keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Ilkka: Kirjastokäynti avaa näkymän pakolaisleirin arkeen

Ilkka: Kirjastokäynti avaa näkymän pakolaisleirin arkeen 7.5.2014

Kaupunginkirjaston aulassa punaisiin pukeutuneet ihmiset seisovat odottavan näköisinä. Heidän takanaan kohoaa pientä puutarhakatosta muistuttava teltta. Suomen Punainen Risti on saapunut esittelemään kaupunkilaisille, millaiselta elämä pakolaisleirillä näyttää.

SPR:n maahanmuuttajaohjelman koordinaattori Johanna Matikainen astuu sivuun oviaukon edestä ja viittoo kurkistamaan sisälle telttaan.

Lattialla lepää muutama iso tyyny, jotka toimivat sekä sänkyinä että istuimina. Keskellä telttaa matala laatikko toimittaa pöydän virkaa. Sen ääressä jopa kahdeksanhenkinen perhe voi syödä säilykkeistä valmistamaansa ruokaa.

– Kun ihmiset istuvat täällä hetken, he alkavat miettiä, kuinka itse pärjäisivät. Missä esimerkiksi peseytyisin, Matikainen kertoo.

Punainen Risti pyrkii kiertämään vuoden aikana vähintään 40 kunnassa tai kaupungissa pakolaistelttayksikköjen kanssa. Länsi-Suomen piirin järjestöpäällikön Tero Hintsan mukaan vastaanotto on ollut hyvää.

– Viime viikolla olimme Lapualla, jossa kävi paljon väkeä. Ihmiset olivat kiinnostuneita ja keikka onnistui hyvin.

Suomen Punaisessa Ristissä toivotaan, että pienetkin kunnat innostuisivat pakolaisten vastaanottamisesta. Mikäli kunnat lähtevät toimintaan mukaan, SPR lupaa avustaa niin suunnittelussa kuin käytännön toteutuksessakin.

Pakolaisleirin keinotekoisesti tuotettuja hajuja voi nuuhkia hopeakantisista purkeista. Terva, eukalyptus ja hiekkapöly sekoittuvat vierailijan nenässä yhdeksi kokonaisuudeksi.

Teltan takaseinällä pyörii video, joka kertoo, millainen näkymä kotiteltan suuaukolta avautuu. Identtiset kangasrakennelmat seisovat vieri vieressä ja näyttävät jatkuvan silmänkantamattomiin.

Pakolaiset saattavat viettää jopa kymmenen vuotta leirillä, mikäli turvallista sijoituspaikkaa ei löydy. Heidän lapsensa syntyvät, kasvavat ja käyvät koulua telttarivistöjen keskellä.

Pakolaisteltan näyteyksikössä ei ole tarkoitus keskustella politiikasta. Se pyrkii vain esittämään todellisuuden sellaisena kuin se on.