torstai 29. toukokuuta 2014

Koillissanomat: Pelko on huono ohjenuora

Koillissanomat, pääkirjoitus: Pelko on huono ohjenuora 29.5.2014

Kuusamon kaupunginvaltuusto pisti perussuomalaisten ja keskustalaisten voimin esityksen pakolaisten vastaanottamisesta pöydälle vuoden ajaksi. Koska keskustelua asiasta ei käyty, kansalaisille jäi epäselväksi, miksi päätöstä lykättiin.

Keskustaryhmän puolesta esityksen tehnyt Heikki Härkönen ei halunnut asiaa lehdessämme kommentoida.

Päätöksen lykkäämisen syynä oli ehkä pelko, jonka syytä ei keskustaryhmästä ole tarkemmin eritelty. Onko kyseessä perussuomalaisten ja vaalitappion pelko ensi kevään eduskuntavaaleissa? Jos alkiolaisen sivistyksen, edistyksen ja ihmisarvon nimiin vannova puolue lähtee myötäilemään Suomessa päätään nostanutta muukalaiskammoa, niin joron jäljillä ollaan.

Pelko voi olla myös paikallista, meijerin tilanteeseen liittyvää. Jos näin on, rinnastus on outo ja epäreilu. Tulijat eivät ole viemässä mitään siitä kaupungin tarjoamasta avusta, jonka meijerin mahdollinen kaatuminen tekisi tarpeelliseksi. Pakolaisten auttaminen ei jää Kuusamon maksettavaksi. Ely-keskuksen laskelman mukaan valtion korvaus ja hankerahoitus kattavat pakolaisista kaupungille aiheutuvat kustannukset.

Tärkein näkökulma on humanitäärinen: vastuu maailman hädästä kuuluu myös meille. Kuusamolaisilla on historiasta karvaita kokemuksia, mitä on joutua sodan jalkoihin.

Koillismaan suurin haaste on väen väheneminen ja harmaantuminen. Pudasjärvi on ottanut tavoitteekseen, että vuonna 2018 joka kymmenes kaupunkilainen on maahanmuuttaja. Pudasjärvi on valmis monikulttuurisuuteen, vaikka muutos vaatii työtä ja voi olla osin kivuliaskin.

Pakolaiset ja maahanmuutto eivät tietenkään yksin ratkaise maaseudun ongelmia, mutta yhden näköalan ne antavat tulevaisuuteen. Uudet ihmiset tuovat uusia ajatuksia ja uutta toimeliaisuutta.

Kuusamo jäi seisomaan neuvottomana paikoilleen, mikä tuntuu hyvin monesta paikkakuntalaisesta ja Kuusamon ystävästä vieraalta. Kuusamon menestys on perustunut rohkeuteen ja ennakkoluulottomuuteen. Näin pitää olla myös jatkossa.