Ilta-Sanomat: Isis maksaa lisäpalkkaa RUK:n käyneille taistelijoille 30.9.2014
Suomesta lähdetään jatkuvasti Syyriaan taistelemaan jihadistijärjestö Isis:n riveihin, eikä loppua näy.
- Uskon että Suomesta lähdetään Syyriaan jatkossakin, sanoo tutkija
Juha Saarinen Maanpuolustuskorkeakoulusta.
Suojelupoliisin mukaan pelkästään viimeisen vuoden aikana Syyriaan on matkustanut Suomesta noin kaksikymmentä henkilöä. Vuoden 2011 jälkeen lähteneiden määräksi arvioidaan yli 45, joista 4-6 arvellaan menehtyneen taisteluissa.
Syyrian sisällissota on levinnyt maailmalle ennennäkemättömällä tavalla sosiaalisen median välityksellä. Tätä ovat käyttäneet taitavasti hyväkseen islamistiryhmät, jotka ovat onnistuneet houkuttelemaan Syyriaan 12000-15000 ulkomaalaista.
Keitä lähtijät sitten ovat, ja mikä saa heidät vaihtamaan elämänsä Suomessa hengenvaaraan?
- Lähtijöitä ja motiiveja on monenlaisia. Osa lähtee muista syistä kuin taistellakseen osana jihadistiryhmää, Saarinen muistuttaa.
Noin neljäsosa on maininnut motiiviksi avustustyön, mutta myös he ovat voineet päätyä taistelemaan. Supon mukaan valtaosa on hieman yli 20-vuotiaita miehiä, mutta myös naisia on mukana merkittävä määrä. Mukana on paljon taistelijoiden leskiä ja vaimoja.
Moni kotoisin pääkaupunkiseudulta
Asuinpaikan perusteella suurin yksittäinen ryhmä ovat pääkaupunkiseudulta tulevat, mutta lähtijöitä on ympäri maata. Kaksi kolmasosaa on Suomen kansalaisia, ja taustaltaan he edustavat yli kymmentä etnistä ryhmää.
Suurin osa myös Suomesta lähtevistä saapuu Syyriaan Turkin kautta. Syyriaan on huomattavasi helpompi matkustaa kuin useimpiin muihin konfliktimaihin.
Viranomaiset puhuvat Isis-järjestön harjoittamasta suoranaisesta taistelijoiden rekrytoinnista, jossa käytetään hyväksi uusinta teknologiaa, sosiaalista mediaa ja väkevää, erityisesti visuaalista propagandaa.
- Sosiaalisen median ulkopuolella voidaan käyttää vertaisrekrytointia. Mitä argumentteja käytetään, siitä on hyvin vähän tietoa, Saarinen sanoo.
Raakojen mestausvideoiden levittämisestä noussut kohu luo kuvan voitokkaasta ryhmästä. Isis:n levittämissä kuvissa taistelijat näyttävät elävän sota-alueillakin mukavammin kuin monet lähtijät lähtömaassaan. Tunteisiin vedotaan taitavasti sankaritarinoilla ja kuvilla "viiden tähden jihadista", uima-altaista ja hienoista autoista.
Todellisuus on kuitenkin yleensä paljon karumpi. Näkemäänsä pettynyt ja pois haluava saattaa päätyä itse uskonveljiensä vangitsemaksi tai mestaamaksi.
Saarisen mielestä Suomessa tulisi keskustella siitä, kuinka lähtijöiden määrä saataisiin putoamaan.
- Suomessa on aika vaikea puuttua tähän tilanteeseen, koska lainsäädäntö ei välttämättä anna viranomaisille työkaluja siihen, Saarinen sanoo.
Tilanne on uusi. Nyt pitää vakavasti miettiä, haluammeko puuttua siihen ja miten, Saarinen toteaa.
Parempaa palkkaa sotilaskoulutuksesta
Ilta-Sanomien tietojen mukaan äärijärjestö Isis voi maksaa Suomen armeijassa aliupseeri- tai upseerikoulutuksen käyneille parempaa palkkaa kuin miehistölle.
- Isis on varakas järjestö, ja erilaisia tietoja sen maksamista palkkioista liikkuu. Emme pidä ajatusta mahdottomana sillä lisäyksellä, että tuskinpa se (korotettu palkkio) rajoittuisi vain Suomen armeijan käyneisiin, Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva muotoilee IS:lle.
Portaankorvan mukaan yksityiskohtaisia tietoja palkkasummista ei ole.
Ilta-Sanomat kertoi aiemmin syyskuussa siitä, että Isis:n joukoissa taistelee Suomessa varusmieskoulutuksen suorittaneita henkilöitä.
Suomesta lähteneet Isis-taistelijat voivat muodostaa turvallisuusuhan Suomelle. Portaankorvan mukaan joitakin taisteluissa olleita henkilöitä on palannut takaisin.
- Määriä on vaikea sanoa varmasti, koska tiedetään, että osa palanneista on matkustanut takaisin Syyriaan, Portaankorva sanoo.