maanantai 8. syyskuuta 2014

Demari: Vaunulastia kerrakseen

Demari, pääkirjoitus: Vaunulastia kerrakseen 8.9.2014
Uusi Suomi: Sosiaalityöntekijä Itä-Helsingistä ärähti Kaumalle: ”Maahanmuuttajien lastenvaunuja valokuvattu”

Kokoomuksen kansanedustajan Pia Kauman puheista syntynyt lastenvaunukohu ei ota laantuakseen. Maahanmuuttajien uusien lastenvaunujen paheksunta on paisunut vaunugateksi, joka poikii jatkojuttuja ja sketsejä.

Näin kävi, koska Kauma tuli sanomisillaan lyöneeksi leimoja moneen tahoon. Kauman kommentit myös osuivat kokoomuksen kannalta onnettomaan saumaan, sillä puolue ei ole vielä saanut paikattua sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn "epäonnistuneiden sananvalintojen" synnyttämiä kolhuja.

Vaikka espoolaiset maahanmuuttajaperheet mahdollisesti ostaisivat toimeentulotukirahoilla tuliteriä vaunuja, epäkohta ei olisi megaluokkaa. Toki paikkakunnan kunnallispolitiikassakin vaikuttava kansanedustaja saa kiinnittää asiaan huomiota, jos hänellä on tiedot kuntalaisten eriarvoisesta kohtelusta tai verorahojen määräysten vastaisesta tuhlaamisesta. Kauman tapauksessa ulostulo perustui kuulopuheisiin, jotka on osoitettu perättömiksi. Tämä langetti epäilyksen varjon poliitikkojen ylle. Kansalaiset voivat oikeutetusti kysyä, minkä tasoisen tiedon pohjalta poliitikot muodostavat kantoja ja tekevät päätöksiä.

Kykypuolueen maineella ratsastava kokoomus putosi satulasta Rädyn ja Kauman tietovajeiden vuoksi. Heidän osoittamansa empatian puute taas vaurioitti käsitystä sosiaalisen ajattelun arvostuksesta kokoomuksessa. Aivan kuin sosiaaliliberalismi olisi lähtenyt puolueesta Jyrki Kataisen myötä.

***

Pahinta on, että kansanedustaja väheksyi sekä maahanmuuttajia että toimeentulotuen saajia. Vahvistui käsitys, että kaikki maahanmuuttajat elävät sosiaalitukien turvin ja vieläpä järjestään rohmuavat niitä väärin perustein. Kuten SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne painotti kannanotossaan, ennakkoluulojen lietsomisesta jotakin ihmisryhmää vastaan ei ole koskaan seurannut mitään hyvää. Vähemmistöjen mustamaalaukselle ei saa olla tilaa meidän yhteiskunnassamme.

Kauman onnettomista puheista voi seurata lopulta jotain hyvääkin, jos keskustelu johtaa pohdintaan sosiaaliturvan ja sosiaalityön toimivuudesta. Oleellista on kysyä, onko vaikeuksiin joutuneille tarjolla riittävästi oikeanlaista apua. Ja osaavatko ja rohkenevatko rahattomat pyytää apua? Kun taloustaantuma pitkittyy ja työllisyystilanne heikkenee, toimeentulo-ongelmista kärsii moni sellainenkin, joka on kuvitellut aina pärjäävänsä ilman muiden apua.

________________________________________

Uusi Suomi: Sosiaalityöntekijä Itä-Helsingistä ärähti Kaumalle: ”Maahanmuuttajien lastenvaunuja valokuvattu”

Kokoomuslaisen kansanedustajan ja Espoon kaupunginvaltuutetun Pia Kauman puheet maahanmuuttajien lastenvaunuista herättävät yhä närää. Nyt asiaan on tarttunut harkinnanvaraista toimeentulotukea Helsingissä työkseen myöntävä varavaltuutettu Petra Malin (vas.).

- Itä-Helsingissä 7 vuotta sosiaalityötä tehneen työntekijän näkökulmasta keskustelu on ollut absurdia ja surullista. En ole koskaan työssäni kohdannut näitä kokoomusedustajan mainitsemia "kulttuureja", joissa käytetyt lastenvaunut eivät kelpaisi, vaikka olen tavannut ihmisiä kymmenistä erilaisista taustoista. En ollut edes törmännyt lastenvaunuja koskeviin ennakkoluuloihin ja urbaaneihin legendoihin ennen viime viikkoa, sosiaalityöntekijä Malin kirjoittaa blogissaan.

Hänen mukaansa lastenvaunuja työntävät maahanmuuttajat ovat joutuneet kohtaamaan haukkumista, nimittelyä ja vaunujensa valokuvaamista.

- Toimeentulotukiasiakasta on helppo syyttää, kun asiat eivät suju. Yhteiskunnan ongelmat eivät kuitenkaan ole lähtöisin kenenkään lastenvaunujen merkistä. Täydentävän eli harkinnanvaraisen toimeentulotuen osuus toimeentulotukimenoista Suomessa oli vuonna 2012 vain 7,7 prosenttia. Toimeentulotukimenojen kasvu johtuu yksinkertaisesti siitä, että hakijoiden määrä kasvaa: Helsingissä asiakastalouksien määrä kasvoi 2 236 taloudella vuodesta 2012 vuoteen 2013, ja suunta on edelleen ylöspäin. Miksi ihmiset joutuvat turvautumaan toimeentulotukeen? Työttömyyden kasvu on suurin selittäjä, Malin toteaa.