lauantai 1. lokakuuta 2011

Karjalainen: Lieksan rasismi äimistyttää poliisipäällikköä

Karjalainen: Lieksan rasismi äimistyttää poliisipäällikköä 1.10.2011

Pohjois-Karjalan poliisilaitoksen poliisipäällikkö Kai Markkula on hämmästynyt, suorastaan äimistynyt, millaisen ilmapiirin somalitaustaisten maahanmuuttajien asettuminen Lieksaan on kaupunkiin luonut.

– On vaikea ymmärtää, että pari sataa uutta ihmistä on synnyttänyt niin vahvan vastakkainasettelun lieksalaisten ja maahanmuuttajien välille, hän sanoo.

Markkulan mukaan sama asenteellisuus ja sama suvaitsemattomuus, joka hallitsi Joensuussa 1990-luvulla, on nyt Lieksan ongelma.

– Mutta se, mikä erottaa Lieksan Joensuusta on se, että Lieksassa asenteellinen suhtautuminen maahanmuuttajiin on huomattavasti voimakkaampaa ja se näkyy kaikissa sosiaaliryhmissä, hän täräyttää.

Joensuun rasistisia ilmiöitä johti ja hallitsi kaupungin oma skiniporukka. Lieksassa varsinaista skini-ilmiötä ei ole, vain 30–40 nuorta, jotka kokoontuvat epämääräisenä joukkona häiritsemään maahanmuuttajien elämää.

Lue lisää lauantain Karjalaisesta.

----

Markkula pelkääkin, että jos lieksalaiset eivät ala korjata tapojaan, niin rasistinen ilmapiiri kääntyy vielä koko Pielisen Karjalan tappioksi.

-Ehkäpä jo nyt joku miettii, että kannattaako Lieksassa enää asua. Eikä hän mieti sitä suinkaan maahanmuuttajien vaan ilmapiirin vuoksi.

Vähän hakusessa

Markkula varoittaa lieksalaispäättäjiä hakemasta oikeutusta - sellaisesta kun merkkejä on olemassa - häätää "vääryydellä ja viekkaudella kaupunkiin tulleet maahanmuuttajat" pois keinolla millä hyvänsä.

_____________________________________________________

Karjalainen: Veikko Huotari: Oletko puolellamme vai meitä vastaan?

On vastenmielistä sanoa tätä ääneen, mutta lienee pakko: viime aikoina en ole kovinkaan suureen ääneen kehdannut kertoa tuntemattomille, että asun Lieksassa.

Syy on yksinkertainen. Se johtaisi keskusteluun maahanmuutosta, väkivallasta ja oman käden oikeudesta. En jaksa sitä enää.

Enää keskustelu ei ala Kolin maisemasta, Ruunaan koskista ja kalastuksesta, kuten vielä silloin, kun muutin tänne.

Myös kaupungin sisällä ilmapiiri on muuttunut, eikä ainakaan parempaan suuntaan, vaikka sitä kuinka katselisi Pielisen värittämien silmälasien läpi.

Lieksassa on parhaillaan käynnissä luultavasti suurin äkillinen kulttuurinen ja ennen kaikkea asenteellinen muutos sotien jälkeen, ellei vuosikymmeniä jatkunutta, koko maassa näkynyttä maaseudun yleistä murrosta oteta huomioon.

Muutoksen ovat saaneet liikkeelle ne noin 200 pääosin somalitaustaista maahanmuuttajaa, jotka ovat tulleet Lieksaan parin viimeisen vuoden aikana.

Siis hetkinen, voiko muka pieni ulkomaalaisryhmä päästä muuttamaan yli 12 000 asukkaan kaupungin ilmapiirin?

Kyllä voi, ainakin Lieksassa. Ulkomaalaiset toivat kipinän, lopusta lieksalaiset ovat huolehtineet itse.

Tämän päivän Karjalaisessa poliisipäällikkö Kai Markkula ihmettelee, eikö Lieksassa tosiaan ole opittu mitään 1990-luvun Joensuusta. Vastaus on helppo: ei ole.

Täällä sovinto ja yhteistyö ovat kaukana, ja maahanmuuttokeskustelua ovat hallinneet kentän äärilaidat. Näissä, valitettavasti kaikkein äänekkäimmissä puheenvuoroissa maahanmuuttoon suhtaudutaan aivan liian yksisilmäisesti, joko täysin kritiikittömästi tai sitten Lieksa lieksalaisille -ajatuksin.

Kummankaan ryhmän ajatuksia eivät tunnu lieventävän edes faktatiedot.

Kumpikaan ajattelutyyli ei ratkaise Lieksan ongelmaa, ja kuten Markkulakin arvioi, lieksalaisten olisi aika herätä orastavaan rasismikaupungin maineeseensa.

Ilmeisesti Lieksassa mennään nyt ilman jarruja helvettiin, kohti laajamittaista väkivaltaista yhteenottoa. Tilanteeseen, jossa kaupungin kaduilla kysellään vastaantulijoilta, oletko meidän puolellamme vai meitä vastaan.

Se lienee väistämätöntä, elleivät kaupunkilaiset sitten ihan oikeasti tule järkiinsä ja pysty tekemään eroa kivikauden ajan sukulaisiinsa. Siis niihin, jotka kävivät lyömässä naapuria nuijalla, kun eivät tykänneet.

Nyt tarvittaisiin laajaa ja ennen kaikkea molemmin puolin kiihkotonta keskustelua siitä, miten kotiuttaminen hoidetaan järkevästi. Nyt ei ole aika tapella siitä, kuka on rasisti ja kuka ei.

Lieksan sosiaalitoimella on tähän mennessä ollut tahtoa tarjota kovia kokeneille maahanmuuttajille mahdollisimman toimivat palvelut. Jatkossa on ihan aiheellista kysyä, kuinka palvelut voidaan järjestää niin, etteivät ne rasita kunnan taloutta suhteettomasti.

Mutta vielä tärkeämpää on se, mitä tapahtuu pään sisällä. Onko tosiaan niin, että eriväriset ihmiset eivät mahdu Lieksaan? Ihanko totta, lieksalaiset?

Kirjoittaja siirtyy Karjalaisen Lieksan aluetoimituksesta Joensuun keskustoimitukseen.