torstai 25. syyskuuta 2014

Yle: Viranomaiset voimattomia Syyriaan sota-alueelle vietyjen suomalaislasten palauttamisessa

Yle: Viranomaiset voimattomia Syyriaan sota-alueelle vietyjen suomalaislasten palauttamisessa 25.9.2014

Suojelupoliisi vahvistaa, että Syyriaan sota-alueelle on viety eri ikäisiä suomalaislapsia. Suomalaisviranomaiset ovat voimattomia Suomesta Syyriaan vietyjen suomalaislasten palauttamisessa. Ulkoministeriöstä kerrotaan, että alueelta on tullut lapsiin liittyviä avunpyyntöjä.

Suomesta Syyriaan lähteneitä jihadisteja on suojelupoliisin mukaan nelisenkymmentä. Isiksen hallinnoimalle alueelle matkustaneet ovat vieneet mukanaan omia lapsiaan, joista varmuudella osa on Suomen kansalaisia. Lapsia on Supon mukaan viety muutamia, kuitenkin alle kymmenen.

Supon terrorismiasiantuntija Tuomas Portaankorvan mukaan lapset ovat nuoria, pienistä kouluikäisiin. Sitä Portaankorva ei halua kertoa, onko kyseessä taisteluihin osallistuvien vanhempien lapsia.

– Niin tarkkaan emme halua eritellä sitä ryhmää, mutta se tiedetään, että lapsia on vanhempien mukana sinne mennyt, muotoilee Portaankorva.

Supon tiedossa on ollut, että on mahdollista, että Syyrian sota-alueelle ollaan viemässä lapsia. Tällaisissa tilanteissa Supon velvollisuuksiin kuuluu pitää asiaankuuluvat viranomaiset ajantasalla.

Sosiaali- ja terveysministeriön STM mukaan suomalaislasten vieminen sota-alueelle on lastensuojeluasia. STM:n hallintosihteeri Annika Juurikko kertoo, että kuntien velvollisuus olisi ollut reagoida lastensuojelun tietoon tulleisiin riskeihin jo ennen kuin lapset vietiin maasta.

– Jos käytännössä sotatilassa olevalle alueelle viedään lapsia täältä meiltä Suomesta, niin toki tilanne on heidän osaltaan huolestuttava, mutta näissä yksittäistapauksissa kunta on se, joka voi pyytää ulkoministeriöltä virka-apua toimiakseen yksittäisen lapsen asiassa, selvittää Juurikko byrokratiaa lasten palauttamisessa sota-alueelta.

UM: Suomalaisperheitä Syyriasta on ollut yhteydessä

Ulkoministeriösta kerrotaan, että heidän tiedossaan on, että Isiksen hallinnoimalla alueella on eri ikäisiä suomalaislapsia. Minkään kunnan lastensuojelu ei ole kuitenkaan pyytänyt ulkoministeriöltä apua lasten palauttamiseksi.

– Olemme yhteydessä sosiaaliviranomaisiin jokaisessa tapauksessa, joka meidän tietoomme tulee, ja mietimme yhteistyössä auttamisen vaihtoehtoja, muotoilee konsuliyksikön päällikkö Teemu Turunen.

Turunen kertoo, että muutamat Syyriassa olevat suomalaisperheet ovat oma-aloitteisesti pyytäneet ulkoministeriöstä apua lasten poistamiseksi alueelta. Sitä Turunen ei osaa sanoa, missä tarkoituksessa yhteydessä olleet perheet ovat Syyriaan matkustaneet.

– Kun puhutaan tilanteesta, että ollaan sota-alueella, jossa pommit paukkuvat ja luodit viuhuvat, niin jokainen ymmärtää, että suomalaisviranomaisten mahdollisuudet käydä hakemassa näitä lapsia sieltä alueelta on aivan minimaaliset, Turunen sanoo.