maanantai 3. lokakuuta 2011

YLE: Maahanmuuttajaäidit hukassa kotouttajilta

YLE Helsinki: Maahanmuuttajaäidit hukassa kotouttajilta 3.10.2011

Maahanmuuttajaäidit jäävät helposti ilman kotouttamisapua. Heidän on vaikea osallistua esimerkiksi kielikursseille, koska lapsille ei ole hoitopaikkaa koulutuksen ajaksi.

Hankalin tilanne on kotiäideillä, jotka eivät välttämättä saa edes tietoa maahanmuuttajille tarkoitetuista koulutuksista. Vantaalla on nyt käynnistetty kokeilu, jossa äideille annetaan kielikoulutusta ja lapselle koulutuksen ajaksi hoitopaikka.

- Neuvolat ovat varmasti sellaisia paikkoja, joissa jokainen äiti käy. Hukassa olevat äidit voitaisiin tavoittaa esimerkiksi tätä kautta, sanoo Osallisena Suomessa –hankkeen pääkaupunkiseudun koordinaattori Sanna Malin.

Kotouttamiseen halutaan pysyviä ratkaisuja

Osallisena Suomessa –hankkeeseen kuuluu kymmenen erilaista pilottia Helsingin seudulla. Tarkoituksena on saada aikaan pysyviä keinoja maahanmuuttajien kotouttamiseksi.

- Tällä hetkellä kotouttaminen liittyy vahvasti työvoimakoulutukseen, jonka ulkopuolelle osa jää. Olisi hyvä, jos palettia saataisiin täydennettyä, kertoo sisäasiainministeriön maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman.

- Jos hankkeen jälkeen saataisiin pysyvä keino kotouttaa kotiäitejä ja myöhään murrosikäisena Suomeen tulleita nuoria, olisin tyytyväinen, summaa Malin.