sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Lappenrannan Sanomat: Kiekkolegenda Lalli Partinen hiillosti poliitikkoja pakolaisista

Lappenrannan Sanomat: Kiekkolegenda Lalli Partinen hiillosti poliitikkoja pakolaisista 11.5.2014

Kiekkolegenda tivasi päättäjiltä, onko kaupungilla varaa pakolaisiin.

Jääkiekkolegenda ja kaupunginvaltuutettu Lalli Partinen (myö) teki tällä viikolla äänekkään paluun Lappeenrannan valtuustosaliin.

Partinen osallistui maanantaina järjestettyyn päättäjien kyselytuntiin mutta ei päättäjänä vaan kysyjänä. Kiekkomies tivasi päättäjiltä, onko kaupungilla varaa ottaa Syyriasta pakolaisilla.

– Tämä maksaa Lappeenrannan kaupungille vuodessa noin 500 000 euroa elikkä saman verran tai vähän enemmän kuin me lopetettiin noita kouluja.

– Miten ihmeessä näihin syyrialaisiin löytyy rahaa mutta ei sinne kouluihin? Partinen jyrisi.

Tilaisuuteen osallistuneet päättäjät pyörittelivät pöydän takana päitään.

– Ensinnäkin mukava nähdä sinua taas täällä yhtä joviaalina ja hauskana kuin aina, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok) aloitti vastauksensa.

– Mutta ethän sinä nyt noin julma ihminen voi olla. Jos Syyriassa on todella sellainen hätä kuin siellä on, että satojatuhansia ihmisiä tapetaan, niin kyllä Lappeenrannalla on joku velvollisuus ottaa osaa tähän kansanmurhan jälkiselvittelyyn. En oikein hyväksy tuollaista julmistelua, Järvenpää latasi.

Järvenpää muistutti, että pakolaisista koituvat kulut maksaa aluksi valtio ja että pakolaiset haluavat palata takaisin kotimaahan.

Lappeenrannan kaupunki on päättänyt ottaa tänä vuonna vastaan 20 kiintiöpakolaista Syyrian sodan keskeltä.

Lisäksi kaupunki ottaa vastaan 5–10 turvapaikanhakijaa, jotka tulevat Lappeenrantaan eri maista maahanmuuttoviraston kautta.

Sanaharkkaa seurasi lähes tyhjä sali
- Pakolaiskeskustelu käytiin maanantaina Lappeenrannan kaupungintalon valtuustosalissa, jossa järjestettiin ensimmäistä kertaa päättäjien kyselytunti.
- Kyselytunti ei saanut kuntalaisia liikkeelle. Kysymyksiä esitti ja keskustelua seurasi parikymmentä kuntalaista. Päättäjiä oli paikalla seitsemän.
- Keskustelu oli silti vilkasta. Kuntalaiset kysyivät muun muassa toimeentulotuen määrärahojen riittävyydestä, lähidemokratian kehittämisestä, harjoitusjäähallin remontista ja homekoulujen korjaamisesta.