keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Yle: Turvapaikanhakijoille päätös aiempaa nopeammin – Majoituspaikat vähenevät

Yle: Turvapaikanhakijoille päätös aiempaa nopeammin – Majoituspaikat vähenevät 7.5.2014
Yle: Vastaanottokeskuksen lopettamispäätös tyrmistytti työntekijät Punkalaitumella

Vastaanottokeskuksen toiminta Punkalaitumella ja Ruukissa loppuu kokonaan. Maahanmuuttoviraston mukaan Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä ei ole laskenut, mutta asumisajat keskuksissa ovat lyhentyneet muun muassa nopeamman päätöksenteon ansiosta.

Maahanmuuttovirasto vähentää turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten määrää ja karsii majoituspaikkoja heinäkuusta alkaen.

Paikkoja vähennetään, vaikka Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä ei ole laskenut. Asumisajat keskuksissa ovat kuitenkin lyhentyneet muun muassa nopeamman päätöksenteon ansiosta. Vastaanottokeskuksissa on tällä hetkellä runsaasti vapaita paikkoja. Noin 2 440 majoituspaikasta vähän yli 400 on vapaana.

Turvapaikanhakijat asuvat vastaanottokeskuksissa turvapaikkahakemusten käsittelyjen ajan. Päätöksen saatuaan he muuttavat asumaan kuntiin tai palaavat kotimaahansa.

Kahden vastaanottokeskuksen toiminta loppuu kokonaan. Punkalaitumen vastaanottokeskuksen toiminta lakkautetaan syyskuussa ja Ruukin marraskuussa. Lisäksi Espoon ryhmäkodista vähennetään tarvittaessa seitsemän majoituspaikkaa. Ryhmäkodissa majoittuvat ilman huoltajaa tulleet alaikäiset turvapaikanhakijat.

Kun majoituspaikkojen karsimisesta päätetään, otetaan huomioon esimerkiksi vastaanottokeskuksen sijainti suhteessa muihin vastaanottokeskuksiin ja turvapaikanhakijoiden maahantuloalueisiin. Lisäksi arvioidaan kiinteistön kuntoa sekä yksikkökohtaisia kustannuksia, Maahanmuuttovirasto kertoo.

Maahanmuuttoviraston mukaan majoituspaikkoja pystytään lisäämään tarvittaessa nopeasti.

----

Yle: Vastaanottokeskuksen lopettamispäätös tyrmistytti työntekijät Punkalaitumella

Yhteistyö kunnan kanssa on toiminut saumattomasti. Punkalaitumella on ollut helppo integroitua paikalliseen yhteisöön.

Maahanmuuttoviraston päätös lopettaa vastaanottokeskustoiminta Punkalaitumella tuli täytenä yllätyksenä keskuksen työntekijöille.

Edellisistä yt-neuvotteluista oli juuri päästy yli kun odottamaton uutinen tuli, kertoo SPR:n Punkalaitumen vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Helena Noroila.

-Kyllä se on tietenkin aika kova isku, varsinkin kun meillä on juuri ollut yt-neuvottelut, joiden tuloksena henkilökunta on jo puolitettu.

Noroilan mukaan henkilökunta oli päättänyt uudella kokoonpanolla käyttää näytön paikkansa sen jälkeen kun alaikäisyksikkö Punkalaitumelta helmikuussa lakkautettiin ja keskiöön jäivät perheet.

Keskuksen lopettamispäätös on sikälikin sääli, että yhteistyö Punkalaitumen kunnan kanssa on toiminut vuosien ajan mainiosti

- Se on ollut saumatonta. Kunnalla on palvelut meidän perheillemme ja lapsillemme. Täällä on ollut helppo integroitua paikalliseen yhteisöön, apulaisjohtaja Noroila kertoo.