme me vihreätkään ole täysin onnistuneet vaihtoehtojen tarjoamisessa. Viime kevään vaalitappio on osoitus siitä, että emme ole kyenneet puhuttelemaan suomalaisia tarpeeksi hyvin.

Haluaisin, että Vihreät olisi yksi kanava kaikille niille, jotka tuntevat halua muuttaa maailmaan vähän paremmaksi paikaksi elää. Niille, jotka haluavat muuttaa Suomea avoimempaan, kuuntelevampaan ja vihreämpään suuntaan. Niille, jotka haluavat purkaa ihmisten epävarmuutta etsimällä jokaisen suomalaisen arjen hyvinvointia ja toimeentuloa turvaavia ratkaisuja niin globaaleihin kuin paikallisiin talouden ja ympäristön ongelmiin.