tiistai 13. toukokuuta 2014

Ilta-Sanomat: Sinnemäki ja Halla-aho väänsivät maahanmuutosta

Ilta-Sanomat: Sinnemäki ja Halla-aho väänsivät maahanmuutosta 13.5.2014
Perussuomalainen: Halla-aho ja Sinnemäki ottivat yhteen Ilta-Sanomien tentissä

ISTV:n tiistain taistelupari eli perussuomalaisten eurovaaliehdokas Jussi Halla-aho ja vihreiden eurovaaliehdokas Anni Sinnemäki väittelivät maahanmuutosta.

Halla-aho toi esille, kuinka Suomessa työelämässä "yhä erikoistuneimmilla aloilla" ei ole enää olemassa "sisäänheittosektoreita", joilla voitaisiin työllistää paljon ihmisiä.

Halla-aho myös sanoi, että esimerkiksi Helsingissä väkiluku kasvaa jatkuvasti, mutta verotulot eivät.

Sinnemäki puolestaan vastasi, että jos esimerkiksi Helsingissä tarvitaan bussikuskia, toisella puolella Suomea asuva työtön bussikuski ei välttämättä ratkaise ongelmaa, jos ihmiset eivät ole valmiita muuttamaan kotiseudultaan.

Hän muistutti, että suomalaiset ovat hyötyneet siitä, että Suomeen on voinut tulla töihin.

____________________________________

Perussuomalainen: Halla-aho ja Sinnemäki ottivat yhteen Ilta-Sanomien tentissä

Perussuomalaisten ja vihreiden euroehdokkaat Jussi Halla-aho ja Anni Sinnemäki ottivat yhteen tiistaina Ilta-Sanomien järjestämässä kaksintaistelussa. Ehdokkaat kiistelivät maahanmuutosta.

Halla-aho sanoi Sinnemäen kannattaneen vapaampien sääntöjen ottamista käyttöön maahanmuuton ongelmien vähentämiseksi.

- Tämä tarkoittaa samaa, kuin jos myymälävarkauksien ongelmien vähentämiseksi tehtäisiin myymälöistä ottaminen lailliseksi, Halla-aho vertasi.

- Tämä ei ole ollenkaan sama asia, Sinnemäki huudahti.

Rajoja ei tarvitse sulkea

Halla-aho korosti, ettei rajoja tarvitse sulkea. Hän sanoi, että maahanmuutto voi myös toimia samalla tavalla kuin silloin kun Suomesta lähti valtavasti ihmisiä töihin Amerikkaan sata vuotta sitten.

- Ei ole ongelma, jos tänne tullaan töihin. Mutta nyt on ensimmäistä kertaa tullut mahdolliseksi tulla maahan yhteiskunnan elätettäväksi, Halla-aho toteaa.

- Tällöin eivät ihmiset opi kieltä eivätkä kotoudu.

- Yhteiskunta on muuttunut niin, että enää ei ole mahdollista tulla maahan kielitaidottomana töihin kuten suomalaisilla, jotka työllistyivät Amerikassa metsätöihin vailla kielitaitoa, Halla-aho totesi.

Sinnemäki sanoi tällaisia siirtolaisia olevan töissä Euroopassa jo paljon. Hän sanoi törmäävänsä heihin jo Suomessakin jatkuvasti takseissa, siivousalalla ja äskettäin hän sanoi lounastaneensa myös virolaisen rakennusalan johtajan kanssa, joka urakoi Suomessa.

Schengen avaa tien laittomille siirtolaisille

Halla-aho sanoi Schengen-sopimuksen palvelevan käytännössä laittomien siirtolaisten salakuljetusta: vapaa kulku ei ole ongelma EU:n asukkaille, vaan ongelma on se, että Schengen-sopimus vapauttaa liikkumisen heille, joille vapaata liikkuvuutta ei ole tarkoitettu.

- Minä ja Sinnemäki muistamme toki ajan ennen Schengeniä ja EU:ta, jolloin liikkuminen ei ollut ongelma suomalaisille Euroopassa. Mutta liikkumista pystyttiin valvomaan, hän jatkoi.

Työvoiman vapaassa liikkuvuudessa on ongelmana elintasoero jo Suomenlahden eri puolilla. Tuoreiden sääntöjen mukaan sosiaalitukia voidaan lähettää Suomesta ulkomaille. Myös rakennusalan työntekijöiden tulo Suomen markkinoille merkitsee työttömyyden lisääntymistä Suomessa.

Tilaisuuden jälkitallenne ISTV:n sivuilla