Svenska Yle: Född i Somalia, mamma i Finland 6.5.2014
Då Barale Fardowsa växte upp i Somalia var det världens naturligaste sak att hela släkten deltog i uppfostran och barnskötseln. I Finland är den sociala kontakten en helt annan och mammor lämnas ofta ganska ensamma. Gemenskapen är det som Fardowsa saknar allra mest, men hon är tacksam över allt som det finländska samhället har erbjudit henne som mamma.
- Jag hade till exempel en svår förlossning och har många gånger funderat på om jag över huvudtaget hade överlevt den i Somalia. Här fick jag all den vård jag behövde, men det hade nödvändigtvis inte fungerat i Somalia, säger Fardowsa.
Två skilda världar
Barale Fardowsa föddes och växte upp i Somalia, men flyttade till Finland som 14-åring och bor nu i Nordsjö i Helsingfors med sin 2-åriga dotter Nashaad. Det ena landet placerar sig högst upp på Rädda Barnens lista över vilka länder i världen som är bäst för mammor, det andra längst ner.
I mammaindexet granskas mödrars välfärd utgående från risken att dö i samband med graviditet eller förlossning, dödlighet bland barn under fem år, utbildning, välfärd (BNI) och kvinnlig parlamentarisk representation.
- Det känns orättvist och jobbigt men jag är inte förvånad. Det är väldigt jobbigt för mammor i många afrikanska länder, konstaterar Fardowsa.
Systrarna pratar aldrig om barnens utveckling
Som exempel på faktorer som gör det svårt att vara mamma i Somalia nämner Barale Fardowsa bristen på så gott som alla nödvändigheter som man behöver för att ta hand om sitt barn, otryggheten och den dåliga ekonomiska situationen. Dessutom är informationen och kunskapen om kost och näring dålig, vilket inverkar på både mammornas och barnens hälsa.
Barale Fardowsas storasyster bor i Mogadishu i Somalia och har en dotter som är lika gammal som Nashaad, men deras liv är helt olika varandra. Systrarna pratar sällan om barnens utveckling och vad som händer i deras liv.
- Min syster tycker till exempel att det är helt onödigt att prata om hur barnen utvecklas, hur de pratar, vad de äter och vilka vaccinationer de har fått. Vi lever helt olika liv, säger Fardowsa. För dem är det viktiga att ha mat på bordet och kläder att klä på barnen.
Man borde inte skuldbeläggas som mamma
Det bästa med att vara mamma i Finland är all den vård och information som man får dels som gravid, dels som nybliven mamma, anser Barale Fardowsa som själv är utbildad sjuksköterska och barnmorska. Vidare uppskattar Fardowsa det faktum att man tack vare statens ekonomiska stöd har möjlighet att stanna hemma tillräckligt länge med sitt barn.
Bland de mer negativa sakerna med att vara mamma i Finland nämner Barale Fardowsa det sociala, eller snarare avsaknaden av det sociala nätverket. Som mamma lämnas man ofta ganska ensam och kan inte räkna med så stort stöd vare sig från myndigheter eller omgivningen.
- Dessutom skuldbeläggs man ofta som mamma i arbetslivet. Man får känslan att man borde välja mellan karriär och barn, säger Fardowsa som önskar sig ett mer flexibelt system.
Om Barale Fardowsa fick välja, skulle hennes dotter Nashaad få växa upp i Somalia och gå i skola i Finland. Då skulle hon få det bästa av två världar, nämligen det sociala från den afrikanska kulturen och ett fungerande skolsystem i Finland.
- Men det är omöjligt förstås, skrattar Fardowsa.