perjantai 9. toukokuuta 2014

Yle: Räsänen eurovaalitentissä: Suomeen ei kohdistu turvallisuusuhkaa Ukrainan kriisin takia

Yle: Räsänen eurovaalitentissä: Suomeen ei kohdistu turvallisuusuhkaa Ukrainan kriisin takia 9.5.2014

Sisäministeri ei usko Ukrainan kriisin vaikuttaneen Suomen turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen, vaikka kriisillä onkin ollut vaikutusta talouteen.

[...]

Pakolaistilanteeseen ratkaisua lähtömaista

Euroopan muista ulkopoliittisista haasteista lähetykseen nousivat myös Pohjois-Afrikan maista tulevat pakolaiset, joiden hukkumiskuolemat Välimerellä ovat synkistäneet Euroopan rajavalvontaa. Sisäministerin mukaan EU:n on panostettava enemmän rajavalvonnan meripelastusoperaatioihin ihmishenkien päästämiseksi.

– Suuri ongelma tässä on kuitenkin se, että meillä on Pohjois-Afrikan maissa sellaisia ongelmatilanteita ja kriisejä, jotka täytyisi pystyä siellä maissa ratkaisemaan, Räsänen sanoo.

Kristillisdemokraatit hyväksyivät kehysriihessä kehitysyhteistyön rahoituksen leikkaamisen. Räsäsen mukaan tämä jouduttiin hyväksymään olosuhteiden pakosta.

Pakolaisista suosittava sopeutuvaisia

Sisäministeri puolusti taannoista lausuntoaan, jonka mukaan Suomen kannattaisi valikoida maahanmuuttajaryhmiä esimerkiksi suosimalla vainottuja kristittyjä.

– On mielekästä, että pakolaiset pääsevät maihin, joihin he pystyvät sopeutumaan. Uskonnon perusteella ei valikoida, mutta kyllä me mietitään sitä, mitkä ryhmät ovat sopeutunueet hyvin.

Sisäministerin mukaan esimerkki hyvin sopeutuneesta maahanmuuttajaryhmästä ovat vietnamilaiset. Uskonnollisesti tai kulttuurisesti huonosti sopeutuvista ryhmistä hän ei suostunut antamaan esimerkkejä.

– En halua leimata mitään ryhmiä, Räsänen sanoo.

[...]