maanantai 12. toukokuuta 2014

HS: Nurmijärvi saattaa ottaa ensimmäistä kertaa pakolaisia

Helsingin Sanomat: Nurmijärvi saattaa ottaa ensimmäistä kertaa pakolaisia 12.5.2014

Nurmijärven kunta saattaa ottaa pakolaisia vastaan. Tämä olisi ensimmäinen kerta kun kuntaan tulee pakolaisia.

Tähän asti kunnan alueella on asunut tiettävästi yksi pakolaisena Suomeen saapunut ihminen, mutta hänkin on tullut pakolaisena alun perin toiseen kuntaan. Pakolaisten vastaanottoa käsitellään kunnanhallituksessa tänään.

Nurmijärvellä on suhtauduttu pakolaisten vastaanottamiseen aiemmin penseästi. Nyt aika saattaisi olla kypsä pakolaisten vastaanottoon Nurmijärvellä.

"Vuosikausia tämä asia on pompahdellut esiin, mutta se on aina painettu hiljaisuuteen", sanoo Nurmijärven sosiaali- ja terveysjohtaja Erja Pentti.

Poliittista tahtoa pakolaisten vastaanottamiseen ei ole kunnasta löytynyt. Pentin mukaan kuntaa on ministeriön taholta painostettu säännöllisesti jo pitkään. Nyt Nurmijärvi ottaisi vastaan 20–25 kiintiöpakolaista, jos kunnanvaltuusto hyväksyy ehdotuksen.

Toinen vaihtoehto olisi ottaa vastaan 20–25 pakolaista joka viides vuosi, mutta tähän ei poliittinen tahtotila todennäköisesti riitä. "Tämä on Nurmijärvelle uusi ja herkkä asia kun kunnassa ei ole aiemmin ollut pakolaisia", Pentti sanoo.

Suurimmissa ryhmissä keskustassa ja kokoomuksessa mielipiteet asiasta saattavat jakautua. Kokoomuksen tavoitetut kunnanhallituksen jäsenet eivät halunneet kommentoida asiaa HS:lle.

Nurmijärven perussuomalaiset vastustavat pakolaisten ottamista. Nurmijärven pienissä kylissä 20 pakolaista näkyisi selvästi katukuvassa, muistuttaa kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Maija Tapiolinna (ps.).

"Se on myös pakolaisten turvallisuuskysymys. Kärhämät ovat aina mahdollisia, jos suurin osa kuntalaisista vastustaa pakolaisten ottamista."

Tapiolinna korostaa, että perussuomalaiset eivät suhtaudu rasistisesti pakolaiskysymykseen.

"Meidän mielestämme heitä pitäisi auttaa lähtömaassa. Vai onko reilua, että käännämme selkämme heille, jotka jäävät pakolaisleirille", hän sanoo.

Osa poliitikoista on sitä mieltä, että 20 pakolaisen vastaanottaminen ilman sopimusta jatkosta, ei riitä.

"Pelkään, että kysymyksessä on yritys kohottaa kunnan imagoa, jos pakolaisten ottaminen kuntaan jää tähän yhteen kertaan", sanoo Nurmijärven kunnanhallituksen jäsen Hanna Kuusela (vihr).

Kuuselan mielestä pakolaisten vastaanottaminen olisi myös Nurmijärven vastuulla. "Se tekee meidän kunnallemme hyvääkin, että on erilaisia ihmisiä ja tulee ihmisiä muualta."

Pakolaisten vastaanottamisesta päättää lopullisesti kunnanvaltuusto.