tiistai 6. toukokuuta 2014

Yle: Romanit haluavat nykyistä sujuvampaa yhteiseloa valtaväestön rinnalla

Yle: Romanit haluavat nykyistä sujuvampaa yhteiseloa valtaväestön rinnalla 6.5.2014

Ennakkoluuloja karsitaan puolin ja toisin jakamalla tietoa kulttuurista romanityöryhmän kautta. Romanit haluavat opiskella ja tehdä työtä, valtaväestö puolestaan arastelee. Esimerkiksi Kajaanissa varsinkin nuoret romanit vakuuttavat tulevansa puolitiehen vastaan.

Kajaanissa on noin sadan henkilön romaniyhteisö, joka haluaisi elää valtaväestön rinnalla vailla vanhoja ennakkoluuloja. Kajaaniin neljä vuotta sitten perustetulla romanityöryhmällä on tässä vielä iso sarka kynnettävänään. Pelkästään siihen, että romanit alkoivat luottaa työryhmään, meni muutama vuosi. Nyt on murrettava vielä valtaväestön ennakkoluulot, sanoo romanikulttuurin ohjaaja Ramona Grönstrand.

– Vaikka asiat ovat menneet paljon eteenpäin 20 vuodessa, pääväestöllä on edelleen vahvat ennakkoluulot. Minun työni on murtaa mahdollisimman paljon ennakkoluuloja kiertämällä oppilaitoksissa ja työyhteisöissä kertomassa ja jakamassa tietoa meidän kulttuuristamme.

Työpaikan eteen voidaan tehdä myönnytyksiä

Grönstrandin mukaan romaninuoret haluavat opiskella, saada työharjoittelupaikkoja ja työpaikkoja, olla osa yhteiskuntaa.

Työllistymisen esteenä on usein se, että romaniin ei luoteta. Luottamuksen rakentamisessa romanityöryhmällä on oma tärkeä roolinsa. Romanit ovat jakaneet huoliaan ja toiveitaan työryhmälle kun ovat ensin oppineet siihen luottamaan. Työryhmä on puolestaan rakentanut siltaa valtaväestön suuntaan.

Nuorempi romanipolvi puhuu avoimesti tulevansa valtaväestöä vastaan yhteiselon helpottamiseksi, mutta toivoo samaa myös valtaväestöltä. Grönstrand kuitenkin korostaa, että valtaväestöä vastaantuleminen ei tarkoita omasta kulttuurista luopumista. Vanhemman polven sanaa kunnioitetaan jatkossakin. Sieltä tulee perintönä myös romaniasuun pukeutuminen, oli sitten työssä tai ei.

– Vanhempien romanihenkilöiden edessä ei voida muussa asussa olla, joten jos työpaikka ei asua salli, siihen ei voi käytännössä mennä. Varsinkin nuoret pohtivat jo ammatinvalintavaiheessa, minkälaisessa työpaikassa voi pukeutua omaan asuunsa.