lauantai 10. toukokuuta 2014

HS: Sdp kannattaa lukukausimaksuja ulkomaisille opiskelijoille

Helsingin Sanomat: Sdp kannattaa lukukausimaksuja ulkomaisille opiskelijoille 10.5.2014
Verkkouutiset: "Demarit kampittavat suomalaista korkeakoulutusta ja Suomen kansainvälistymistä"

Sdp kannattaa lukukausimaksuja EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Tämänsisältöinen aloite sai puoluekokouksen hyväksynnän lauantaina Seinäjoella.

Sdp päättää parhaillaan puoluekokouksessaan puolueen tulevista tavoitteista.

Sosiaalidemokraattiset opiskelijat olivat tehneet päinvastaisen aloitteen ja vaativat korkeakouluopiskelujen maksuttomuutta.

EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten opiskelijoiden lukukausimaksukokeilu on käynnissä vuoden 2014 loppuun asti. Demariopiskelijoiden mielestä kokeilu on jo tässä vaiheessa osoittautunut epäonnistuneeksi.

Sdp:n puoluekokous jatkuu Seinäjoella vielä tänään.

______________________________________

Verkkouutiset: "Demarit kampittavat suomalaista korkeakoulutusta ja Suomen kansainvälistymistä"

SDP päätti lauantaina, että puolue kannattaa lukukausimaksuja EU:n ja ETA-alueen ulkopuolelta tuleville korkeakouluopiskelijoille. Päätös on Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNOn huono ja erittäin lyhytnäköinen.

ViNOn puheenjohtajien Maria Ohisalon ja Aaro Häkkisen mukaan koulutuksen maksullisuutteen myönteisesti suhtautuvat tahot ovat nyt päässeet SDP:ssä niskan päälle.

- Suomella ei ole varaa heittää kapuloita rattaisiin nuorten ulkomaalaisten osaajien maahanmuutolle. Lukukausimaksujen hyödyistä ei ole näyttöä, mutta haitoista on, toteaa Maria Ohisalo.

- SDP on itse julistanut koulutuksen tasa-arvon tärkeyttä ja vaatinut korkeakouluja kansainvälistymään. On surullista, että puolue nyt hylkää periaatteensa, hän jatkaa.

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton mielestä koulutuksen tasa-arvo ja maksuton koulutus ovat asioita, joista ei pidä tinkiä. Liiton mielestä SDP asemoi nyt itsensä rintamaan, jolle lukukausimaksut ovat ideologinen tavoite, jota ajetaan tosiasioista välittämättä.

- Lukukausimaksuja on kokeiltu Suomessa, ja kokeilu epäonnistui. Lähimmissä verrokkimaissa kokemukset maksuista ovat olleet huonoja. Maksuilla ei yksinkertaisesti saavuteta niitä tavoitteita, joita SDP ja muut maksujen puolustajat niille asettavat, sanoo ViNOn puheenjohtaja Aaro Häkkinen

SDP:n tuore puheenjohtaja Antti Rinne totesi linjapuheessaan, ettei sivistykseen ja vapauteen voi koskaan panostaa liikaa, ja että SDP haluaa antaa tukea niille, jotka sitä tarvitsevat.

- Päätös hylätä koulutuksen tasa-arvo ja ajaa maksullista korkeakoulutusta ulkomaalaisille opiskelijoille on tämän linjan kanssa suoraan ristiriidassa.