keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Vantaan Sanomat: Kansallissosialistien tarrat raivostuttavat Havukoskella

Vantaan Sanomat: Kansallissosialistien tarrat raivostuttavat Havukoskella 24.9.2014

Havukosken asukkaat ovat huolissaan rasismin kasvusta.

Havukoskella ja Koivukylän alueella lyhtypylväisiin, roskiksiin ja bussipysäkkeihin ilmestyneet kansallissosialistista Suomen Vastarintaliikettä mainostavan patriootti.com-sivuston tarrat herättävät huolta ja ärsytystä paikallisissa.

– Kuljen paljon koirani kanssa alueella ja joka kevät niitä putkahtelee eri paikkoihin ja varsinkin niihin, missä tiedetään olevan paljon maahanmuuttajia, Havukoskella asuva Satu Saariaho-Berg kertoo

– Niissä lukee aina iskulauseita, kuten ”aktivoidu” ja ”monikulttuurisuus on vaarallista lapsillesi”. Minusta tuollainen on törkeää ja lisää rasismia.

Tarrojen liimailu ei ole ensimmäinen kerta kun patriootti.com on markkinoinut viestiään. Vuonna 2012 Vantaan Sanomat kertoi kuinka äärioikeistolaisen nettisivun lappuja löytyi kaupasta ostettujen alennusfarkkujen taskuista.

Saariaho-Berg kertoo usein repivänsä tarroja irti ja toteaa myös monen muun alueen asukkaan toimivan samalla tavalla. Hän kyseenalaistaakin, että miksi kaupunki ei tee asialle mitään.

– Olen ollut yhteydessä kaupunkiin ja heidän mukaansa tämä patrioottien kampanja on ollut heillä tiedossa. Herääkin kysymys, miksei asialle tehdä mitään.

Asukaspalveluiden toimialan apulaiskaupunginjohtaja Heidi Nygren kertoo kaupungin olevan tietoinen Vastarintaliikkeen tarroista.

– Kaupunki on kyllä tietoinen, mutta tämä ei sillä tavalla ole kaupungin asia, vaan poliisin, jos näistä tarroista tehdään rikosilmoitus.

– Vantaan kaupungin monikulttuurisuusohjelmaan kyllä kuuluu aate siitä, että kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia. En tarkkaan tiedä mitä näissä tarroissa lukee, mutta eihän se mukavalta kuulosta.

Saariaho-Bergin mukaan Havukoskella ilmapiiri on mennyt viime vuosina ulkomaalaisvastaisempaan ja rasistisempaan suuntaan.

– Kuulen usein ulkona ollessani, kuinka ihmiset käyttävät keskusteluissa avoimesti sanoja neekeri ja rättipää. Puhutaan kuinka ”ne” tulevat tänne viemään meidän työt ja kuinka ei pitäisi enää majoittaa heitä tänne.

– Opetan itse maahanmuuttajanaisille suomea ja heiltä kuulen usein kuinka heitä ja heidän lapsiaan haukutaan ja pelotellaan. He ovat helpompia uhreja kuin miehet.

Saariaho-Berg on myös itse joutunut huutelujen kohteeksi.

– Puhun koiralleni usein kotikieltäni ruotsia ja minulle on huudeltu, että tämä on Suomi ja puhu suomea.

Hän aikoo jatkossakin poistaa näkemänsä patrioottitarrat.

– Aina kun ne saa poistettua niin uudet tulevat tilalle. Kaupunki saisi tehdä jotain. Tässä hajoaa jo kynnet niitä tarroja repiessä.

Patriootti.com ja Suomen Vastarintaliike
- Patriootti.com on Suomen Vastarintaliikkeen pyörittämä sivusto.
- Suomen Vastarintaliike on avoimesti kansallissosialistista aatetta tunnustava ja ihaileva järjestö.
- Vastarintaliike ilmoittaa verkkosivuillaan tavoitteikseen muun muassa taistelun monikulttuurisuutta vastaan ja ”muukalaisten palauttamisen.”