torstai 5. marraskuuta 2009

YLE: Espoon maahanmuuttajalapset oppivat suomea sekaryhmissä

YLE Helsinki: Espoon maahanmuuttajalapset oppivat suomea sekaryhmissä 5.11.2009

Espoo on tyytyväinen maahanmuuttajataustaisten ja suomalaisten lasten yhteiseen esiopetukseen. Espoossa on kahden vuoden ajan sijoitettu tehostettua suomen kielen opetusta tarvitsevat maahanmuuttajataustaiset oppilaat erillisten luokkien sijasta tavallisille luokille.

Tulokset ovat olleet erittäin hyviä - heti ensimmäisen vuoden jälkeen opettajat huomasivat, että toisin kuin aiemmin, lapset muodostivat kaveriporukoita yli kieli- ja kulttuurirajojen.

Valmistavaa opetusta tarvitsevat maahanmuuttajataustaiset lapset ovat myös oppineet kieltä paremmin sekaryhmissä kuin omassa ryhmässään.

Kyseessä on ainutlaatuinen toimintamalli, jossa ollaan oltu kiinnostuneita myös naapurikaupunki Helsingissä, sanoo kieli- ja kulttuuriryhmien opetuksen vastuualuepäällikkö Raija Övermark.

Övermark kertoo, että vaikka maahanmuuttajataustainen lapsi olisi syntynyt Suomessa tai asunut Suomessa muutaman vuoden ennen oppivelvollisuuden alkamista, ei kielitaito ole välttämättä riittävä.

Nämä lapset voivat puhua näennäisesti hyvin suomea, mutta heillä on kuitenkin puutteita sanavarastossa, oppimisen kannalta keskeisissä käsitteissä ja kielen rakenteissa sekä muissa opiskeluvalmiuksissa.