lauantai 3. toukokuuta 2014

Turkulainen: Ystävän apu on maahanmuuttajaäidille korvaamaton

Turkulainen: Ystävän apu on maahanmuuttajaäidille korvaamaton 3.5.2014

Syyriasta kotoisin oleva Saria Haidar tuli Suomeen kaksi vuotta sitten. Ensimmäisen, vastaanottokeskuksessa vietetyn vuoden jälkeen Haidar perheineen muutti Varissuolle ja aloitti suomen kielen opiskelun. Pian Haidar kuitenkin huomasi, että kielen oppimiseksi pelkät koulutunnit eivät riittäisi. Haidar lähti hakemaan itselleen juttuseuraa Mannerheimin lastensuojeluliiton Varissuon perhekahvilasta, josta työntekijä bongasi hänet mukaan Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toimintaan.

Samaan aikaan Varissuolla asuvalla, päivät nuorimman lapsensa kanssa kotona viettävällä Taru Kultasella heräsi tarve saada pientä lisäaktiviteettia päiviin. Koska vieraat kulttuurit kiinnostivat, otti hän yhteyttä samaan toimintaan. Pian Haidarille ja Kultaselle järjestyikin yhteinen tapaaminen.

Vuosi sitten olleen ensitapaamisen jälkeen ystävyys on syntynyt omalla painollaan, vaikka aluksi yhteistä kieltä ei ollutkaan.

– Jotenkin se vaan onnistui, näytimme mitä tarkoitimme. Loppujen lopuksi ymmärsimme toisiamme aika hyvin, Kultanen sanoo.

Koska äidit asuvat lähellä toisiaan, onnistuvat tapaamiset helposti.

– Jos minulla on vapaa-aikaa, niin usein soitan Tarulle. Näemme yleensä joka viikko, Haidar kertoo.

Arabiaa, kurdia ja kreikkaa puhuva Haidar ymmärtää suomea jo kohtuullisen hyvin ja puhekin luistaa, mutta lukeminen ja kirjoittaminen tuottavat vielä haasteita. Tässä Kultanen on ollut suureksi avuksi.

– Saan apua, jos esimerkiksi on jokin lomake, joka minun pitäisi täyttää.

Pelkästä hyötysuhteesta ei kuitenkaan ole kyse. Samanlaisista elämäntilanteista johtuen äideillä on paljon yhteisiä kiinnostuksen kohteita ja keskusteluissa pyörivät usein myös kulttuurierot.

– On mukavaa, kun on joku jonka kanssa esimerkiksi voi käydä kirpputoreilla ja liikkumassa, Kultanen sanoo.

Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -projektin parissa juuri aloittaneen MLL:n projektikoordinaattori Hatice Kütükin mukaan ystävätoiminnalle on Turussa tarvetta. Kolme vuotta sitten aloitetun projektin piirissä on tällä hetkellä 15 ystäväparia, mutta Kütük aikoo saada mukaan paljon uusia.

– Yritämme saada lisää osallistujia esimerkiksi neuvoloiden ja yhteistyökumppaneiden kautta.

Toimintaan pääsee mukaan esimerkiksi esittelyiltojen kautta, jolloin kaikki parilliset ja parittomat ystävät kootaan yhteen. Ystäviksi haluavat voivat ottaa yhteyttä myös suoraan Kütükiin, jolloin hän hakee sopivan ystävän ilmoittautuneista. Ystäväparille sovitaan ensimmäinen tapaaminen esimerkiksi perhekahvilaan, jonka jälkeen pari sopii tapaamisista keskenään.

– Tässä ei pakoteta ketään, vaan jokainen päättää itse jatkaako vai ei.

Kütükin mukaan vapaaehtoistoiminta kiinnostaa monia ja siksi myös ystävätoimintaan on odotettavissa kasvua.

– Tärkeintä kuitenkin on se, että saa hyvän ystävän, vaikka tämä onkin samalla vapaaehtoistoimintaa, Kultanen muistuttaa.

Ystäväksi maahanmuuttajaäidille
- Ammatillisesti ohjattua toimintaa, jossa suomalaiset ja maahanmuuttajaäidit voivat tutustua toisiinsa.
- Seuraava illanvietto 5.5. kello 17-20 Perhetalo Heidekenissä (Sepänkatu 3).
- Lisätietoja ja ilmoittautumisen Hatice Kütük, 0447512702 tai hatice.kutuk@mll.fi.