keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Yle: Marjanpoimijoille tarkoitettu neuvontapiste saikin palautetta suomalaisilta

Yle: Marjanpoimijoille tarkoitettu neuvontapiste saikin palautetta suomalaisilta 17.9.2014
Yle: Kuhmossa suivaannuttiin marjanpoimijoihin – "Ongelma on pahentunut vuosi vuodelta"

Ulkomaiset marjanpoimijat ovat olleet tällä marjakaudella riesana esimerkiksi joillekin kesämökkiläisille. Heinäkuun lopussa vastuulliseksi tahoksi ulkomaisten marjanpoimijoiden neuvontaan nimetty Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto ei ole saanut yhteydenottoja marjanpoimijoilta vaan yleisöltä.– Pääsääntöisesti yhteydenotot ovat koskeneet jokamiehen marjanpoimintaan liittyviä asioita, eli esimerkiksi kuinka lähelle marjanpoimijat voivat ja saavat tulla. Se on sellainen asia joka keskusteluttaa, Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston palvelujohtaja Pirjo Juntunen kertoo.

– Meille on tullut myös yhteydenottoja liittyen siihen, kuinka marjanpoimijoita on ohjeistettu elintarvikkeiden käsittelyssä. Esimerkiksi elintarvikealan liitosta on oltu yhteydessä.

Ulkomaiset marjanpoimijat ovat valitusten mukaan roskanneet, mikä on näkynyt TE-toimistossa kysymyksinä liittyen jätteiden käsittelyyn.

Yhteydenotot TE-toimistoon vähäisiä

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston palvelujohtaja Pirjo Juntusen mukaan suorat yhteydenotot heille ovat jääneet vähäiseksi.

– Tarkkaa lukua en osaa sanoa, ehkä 20–30. Yksittäisten kansalaisten yhteydenottoja, kuten sähköposteja, on melko vähän.

Juntunen uskoo, että kuten Kuhmon tilanteessa, kansalaiset ovat valittaneet eri tahoille, kuten kaupungeille.

Seurannassa on Juntusen mukaan se, onko Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto oikea taho marjanpoiminta-asioissa. Hän kuitenkin uskoo ja toivoo, että tiedotuksen avulla asia paranisi ensi kaudeksi.

– Palautteisiin reagoidaan kyllä. Mietimme, miten tällaisia tilanteita voitaisiin tulevaisuudessa välttää, Juntunen sanoo.

– Näen mahdollisuuksia tässä. He jotka maahan tulevat, saavat yleistä materiaalia. Viestihän tässä on, että kerrotaan marjanpoimijoille, mitä se laki sanoo.

Elintarviketeollisuus tarvitsee luonnonvaroja

Kansalaiset kokevat, etteivät marjayritykset ole ohjeistaneet poimijoitaan kunnolla.

– On hyvä, että saadaan palautetta eri foorumeilta. Meidän pitää vaan miettiä, miten tästä tiedotetaan, sanoo Pirjo Juntunen.

Hän painottaa, että marjaa on nyt saatavilla.

– Jos on heikko marjavuosi, koskevat marjanpoimijoiden yhteydenotot sitä, ettei marjanpoiminnalla saa sitä toimeentuloa.

Juntusen mielestä on tärkeää, että marjat tulee poimittua.

– Elintarviketeollisuus tarvitsee meidän marjoja ja sieniä. Epäkohtiin poiminnassa pitäisi kuitenkin päästä puuttumaan, Juntunen tiivistää.

___________________________________________

Yle: Kuhmossa suivaannuttiin marjanpoimijoihin – "Ongelma on pahentunut vuosi vuodelta"

Kuhmon maaseutusihteeri Anja Karppinen on saanut valituksia ulkomaisista marjanpoimijoista, jotka kuhmolaisten mukaan muun muassa käyttävät yksityisteitä, roskaavat luontoa ja sytyttävät luontoon nuotioita.

Maataloustoimistoon on kesän ja syksyn aikaan tullut yhteydenottoja, joissa kylien asukkaat ovat valittaneet ulkomaisten marjanpoimijoiden käyttäytymisestä.

– Valituksia on tullut ehkä kymmenen kappaletta. Moni kuitenkin kertoo laajasti, toistenkin puolesta, sanoo Kuhmon maaseutusihteeri Anja Karppinen.

– Kylillä on puhetta, mutta kynnys tulla valittamaan on edelleen aika korkea. Keskenään puhutaan ja harmitellaan tilannetta.

Palautteen mukaan marjanpoimijat ovat muun muassa tulleet poimimaan marjoja kesämökkien ja talojen läheisyydestä. Lisäksi he ovat roskanneet ja sytyttäneet luontoon nuotioita.

– Ihmiset yrittävät sanoa ystävällisesti poimijoille, että voisitteko poistua. Yhteistä kieltä ei ole, eikä yhteisymmärrykseen päästä. Elekielellä koitetaan sitten viestittää, että poistuisitteko.

Valituksia on tullut myös yksityisten teiden käyttöstä. Marjanpoimijat ovat pysäköineet autojaan siten, etteivät leveät traktorit ja työkoneet ole päässeet niiden ohitse.

Osa valittajista on asentanut teilleen ja tiloilleen puomeja, joiden tarkoituksena on ollut pitää marjastajat poissa talojen läheisyydestä. Valittajien mukaan marjastajat eivät olleet välittäneet puomeista ja esteitä, vaan ovat tulleet niiden yli.

– Tämä ongelma on pahentunut vuosi vuodelta. Toivotaan, että ensi kesäksi saataisiin sääntöjä selkeämmäksi, Kuhmon maaseutusihteeri Anja Karppinen kertoo.

Kaupunkilaiset salapoliiseina

Poimijoiden touhuista häiriintyneet kaupunkilaiset ovat ottaneet autojen rekisterinumeroita ylös ja selvittäneet, minkä yrityksen alla poimijat marjastavat. Anja Karppisen mukaan yhdelle marjatoimijalle valittaminen ei riitä.

– Yhteiset säännöt pitäisi olla. Kuhmossakin toimii useita marjayrittäjiä.

Kuhmon kaupunginhallitus on käsitellyt saatua palautetta ja hyväksynyt maaseudun neuvottelukunnan päätöksen lähettää asiasta kirjelmä Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistolle, jonka työ- ja elinkeinoministeriö nimesi vastuulliseksi ulkomaisten marjanpoimijoiden neuvontatehtäviin.

Marjaa riittää kaikille

Kuhmossa maaseutusihteeri Anja Karppinen kertoo, että yhteyttä ottaneet ovat kokeneet, etteivät marjayritysten ohjeet ja neuvot poimijoille ole olleet riittäviä. Kaupunkilaiset haluavan rehdit ohjeet ja pelisäännöt, joita poimijat noudattaisivat.

– Poimijoita vastaan ei ole mitään, on vain ikävää, että talojen läheisyyteen tullaan sotkemaan, Karppinen sanoo.

Osa valittaneista kertoi marjojen olevan vähissä asukkaiden lähiapajilla. Anja Karppinen on kuitenkin sitä mieltä, että marjoja kyllä riittää kaikille.

– Kyllä niitä marjoja saloilla on varmasti. Mustikkaa ja puolukkaa on tänä vuonna ollut ihan hyvin.