maanantai 3. lokakuuta 2011

Iltalehti: Kuolema milleistä kiinni

Iltalehti: Kuolema milleistä kiinni 3.10.2011

Varastokadulla Vaasassa tapahtui perjantai-iltana episodi, jonka lopuksi 38-vuotias vaasalaismies sai rintaansa vaarallisen ampumahaavan.

Tapahtumasarja alkoi siitä, kun mies oli huomauttanut korttelissa autolla ajelleelle ja rellestäneelle joukolle asuintalonsa pihamaalle virtsaamisesta. Mies oli iltakymmeneltä huutanut joukkiolle, että menisivät muualle riehumaan, jotta lapset saavat nukkua.

- Porukka lähti ajamaan poispäin, ammutun miehen ystävä kertoi sunnuntaina Iltalehdelle.

38-vuotias mies lähti puoli yhdentoista aikaan ulkoiluttamaan koiraansa. Samainen punaisella Volkswagen-henkilöautolla liikkeellä ollut joukko näki koiraa ulkoiluttamassa olleen miehen. Nuoret haukkuivat miestä rasistiksi ja uhkasivat ajaa autolla miehen koiran yli.

Puolen yön aikaan miehen koti-ikkunaan alkoi lennellä kiviä, ja kun mies meni katsomaan, mistä on kyse, Volkswagenin suunnasta ammuttiin miestä kohti tehokkaalla ilmakiväärillä. Ampumisen jälkeen auto kaahasi renkaat vinkuen pakoon.

Mies haavoittui vakavasti.

- Ambulanssi ja kymmenen luotiliivein varustettua poliisia saapui puolen tunnin kuluttua paikalle, ystävä kertoo.

Millien päässä

Uhri leikattiin viikonloppuna Vaasan keskussairaalassa ja hänen tilansa on vakaa, mutta ystävän mukaan hengen lähtö oli lähellä.

- Muutamasta millistä oli kiinni, että kaveri ei kuollut, ase oli todella tehokas, ystävä sanoo järkyttynenä.

Sunnuntai-iltana talon pihassa ampumistapahtumaa ihmettelee talossa toimivan isänmaallisen kerhon nuori. Hän arvelee, että ampujat olivat siinä luulossa, että 38-vuotias mies olisi heidän kerholaisiaan. Näin ei kuitenkaan ole.

- On aika outoa, että ammutaan ihmistä, jota ei tunneta, kerhon jäsen pohtii ja samalla harmittelee sitä, että täysin ulkopuolinen henkilö loukkaantui ampumisessa.

Nuoren vaasalaismiehen mukaan kerholla ei ole tapahtunut mitään sellaista, miksi kerhotalon pihaan pitäisi mennä riehumaan.

- Pelaamme biljardia ja juomme kaljaa, mies kuvailee kerhotoimintaa.

Hän ihmettelee spray-maalauksia, joita on ilmestynyt pihamaalle viimeisen vuoden aikana. Maalauksissa ilmaistaan vihaa natseja kohtaan.

- Emme ole fasisteja, emmekä uusnatseja, vaan joukko isänmaallisia vaasalaisia nuoria, mies vakuuttaa.

Poliisi tutkii ampumista tapon yrityksenä. Pohjanmaan poliisilaitoksen rikoskomisario Eero Välimäki tiedottaa ampumisesta lisää maanantaina.