torstai 5. marraskuuta 2009

Iltalehti: Pakolaisten pakkoasutus tyrmätään

Iltalehti: Pakolaisten pakkoasutus tyrmätään 5.11.2009
MTV3: Setä Arkadia: Thors (r.) pakottaa pakolaiset kuntiin - kepun ministerikierrätys leikkasi kiinni (blogi)

Suomessa on 300 pakolaista, jotka ovat jumiutuneet vastaanottokeskuksiin. Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r) on suivaantunut kuntien nihkeään linjaan pakolaisten asuttamisessa. Ministeri velvoittaisi kunnat ottamaan pakolaisia vastaan vaikka pakolla.

- Ellemme saa kuntia ottamaan pakolaisia vastaan, emme ole YK-järjestelmässä luotettava kumppani, Thors kuvasi Suomen uskottavuuden vaarantumista tiistaina.

Ministerin "keskustelunavaus" herättää kunnissa kitkeriä kommentteja.

Punkaharjun kunnanjohtaja Pekka Nousiainen (kesk) pitää rahaa keskeisenä syynä siihen, ettei kunnissa haluta mitään ylimääräistä menoa rasittamaan jo muutenkin tiukkaa taloutta.

- Korvaukset ovat niin alhaisia, ettei kunnilla ole edellytyksiä ottaa vastaan pakolaisia.

Tilanne olisi aivan toinen, jos valtiolta tulisi kuluihin täysi korvaus, "noin tonsku kuukaudessa" jokaista pakolaista kohti. Eikä vain kolmena vuotena vaan niin kauan kunnes tulokas työllistyy.

Pakkosijoituksia ei Nousiainen hyväksy alkuunkaan.

"Uskomaton joululahja"

Entinen sisäministeri Kari Rajamäki (sd) ei yllättynyt Thorsin hätähuudosta.

- Se on surullinen osoitus siitä, miten turvapaikkapolitiikka on karannut käsistä. Rajamäki vaatii, että kiintiöpakolaisia kannattaisi ottaa sellaisista maista, joista tulevien tiedetään kotoutuvan ja työllistyvän Suomeen helpommin. Nyt näin ei hänen mukaansa tapahdu, vaikka kunnissa on jopa halukkuutta ottaa vastaan esimerkiksi myanmarilaisia pakolaisia.

Pakolaisista kunnille maksettavat korvaukset eivät riitä alkuunkaan. Kuluja ei voida nipistää kuntien opetus- ja terveysrahoista.

- On uskomatonta, jos Thors ja hallitus antavat kunnille tällaisen joululahjan, Rajamäki jyrisee tarkoittaen ministerin väläyttämää pakkolinjaa.


"Korvaukset naurettavia"

Helsingin kaupungin maahanmuuttoasioiden johtaja Annika Forsander ymmärtää ministeri Thorsin huolen, mutta katsoo hallituksen itse olevan suurin syypää nykyiseen tilanteeseen.

- On noloa, ettei löydy paikkoja pakolaisille, jotka meidän kansainvälisten sitoumustemme perusteella pitäisi sijoittaa.

Valtion kunnille tarjoamat korvaukset ovat Forsanderin mielestä "naurettavan pieniä", muutama tonni henkeä kohti vuodessa. Niitä on nostettu vain 10 prosentilla vuoden 1993 jälkeen.

- Haluamme ehdottomasti, että valtio nostaa niitä 50 prosentilla. Hallitus ei kanna tässä asiassa vastuutaan, vaikka se ohjelmassaan sitoutuu maahanmuuttajien - myös pakolaisten - kotouttamisen parantamiseen.

TIMO HAKKARAINEN