Helsingin Sanomat: Jemenissä siepattu Atte Kaleva puuttuisi kansanedustajana jihadismiin 3.9.2014
Politiikkaan tähyävä kapteeni ja terrorismintutkija Atte Kaleva sanoo haluavansa eduskuntaan voidakseen vaikuttaa Suomen turvallisuuspolitiikkaan. Kaleva muistetaan julkisuudessa siitä, että hän joutui siepatuksi Jemenissä joulukuussa 2012 vaimonsa Leila Kalevan kanssa.
Atte Kalevan mukaan häntä huolestuttavat Ukrainan sodan myötä muuttunut turvallisuuspoliittinen tilanne ja etenkin islamistinen jihadismi.
"Koen, että minulla on näistä asioista asiantuntemusta, jota voisi hyödyntää myös yhteiskunnan kannalta", Kaleva sanoi keskiviikkona HS:lle.
Kaleva pyrkii Uudenmaan kokoomuksen ehdokkaaksi ensi kevään eduskuntavaaleihin. Ehdokkaat valitaan ylimääräisessä piirikokouksessa, jonka Uudenmaan kokoomus järjestää tänään keskiviikkoiltana. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin uutiset.
Kaleva on valmistunut kadettikoulusta ja työskennellyt puolustusvoimissa vajaat kahdeksan vuotta. Nyt hänen työnsä on kouluttaa varusmiehiä Porin prikaatissa, jossa hän työskentelee 3. jääkärikomppanian vaununjohtajana. Kaleva myös tekee väitöskirjaa jihadismista Helsingin yliopistoon. Leila Kaleva työskentelee nykyisin johtajatason tehtävässä Sanoma-konsernissa.
Atte Kaleva sanoo haluavansa edistää Suomessa keskustelua islamiin liittyvistä ongelmista. Kaleva on vakuuttunut siitä, että häntä ja Leila Kalevaa Jemenissä panttivankina pitäneet miehet kuuluivat ääri-islamistiseen al-Qaida-verkostoon. Yksi sieppaajista oli Kalevan mukaan australialainen mies.
Myös Suomesta on lähtenyt taistelijoita taistelemaan islamistien riveihin esimerkiksi Syyriaan ja Irakiin. Viranomaiset ovat esittäneet huolta siitä, että islamistiseen sotaan liittyneet ihmiset voivat olla Suomeen palattuaan turvallisuusuhka.
Mitä tälle asialle pitäisi tehdä?
"Haluaisin ensinnäkin keskustelufoorumin, johon osallistuisi myös muslimiyhteisön johtajia", Kaleva sanoi. "Mielestäni he voisivat avoimesti tunnustaa, että heillä on tällainen ongelma (jihadismiin liittyvät taistelijat) ja keskustella asiasta. Mielelläni osallistun tällaiseen keskusteluun, jos puhutaan rakentavasti eikä äänessä ole vain ääripäät."
Väitöskirjatutkimus ja arabiankielen opiskelu olivat Kalevan mukaan syyt, miksi hän matkusti Jemeniin syksyllä 2012. Hän opiskeli pääkaupunki Sanaassa sijaitsevassa kielikoulussa ennen siepatuksi joutumistaan.
Kalevan pariskunta ja itävaltalainen Dominik Neubauer pääsivät vapauteen toukokuussa 2013 Jemenin naapurimaan Omanin kautta. Kalevat joutuivat Suomessa suureen mediamyllytykseen kotiin palattuaan. Sen jälkeen he ovat vältelleet julkisuutta ja antaneet vain muutamia haastatteluita.
"En pidä itseäni julkkisehdokkaana. Enemmän asiaosaamisen kautta pyrin tähän", Kaleva sanoi.