perjantai 9. toukokuuta 2014

Koillissanomat: Pakolaisille vihreää kaupungilta

Koillissanomat: Pakolaisille vihreää kaupungilta 9.5.2014

Koillissanomien kyselyyn vastanneista kaupunginvaltuutetuista suuri enemmistö on sen kannalla, että kaupunki ottaa vastaan 25 kiintiöpakolaista. Vastauksia tosin antoi vain 18 valtuutettua, reilusti alle puolet. Heistä 14 sanoo kannattavansa pakolaisten vastaanottoa Kuusamoon. Kaksi perussuomalaista sanoi ei, kaksi valtuutettua ei ottanut kantaa.

– Kyllä Kuusamoon mahtuu 25 sodan keskeltä. Lapsiperheitä. Asuntojakin on tyhjillään, kommentoi keskustan Kirsti Karvonen.

Samalla linjalla on pakolaisesitystä kannattaneen perusturvalautakunnan puheenjohtaja Hemmo Heiskanen (kesk.)

– Pakolaiset tulevat sotaa käyvästä maasta. He pakenevat maastaan kuolemaa. Ihan humaani perustelu. Humaanille ihmiselle ainoa mahdollinen. Meillä ei kenenkään tarvitse taistella henkensä edestä. Hyvinvointimme riittää mainiosti pakolaisten vastaanottamiseen.

Kaikkein jyrkimmin pakolaisia vastustaa perussuomalaisten Joukamo Kortesalmi.

– Vankkumaton linja on se, että oman kansan peruspalvelut ensiksi kuntoon ja vasta sitten, jos aikaa ja rahaa jää niin maailman pelastaminen.

Näyttää todennäköiseltä, että loputkin valtuutetuista joutuvat pakolaiskantansa vielä tämän kevään aikana ilmoittamaan. Kaupunginjohtaja Timo Halonen sanoi torstai-illan pakolaiskeskustelussa Kuusamon lukion auditoriossa, että hän on valmis viemään asian hallitukseen, joka kokoontuu 19. päivä tätä kuuta. Valtuusto saisi silloin pakolaisten vastaanoton päätettäväkseen kuun viimeisellä viikolla.

Sosiaalityöntekijä Anne Kurvisen mukaan kaupunki on valmis ottamaan pakolaiset vuodenvaihteeseen mennessä, jos valtuusto näin päättää. Hänen mukaansa 25 pakolaista ei myöskään vaadi lisähenkilöstön palkkaamista sosiaalipuolelle.

Pakolaiskeskustelu ei herättänyt kaupunkilaisten keskuudessa suuria intohimoja, sillä paikalle oli saapunut vain kolmisenkymmentä ihmistä. Heistä noin puolet oli kaupunginvaltuutettuja tai päättäjiä.

Tilaisuudessa puhuivat Pohjois-Suomen ely-keskuksen maahanmuuttoasiantuntija Hanna Määttä sekä Iisalmen kaupungin yhteysjohtaja Kaarina Kursukangas, joka kertoi kokemuksista pakolaisten vastaanotosta ja kotouttamisesta Ylä-Savossa.

Lue lisää paperilehdestämme