keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Iltalehti: Maahanmuuttajalla on oikeus lastenvaunuihin

Iltalehti, pääkirjoitus: Maahanmuuttajalla on oikeus lastenvaunuihin 3.9.2014
MTV3: Mielikuva elää tiukassa – "Maahanmuuttaja saa tonnin rattaat"
Yle: "Eliittiin kuuluvat eivät aiemmin esittäneet tällaisia kommentteja"

Suomalaisia jihad-taistelijoita on lähtenyt Syyriaan arviolta 30. Määrä on pieni, mutta Suomen 42 000 hengen muslimiväestöön suhteutettuna se tuo ykkössijan CNN-uutiskanavan vertailussa. Kaikkiaan Syyriassa on jo 11 000 ulkomaalaista taistelijaa.

Vaikka suomalaisten jihadistien määrästä ja muslimiyhteisön todellisesta koosta on erilaisia näkemyksiä, johtaa Suomi kärkeä ohi läntisen naapurin. Suomessa radikalisoituminen (0,071 prosenttia) on kymmenen kertaa yleisempää kuin Ruotsissa (0,007), joka vastaanottaa maahanmuuttajia huomattavasti enemmän.

Monet parikymppiset miehet ovat löytäneet elämän tarkoituksen internetin globaalista muslimiyhteisöstä, missä Isiksen kaltainen äärijärjestö osaa retoriikalla lietsoa vihaa länttä kohtaan. Isis vie paratiisin portaille ja kalifaatin häätoimisto järjestää jopa morsiamen.

Syyriassa taistelevat suomalaissoturit ovat lähtöisin erilaisista etnisistä taustoista, mutta yhteistä heille on, että he ovat kokeneet itsensä ulkopuolisiksi. Juurtuminen ei ole onnistunut, vaikka Suomessa on synnytty.

Kesällä Syyriassa kuollut somalialaistaustainen mies oli espoolainen, ja Isis-terroristien propagandavideolla islamilaista kalifaattia suomeksi mainostanut nuori mies on kotoisin Espoosta.

Kotoutuminen Espooseen ja Suomeen on monille vaikeaa, eikä sitä vähennä uusin kohu, joka on noussut kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien erilaisesta kohtelusta. Kansanedustaja ja Espoon kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Pia Kauma on kyseenalaistanut harkinnanvaraisten sosiaalitukien jakokäytännön. A-studiossa (1.9.) Kauma kertoi kuulleensa, että maahanmuuttajilla olisi paremmat lastenvaunut. Tietyt maahanmuuttajaryhmät eivät halua laittaa vastasyntynyttä käytettyihin vaunuihin, joten sosiaalitoimistossa "oltaisiin pakotettuja ikään kuin toimimaan vastoin toimintaohjeita".

Espoon sosiaalipalvelujen johtaja Marja-Leena Remes kiistää väitteen.

Ohjeet ja laki ovat samat kaikille. Sosiaalitoimisto antaa lastenvaunuihin 200 euroa, ei enempää. Uusia vaunuja haluavan on säästettävä ja tingittävä jostain muualta.

Tunteisiin vetoavat mielikuvat ovat vaarallisia, vahvistuessaan ne muuttuvat totuudeksi. Joidenkin silmiä etenkin somaliväestön lastenvaunujen metalliosat ovat häikäisseet. Niitä ei ole kierrätetty Kauman edellyttämään kantasuomalaiseen tapaan. Kolmen kuukauden ikäisen somalivauvan päälle on kaadettu lastenvaunuun jäistä limonadijuomaa.

Ali ja Husu -ohjelman Abdirahim Husu Hussein on syystä huolissaan. Hän katsoo, että Kauman pahoittelu mielipahasta ei riitä, vaan kansanedustajan olisi syytä pyytää anteeksi väärän tiedon levittämistä.

__________________________________________

MTV3: Mielikuva elää tiukassa – "Maahanmuuttaja saa tonnin rattaat"

Monet kuvittelevat, että maahanmuuttajat saavat enemmän toimeentulotukea kuin kantasuomalaiset. MTV kysyi Uutislive -lähetyksessä helsinkiläisten mielipiteitä.

– Olen ehdottomasti sitä mieltä, että he saavat paljon enemmän kuin kotimaalaiset, sanoo Rosa Viherkoski.

– Kaveri sanoi, että sai 500 maksusitoumuksen autoa varten. Sitten he saavat tonnin rattaita. Olen nähnyt. En muista, mikä se yksi merkki on, mutta Stockmannilla ainakin löytyy niitä. Ei ole mikään halpa merkki. Maksavat ainakin tuhat euroa ne vaunut.

Eva Adan Gar sai vanhemmiltaan lahjaksi 800 euron rattaat.

– Jotkut ihmiset valittavat maahanmuuttajien eduista, mutta itse en ole huomannut sitä kuuteen vuoteen, hän kertoo.

– Kaikilla ulkomaalaisilla, jotka tunnen, on vain vähän rahaa ja käytetyt rattaat.

Miia Rokosa osti kaveriltaan käytetyt yhdistelmävaunut, jotka olisivat maksaneet uutena yli tuhat euroa. Hän on saanut lastenvaatteita kavereilta ja ostanutkin niitä jonkin verran. Rahaa hän on yrittänyt saada myös sosiaalitoimesta.

– Aika hintsusti sieltä mitään annetaan. Kyllä pitäisi kaikkien saada ihan yhtä paljon.

Rokosa kertoo harmistuneena kuulleensa, että maahanmuuttajat käyttävät uskontoa hyväkseen.

– Uskonto kieltää käyttämästä vanhoja vaatteita. Olen kuullut faktaa siitä, hän sanoo.

– Ei voi käyttää esimerkiksi saman perheen muiden lasten vaatteita.

MTV Uutislivessä vieraillut Ihmisoikeusliiton asiantuntija ja Suomen Somalia-verkoston puheenjohtaja Saido Mohamed kiistää väitteen.

– Uskonto ei missään nimessä kiellä. Tunnen itse paljon maahanmuuttajaperheitä, jotka kierrättävät lastenvaatteita ja -vaunuja, hän sanoo.

Terveisiä möläyttäjä-Kaumalle

Ihmisiltä kuullut käsitykset ovat myös kokoomuspoliitikko Pia Kauman kohua herättäneen lausunnon taustalla. Kauma ihmetteli Länsiväylä-lehdessä, ”miksi maahanmuuttajaperheen pitää esimerkiksi hankkia uudet lastenvaunut sosiaalituella, jos suomalaisperhe kierrättää vanhoja vaunuja”. Hän sanoo MTV Uutisille halunneensa nostaa asian keskusteluun kuultuaan ihmisiltä jopa vihamielisiä kommentteja.

– Minähän en siis tiedä, pitääkö se paikkansa, mutta jos pitää paikkansa, niin tällaiset asiat pitää selkeyttää, jotta samat säännöt koskevat kaikkia suomalaisia, niin kantasuomalaisia kuin maahanmuuttajia, Kauma sanoo MTV Uutisille.

Mohamed sanoo, että asioista on hyvä keskustella, kunhan faktat ovat tiedossa.

– Välillä tulee vähän turhauttava olo, että palataanko samoihin asioihin, joista on puhuttu jo 90-luvulla. Toivon, että erityisesti poliitikot perehtyvät asioihin enemmän, hän näpäyttää.

Kokoomuksen varavaltuutettuna Helsingissä toimivalla Mohamedilla on myös terveisiä puoluetoverilleen.

– Käy vähän tutustumassa Espoon lähiöissä ja kyselemässä maahanmuuttajataustaisilta, millaista elämää työttömissä perheissä oikeasti eletään.

Mohamedin mukaan vaikea taloustilanne tapaa nostaa pinnalle närää maahanmuuttajia kohtaan. Samaa mieltä on niin ikään MTV Uutislivessa vieraillut Vantaan kaupungin sosiaalityöntekijä Anja Meri.

– Silloin yritetään etsiä syitä, ja silloin ne syyt aika helposti kohdistuvat vieraisiin, Meri sanoo.


______________________________________________

Yle: "Eliittiin kuuluvat eivät aiemmin esittäneet tällaisia kommentteja"

Ylen aamu-tv:ssa käytiin keskiviikkona arvokeskustelua. Värikkäässä keskustelussa nousi esiin Pia Kauman (kok.) kommentti, jossa hän sanoi, että sosiaalituella elävien maahanmuuttajien tulisi tyytyä käytettyihin lastenvaunuihin.

linkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen, professori Jukka Kekkonen Helsingin yliopistosta ja tietokirjailija, toimittaja Elina Grundström keskustelivat keskiviikkona Ylen aamu-tv:ssa arvojen koventumisesta.

Pitkään jatkunut taantuma vaikuttaa Kekkosen mukaan myös suomalaisten arvoihin.

– Taloudellisten arvojen esille nousua on tapahtunut hyvässä ja pahassa, Kekkonen arvioi.

Kekkonen kaipasi talouskeskusteluun lisää oikeudenmukaisuusnäkökulmaa.

Apunen viittasi keskustelussa toistuvasti Elinkeinoelämän valtuuskunnan asennetutkimukseen. Asennetutkimuksen mukaan yli puolet, 56 prosenttia suomalaisista, piti kansaamme ahneena ja omaa etua tavoittelevana.

Puhetavan muutokset heijastavat poliittisia muutoksia

Värikkäässä keskustelussa nousi esiin Pia Kauman (kok.) kommentti, jossa hän sanoi, että sosiaalituella elävien maahanmuuttajien tulisi tyytyä käytettyihin lastenvaunuihin.

– Arvot ovat muuttuneet vähän vähemmän kuin puhetavat. Eihän tällaisia lausuntoja aiemmin esitetty toisista ihmisryhmistä, totesi Grundström.

Grundströmin mukaan aiemmin hyvässä asemassa olevat eliittiin kuuluvat ihmisryhmät eivät esittäneet tällaisia kommentteja huonommassa asemassa olevista.

– On olemassa tiettyjä puhetavan muutoksia, jotka heijastavat myös poliittisia muutoksia, Kekkonen arvioi.

"Tämä on vaarallinen keskustelunaihe"

Kekkonen näki ahkeruuden keskeisenä suomalaisena arvona ja oli huolissaan rikastumisen irtioamisesta työsuorituksesta.

– Minusta on tärkeää, että työsuoritus vastaa palkitsemista, Kekkonen sanoi.

Apunen piti keskustelunaihetta vaarallisena ja vaurastumista sallittuna.

– Me demonisoidaan vaurastumista ja yrittämistä, Apunen sanoi.

Keskustelussa sivuttiin myös sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn (kok.) lääkäritulojen siirtämistä osingoiksi.

Grundström arvioi, että viimeaikainen närkästys on kohdistunut siihen, että terveydenhuoltoalalla toimii ihmisiä joilla ei ole yrittäjän riskiä, mutta he saavat yrittäjän etuuksia.

– Tavallisella kansalaisella ja Laura Rädyllä on aika erilainen mahdollisuus käyttää keinoja vaurastumiseen, sanoi Kekkonen.

"Voi olla, että me-henki on ohentunut"

Apusen mukaan suomalaiset eivät tunne enää ihan samanlaista yhtenäisyyden tunnetta kuin 90-luvulla

– Voi olla, että me-henki on ohentunut ala- ja yläpäässä, Apunen summasi.

Keskustelijat näkivät sosiaalisen liikkuvuuden olennaisena tasa-arvon kannalta.

– Tuloryhmät eivät ole staattisia ja niin kauan kun ne eivät ole staattisia niin hyvä, Apunen.

Grundström näki, että sosiaalinen liikkuvuus on vähentynyt.

– Pitäisi voimakkaasti puolustaa maksutonta korkeakoulutusta, Grundström sanoi.

Kekkonen huomioi, että yliopisto-opiskelijoissa on aiempaa vähemmän pienituloisia.

– Mahdollisuuksien olemassaolo on ydinkysymys. Siitä politiikassa taistellaan koko ajan. Suunta ei ole ollut kovin hyvä, Kekkonen arvioi.