lauantai 8. lokakuuta 2011

Ilta-Sanomat: Vainotaanko venäläisiä Imatralla? Asuntoja tuhottu

Ilta-Sanomat: Vainotaanko venäläisiä Imatralla? Asuntoja tuhottu 8.10.2011
TV-Centr: Venäläisten joukkovainot Suomessa. Tarua vai totta? (video)
Uusi Suomi: Venäläiskoteja tuhotaan Suomessa – Poliisi: ”Kaikki auki” 10.10.2011

Viiteentoista venäläisten omistamaan taloon Imatralla on murtauduttu, paikkoja rikottu ja sotkettu, mutta mitään ei ole viety.

Murroista kertoi moskovalainen televisiokanava TV-CENTR, joka yritti Postskriptum-ohjelmassaan selvittää, onko kyse venäläisvainoista.

Imatralle talonsa rakentanut ja murron uhriksi joutunut venäläinen Leena Pavlova uskoo, että murroissa on kyse pelottelusta.

- Ensimmäiset vuorokaudet murron jälkeen valvoin, Pavlova kertoo ohjelmassa.

Murtopaikalta otetuissa kuvissa näkyy sotketussa asunnossa muun muassa punaiseksi värjätty miekka, joka on isketty revityn sohvan läpi.

Hän sanoo pitäneensä Suomea yhtenä turvallisimmista paikoista, mutta ei ole enää varma.

Myös Imatralla asuva Viola Heiskanen on saanut kännykkäänsä uhkaavan viestin.

- Siinä luki kaikki ryssät täältä pois Venäjälle ja perässä oli vielä kirosana, Heiskanen kertoo.

Ohjelman mukaan rasistiset rikokset ovat pulpahtaneet pintaan Perussuomalaisten menestyksen myötä. Perussuomalaiset tuomitsevat murrot, Postskriptum-ohjelmassa kerrotaan.

Imatran poliisin rikoskomisario Jyrki Hänninen sanoo ohjelmassa, että tapaus on otettu erikoistarkkailuun, koska kyseessä on nimenomaan venäläisiin kohdistunut rikossarja.

- Emme sulje pois sitä, että syynä on venäläisviha, koska asunnoista ei ole mitään varastettu.

Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Wilen-Jäppinen pahoittelee ohjelmassa tilannetta.

Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä YLE Etelä-Karjala.

_____________________________________

YLE Etelä-Karjala: Perussuomalaisten Eerola avasi keskustelun Karjalan palautuksesta Moskovan tv:ssä

Moskovalainen tv-kanava TV-CENTR on esittänyt ohjelman Imatran asuntomurroista. Postskriptum-ohjelma yritti selvittää, johtuvatko venäläisasuntoihin kohdistuneet murrot venäläisvainosta. Perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola sanoi kymmenille miljoonille venäläiskatsojille, että häntä huolettaa kysymys Karjalan palautuksesta.

Juho Eerola sanoo 1. lokakuuta esitetyssä ohjelmassa, että suomalaisia ärsyttää venäläisten oikeus ostaa maata Suomesta. Suomalaiset eivät kuitenkaan voi ostaa maata vastavuoroisesti Venäjältä, jossa on suomalaisten esivanhempien maita. Eerola sanoo pitävänsä Suomen ja Venäjän välejä pääasiassa hyvinä, mutta häntä huolettaa vain yksi asia: kysymys Karjalan palautuksesta.

Ohjelma esittelee Perussuomalaiset kiihkeän kansallismielisenä puolueena, joka sai vaalivoiton eduskuntavaaleissa. Perussuomalaiset tuomitsevat asuntomurrot. Ohjelman toimittajan mukaan he eivät kuitenkaan piilota omia vaatimuksiaan Venäjää kohtaan. Eerola kertoo ohjelmassa haluavansa ilmaista kantansa Karjala-kysymykseen lievässä muodossa.

Eerola haluaa avointa keskustelua

Perussuomalaisten 2. varapuheenjohtaja Juho Eerola sanoo YLE Etelä-Karjalalle pitävänsä Karjala-kysymystä tärkeänä.

- Se ei ole nyt ajankohtaisin asia. Olen kuitenkin odotellut sopivaa hetkeä ottaa asia esille. Täytyyhän Karjalan palautuksestakin voida puhua avoimesti.

Ohjelmassa haastatellaan myös mm. rikoskomisaario Jyrki Hännistä, Imatran valtuuston puheenjohtaja Tiina Wilen-Jäppistä, asuntomurron uhria ja Imatralla asuvaa venäläisklubin puheenjohtajaa Viola Heistosta. Heistonen on tekstittänyt ohjelman suomeksi Youtubeen.

_________________________________________________________

Uusi Suomi: Venäläiskoteja tuhotaan Suomessa – Poliisi: ”Kaikki auki”

Etelä-Karjalan poliisi panostaa vahvasti Imatran asuntomurtosarjan tutkintaan, kertoo rikoskomisario Jyrki Hänninen Uudelle Suomelle.

- Kaikki tutkintalinjat ovat auki, Hänninen kuvailee tilannetta.

Venäläisten omistamiin asuntoihin on tehty 10–20 asuntomurtoa. Osassa tapauksista asuntoja on sotkettu. Venäläinen CNTR-televisiokanava nosti murtosarjan hiljattain esiin Postkriptum-ohjelmassa. Hänninen on ohjelmasta tietoinen.

Postkriptumissa sanotaan, että murroilla on rasistinen motiivi ja viitataan myös venäläisten maakauppoihin Suomessa.

- Motiiveista ei tällä hetkellä voi sanoa mitään tarkempaa. On se mahdollista, että tekijät ovat omalta kylältä, Hänninen sanoo.

Toisaalta on Hännisen mukaan mahdollista sekin, että kyseessä ei ole rasistinen rikossarja – vaikka kaikki kohteet ovatkin venäläisten omistamia.

- Tällä alueella on paljon venäläisten omistamia kiinteistöjä. Ja koska ne ovat vapaa-ajan kiinteistöjä, siellä ei olla jatkuvasti paikalla. Ne ovat vauraan näköisiä taloja, houkuttelevia varkaille, Hänninen muistuttaa.

Venäläisiin kohdistunutta rikossarjaa epäillään siksi, että osassa kohteista on tehty ilkivaltaa. Hännisen mukaan sekin on mahdollista, että sotketut asunnot kuuluvat omaan rikossarjaansa ja muut murrot eri sarjaan.

Poliisi ei ole toistaiseksi ottanut ketään kiinni murtosarjasta epäiltynä.

- Mutta ei tässä umpikujassa olla, Hänninen toteaa.