keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Yle: Ukrainan sodan kauhut kantautuvat Suomeen asti

Yle: Ukrainan sodan kauhut kantautuvat Suomeen asti 2.9.2014

Kesäksi Suomeen tulleet kausityöntekijät haluaisivat jatkaa oleskeluaan maassa Ukrainan sodan vuoksi. Ukrainalaisia on paljon töissä muun muassa vihannesmailla ja marjatiloilla.

Mykoran sienikasvattamossa Eurassa hyllyt notkuvat herkkusieniä odottaen ukrainalaista poimijaansa. Tanja Kobenehuk noukkii sopivan kokoiseksi kasvaneet sienet tottuneesti koriinsa. Hän on ollut kausityöntekijänä Mykorassa koko Ukrainan kriisin ajan. Kotimaasta kantautuvat huonot uutiset pitävät hänen ajatuksensa Ukrainassa.

– Tilanne on kaikin tavoin kauhea, koska ihmisiä kuolee. Monet ystävistäni on siellä ja olen huolissani koko ajan perheestäni, koska he ovat vielä Ukrainassa, Kobenehuk huokaa.

Tilanteen vakavuudesta kertoo se, että yksi Tanjan ystävistä sai surmansa pari päivää sitten taisteluissa. Ukrainan keski-osasta kotoisin oleva nainen pelkää kovasti sitä, että taistelut leviävät koko maahan.

Monen muun maanmiehensä tavoin myös Tanja Kobenehuk suunnittelee jäävänsä Suomeen pidemmäksi aikaa. Töiden päätyttyä hän haluaisi palata Suomeen nopean kotimaavisiitin jälkeen.

– Pidän tästä maasta, koska olen ollut täällä aikaisemminkin. Yritän löytää töitä jostain, jotta voisin pysyä täällä kauemmin, hän kertoo suunnitelmistaan.

Oleskelulupahakemuksissa kasvua

Tanja Kobenehuk on yksi tuhansista ukrainalaisista kausityöntekijöistä, jotka ovat olleet töissä Suomessa kesän ajan.

Iso osa ukrainalaisista ei haluaisi palata tässä tilanteessa ollenkaan kotimaahansa, vaikka huoli perheestä on suuri. Satakuntalaisilta vihannestiloilta kerrotaan, että monella ukrainalaismiehellä odottaa kotona käsky liittyä armeijaan, mikä tietäisi siis joutumista taisteluun.

Uutta työsopimusta pyritään solmimaan jopa epätoivoisilla keinoilla ilman palkkaa ja työsuoritetta, jotta oleskelulupaan olisi mahdollista saada jatkoa Suomesta.

Maahanmuuttoviraston mukaan ukrainalaisten työhön perustuvien oleskelulupa-anomusten ja turvapaikkahakemusten määrä onkin tällä hetkellä roimassa kasvussa.

Vain harva voi jäädä

Mykoran sienikasvattamon tuotannon esimies Kaisa Heponeva on myös pannut merkille töitä etsivät ukrainalaiset.

– Sanotaan, että joka viikko soitetaan ja tarjoudutaan töihin. Olisi paljon tulijoita kyllä, Heponeva kertoo.

Tilanne on kuitenkin vaikea, koska vain harva työnantaja pystyy palkkaamaan työntekijöitä kesäsesongin jälkeen. Uuden työluvan käsittelyyn kuluu kuukausia, mikä lisää hankaluuksia.