tiistai 27. toukokuuta 2014

Helsingin Uutiset: Riita kärjistyi tappeluksi vuokratalossa – taustalla rasistinen motiivi?

Helsingin Uutiset: Riita kärjistyi tappeluksi vuokratalossa – taustalla rasistinen motiivi? 27.5.2014

Poliisia tarvittiin rauhoittamaan asukkaiden välistä tappelua vuokratalossa Espoon Mankkaalla maanantaina. Tilanne kärjistyi kokouksessa, jossa oli tarkoitus sovitella jo pidempään muhinutta riitaa.

Tutkinnanjohtaja ylikonstaapeli Jari Ikävalko Länsi-Uudenmaan poliisista vahvistaa, että poliisit kävivät rauhoittamassa iltapäivällä puhjennutta riitaa. Ikävalkon tietojen mukaan kyse oli ”käsirysystä”, jossa molemmat riidan osapuolet saivat vammoja.

Jutun tutkinta on vasta alkuvaiheessa eikä osapuolia ole kuulusteltu.

– Tarkempia tietoja saadaan, kun osapuolia kuulustellaan. Paikalla oli myös silminnäkijöitä, joita on tarkoitus kuulla todistajina, Ikävalko kertoo.

Nimettömänä pysyttelevä taloyhtiön asukas sanoo, että tappelu alkoi, kun yhtä talon asukasta herjattiin rasistisesti ja lyötiin pesäpallomailalla pään seudulle. Asukkaan mukaan uhri pyysi ensin apua läsnäolijoilta, mutta kun sitä ei tullut vastasi hän hyökkäämällä vastustajansa kimppuun kahvikuppi aseenaan.

Ikävalkon mukaan poliisilla ei tässä vaiheessa ole tietoa pesäpallomailan käytöstä. Sen sijaan kahvikupin käytön Ikävalko varmistaa.

Ikävalko ei tässä vaiheessa kommentoi myöskään riidan mahdollisia motiiveja.

– Se, onko paikalla käytetty herjaavaa kieltä, selviää kuulusteluissa.

Juttua tutkitaan tässä vaiheessa pahoinpitelynä molempien osapuolten osalta.

Nimettömän asukkaan mukaan yhteenoton taustalla on jo pidempään jatkunut skisma yhden maahanmuuttajaperheen sekä kantaväestöön kuuluvien välillä. Asukas uumoilee riitelyn alkaneen lasten eripurasta ja levinneen sitten aikuisten välille.

– Ennen eilistä mitään väkivallan merkkejä ei kuitenkaan ollut ilmassa, asukas kertoo.

Asukas syyttää talon omistavaa Espoon Asuntoja piittaamattomasta suhtautumisesta riitaan. Hän ihmettelee, miksi vuokrataloyhtiö ei ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin, jotta kokouksen osallistujien turvallisuus olisi ollut taattu.

Asukas kertoo, että halusi tuoda jutun julkisuuteen, jotta vuokrataloyhtiö ei painaisi sitä villasella. Hänen tietojensa mukaan riidan kaikkia taustoja ei myöskään ole kerrottu poliisille.

Talon isännöitsijä vakuuttaa, että yhtiö tekee kaiken voitavansa tilanteen rauhoittamiseksi ja selvittämiseksi.

Isännöitsijän mukaan Espoon Asuntojen edustajan oli määrä osallistua sovittelukokoukseen, mutta hän myöhästyi kokouksen alusta.

– Myöhästyminen johtui meistä riippumattomista syistä, kun pysäköintihallin ovi ei auennut eikä autoa saatu parkkiin, isännöitsijä sanoo.

– Selvitämme tätä nyt yhteistyössä viranomaisten kanssa. Edelleenkin teemme kaikkemme, jotta tämä saadaan ratkaistua.

Käytännössä tilanne on vuokrataloyhtiölle hyvin vaikea.

Voiko tilanne ratketa vain niin, että joku asukas joutuu muuttamaan pois?

– Se riippuu siitä, miten tilanne nyt etenee. En voi sitä kommentoida nyt, isännöitsijä sanoo.