perjantai 30. toukokuuta 2014

Yle: Kasvava kurjuus tuo Helsinkiin taas satoja romaneja Itä-Euroopasta

Yle: Kasvava kurjuus tuo Helsinkiin taas satoja romaneja Itä-Euroopasta 30.5.2014

Helsinkiin saapuu kesäkuun alussa joukko Bulgarian romaneja, kun lasten koulut päättyvät. Viranomaisten mukaan Suomeen ei tulla ilmaisten terveyspalveluiden perässä, vaan kotimaiden äärimmäistä köyhyyttä karkuun.

Tänä vuonna Helsinkiin saapuvat Itä-Euroopan romanit saavat entistä paremmin terveyspalveluita. Helsinkiin odotetaan tänä vuonna saapuvan noin 700 romania, jotka hankkivat elantonsa esimerkiksi lehtiä myymällä, kerjäämällä ja pulloja keräämällä.

Kaupunki päätti talvella, että Suomeen ilman henkilöpapereita saapuvat alaikäiset saavat entistä paremmin sekä kiiireellistä että kiireetöntä hoitoa. Viranomaisten mukaan romanit eivät kuitenkaan tule Suomeen terveyspalveluiden takia, vaan lähtömaiden entistä hankalampien olojen vuoksi.

– Minusta se ei suinkaan houkuttele tänne. Olemme seuranneet tilannetta vuodesta 2007, aivan yksittäisiä odottavia äitejä on tänne tullut. Jos ajatellaan alaikäisiä, Suomea sitovat ihmisoikeussopimukset velvoittavat, että lapset eivät joudu vaaraan. Heidän terveytensä pitää olla siinä kunnossa, että he saavat kaiken tarpeellisen hoidon, Helsingin sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö Olli Salin kertoo.

Salinin mukaan Helsinkiin tulee tänä kesänä kymmenittäin romaneja Bulgariasta. Yleensä bulgarialaiset matkustavat perheen voimin. He hakevat Helsingistä tienestejä muun muassa pulloja keräämällä. Yhä useampi Suomeen saapuva romani myös jatkaa matkaa pääkaupunkiseudulta muualle maahan, Salin sanoo.

Viranomaiset arvioivat, että Bulgariasta ei enää tule Helsinkiin yhtä paljon väkeä kuin muutama vuosi sitten.

– Puutumme aika tarkkaan siihen, että lapset eivät voi olla vaarallisissa oloissa. Viesti on mennyt hyvin perille, Salin toteaa.

Vähemmän kerjäämistä, enemmän lehdenmyyntiä

Helsingin kaupunki ei tänäkään kesänä tarjoa kiertolaisille majoitusta. Romanileirejä ei tänä vuonna ole Helsinkiin noussut. Sen sijaan poliisi on jo ennen kesää purkanut väliaikaisia majoituksia muun muassa Hietaniemen paviljongin alta.

Kiertolaisille palveluja tarjoavasta päiväkeskus Hirundosta vastaava Diakonissalaitoksen palvelualueen johtaja Pekka Tuomola arvelee, että kaupunkiin saapuu tänä vuonna noin 700 romania eri puolelta Eurooppaa.

– Vuosi on ollut todella vilkas. Se näkyi jo joulun jälkeen, kun säät olivat leudot. Enimmillään kaupungilla on ollut noin sata ihmistä päivässä, Tuomola kertoo.

Tuomolan mukaan entistä useampi romani hankkii elantonsa muuten kuin kerjäämällä.

– Kerjääjiä on aiempaa vähemmän. Suuri osa hankkii rahaa Iso Numero -lehteä myymällä.