sunnuntai 1. marraskuuta 2009

Iltalehti: Maahanmuuttajien työllistyminen vaikeutuu entisestään

Iltalehti/STT: Maahanmuuttajien työllistyminen vaikeutuu entisestään 1.11.2009

Maahanmuuttajien työllisyystilanne vaikeutuu sitä mukaa, kun valtaväestön työttömyys kasvaa.
Työpaikat ovat kiven alla sekä syntyperäisille suomalaisille että maahanmuuttajille.

Miten maahanmuuttajien työllistymistä voisi parantaa?

Maan synkimmän työttömyyden alueella, Pohjois-Karjalassa, maahanmuuttajien työtilanne huolestuttaa.

- Maahanmuuttajien työttömyysprosentti on neljänkymmenen luokkaa. Heidän työllistymismahdollisuutensa tässä talouden tilanteessa heikkenevät entisestään, toteaa aluekoordinaattori Leena Westman Itä-Suomi aktiivisen maahanmuuttopolitiikan pilottialueeksi -hankkeesta.

Vaikeaa työllisyystilannetta yritetään Pohjois-Karjalassa helpottaa jakamalla tietoa ja motivoimalla maahanmuuttajia työnhakuun.

Kohtaamista valtaväestön kanssa on yritetty lisätä erityisillä tapahtumilla. Työhallinto, oppilaitokset, järjestöt ja maahanmuuttajat on tuotu samaan paikkaan, samaan aikaan. Kiinnostusta on ollut tungokseen asti.

- Jos maahanmuuttaja haluaa työllistyä, on ensin opiskeltava suomen kieltä. Sen jälkeen on oltava aktiivinen moneen suuntaan ja haettava itse töitä, Westman opastaa.

Westman toteaa, että sentään joillakin aloilla töitä on tarjolla maahanmuuttajillekin. Tälläkin hetkellä Joensuun seudulla on menossa muun muassa kahdeksan inkerinsuomalaisen lääkärin pätevöittämiskoulutus.

- Sairaanhoitajien pätevöittämiskoulutuksia on tällä hetkellä menossa kaksi. Mukana on sairaanhoitajia Venäjältä, Iranista ja Mosambikista.

Kaikki haluavat tehdä töitä

Suomessa oli syyskuussa työnhakijana 35 600 maahanmuuttajaa. Heistä työttömiä oli 15 950. Maahanmuuttajien työttömyysprosentin määrittäminen on vaikeaa, koska osa maahanmuuttajista on saanut Suomen kansalaisuuden. Heitä ei siten näy maahanmuuttajien työttömyystilastoissa.

Leena Westman toteaa, että työllistäessään maahanmuuttajan, työnantaja voi saada ammattitaitoisen, ulkomaankontakteja omaavan ja kielitaitoisen työntekijän.

Kolme ja puoli vuotta Suomessa asunut somalialainen Mohamed Said tietää kuitenkin, miten vaikeaa työnsaanti on maahanmuuttajille.

- Luulen sen johtuvan suomen kielen taidosta. Suomalaiset luulevat, ettemme tule suomen kielellä toimeen, sujuvasti suomea puhuva Said arvelee.

Lääkärin ammatista haaveilevan Saidin mielestä maahanmuuttajille pitää antaa lisää tietoa työ- ja opiskelumahdollisuuksista.

- Se on varmaa, että kaikki maahanmuuttajat haluavat tehdä töitä, Said vakuuttaa.